Vătămare corporală

Sentinţă penală 819 din 10.05.2012


Obiect: vătămare corporală-art181 alin.1 C.pen cu aplicarea art.37 lit.b C.pen 

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău  nr.1222/P/2012 din 06.02.2012 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului IG pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 181 alin.1 C.pen cu aplicarea art.37 lit.b C.pen  şi art. 321 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.37 lit.b C.pen., totul cu aplicarea art.33 lit.a C.pen., fapte constând în acelea că: în data de 26.01.2012, în jurul orelor 13,30, a pătruns în incinta Şcolii Generale, în timpul orelor de curs, şi l-a lovit de mai multe ori pe persoana vătămată CT cu o bâtă în zona capului (în zona parietal dreapta) şi a corpului, cauzându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 24-25 zile de îngrijiri medicale; în data de 26.01.2012, în jurul orelor 13,30, a pătruns în incinta Şcolii Generale, în timpul orelor de curs, a provocat scandal şi a tulburat liniştea publică, elevii şi cadrele didactice din şcoală fiind speriate şi indignate de actele acestuia.

La termenul de judecată din data de 08.05.2012, înaintea citirii actului de sesizare inculpatul IG a declarat că recunoaşte comiterea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată, aşa cum s-au reţinut în rechizitoriu, fiind de acord ca judecata sa se facă în baza probelor administrate în timpul urmăririi penale, probe pe care le cunoaşte şi le însuşeşte,  aplicându-se procedura simplificată prevăzută de art.3201 din C.p.p.

Cu aceeaşi ocazie, inculpatul a precizat că recunoaşte pretenţiile civile formulate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă, astfel cum acestea au fost solicitate de către acestea.

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză, în ambele faze ale procesului penal, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 26.01.2012, în jurul orelor 13,30, inculpatul  a pătruns în incinta Şcolii Generale în timpul desfăşurării orelor de curs, şi a  lovit-o de mai multe ori pe partea vătămată CT cu o bâtă în zona capului (în zona parietal dreapta) şi a corpului, cauzându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 24-25 zile de îngrijiri medicale.

 În data de 26.01.2012, în jurul orelor 13,30, inculpatul a pătruns în incinta Şcolii Generale în timpul orelor de curs, a provocat scandal şi a tulburat liniştea publică, elevii şi cadrele didactice din şcoală fiind speriate şi indignate de actele acestuia, acte constând în lovirea şi răsturnarea de mese, scaune din clasă, precum şi fugărirea părţii vătămate prin mai mult încăperi ale şcolii.

Faptele reţinute în sarcina inculpatului sunt dovedite cu următoarele mijloace de probă:

-declaraţia inculpatului prin care acesta recunoaşte întocmai faptele, aşa cum acestea au fost descrise anterior, coroborată cu declaraţia martorilor oculari ,

-certificat medico legal ce atestă leziunile suferite de parte vătămată, precum şi fotocopii acte medicale.

În drept, fapta inculpatului  IG, astfel cum a fost reţinută la punctul 1.), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală, prevăzută de art. 181 alin.1 C.pen cu aplicarea art.37 lit.b C.pen.

În drept, fapta inculpatului  IG, astfel cum a fost reţinută la punctul 2.), întruneşte elementele constitutive ale prevăzută de art. 321 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.37 lit.b C.pen.

Instanţa a  reţinut starea de recidivă postexecutorie faţă de Sentinţa penală nr. 7/13.02.1991 a Tribunalului Bacău, prin care s-a aplicat inculpatului o pedeapsă de 8 ani închisoare, executarea acesteia începând la data de 28.03.1990, fiind liberat condiţionat la data de 14.02.1996 cu un rest neexecutat de 1321 zile. Raportat la această condamnare, care constituie primul termen al recidivei,  se constată că infracţiunea prevăzută de art. 181 alin.1 C.pen, dar şi aceea prevăzută de art. 321 alin.1 C.pen., care constituie cel de al doilea termen al recidivei, a fost comisă la data de 26.01.2012, înainte de împlinirea termenului de reabilitare judecătorească prevăzut de art.135 alin. 1 lit. b C.pen., deci în cauză sunt întrunite condiţiile stării de recidivă postexecutorie.

Avându-se în vedere că cele două infracţiuni au fost comise înainte ca inculpatul să fi fost condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, instanţa va reţine pluralitatea infracţională sub forma concursului real de infracţiuni, în cauză fiind incidente astfel prevederile legale cuprinse în art. 33 lit. a C.pen.

Astfel, în temeiul art.345 al.2 din C.p.p. instanţa va dispune condamnarea inculpatului pentru fiecare din cele două infracţiuni.

  La alegerea pedepselor, precum şi la individualizarea cuantumului acestora instanţa, conform art. 72 din C.pen., va avea în vedere pericolul social concret al faptelor săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni, datele ce caracterizează persoana inculpatului, dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret instanţa constată că faptele inculpatului prezintă pericol social pentru valorile ocrotite de art. 181 alin.1 C.pen şi art. 321 alin.1 C.pen, iar  inculpatul este recidivist (recidivă postexecutorie), fapt pentru care vor fi avute în vedere şi prevederile art.37 lit. b din C.pen. Totodată instanţa va avea în vedere limitele de pedeapsă prevăzute la art. 181 alin.1 C.pen şi art. 321 alin.1 C.pen., limite de pedeapsă  reduse  cu o treime  conform art.3201 al.7 din C.proc.pen., fiind aplicabile în cauză regulile pentru procedura simplificată prevăzută de art.3201 din C.proc.pen.

 Având în vedere aceste aspecte instanţa apreciază că aplicând pedepse de câte 1 an şi 2 luni închisoare, respectiv 1 an şi 3 luni închisoare pentru fiecare din cele două infracţiuni, aceste pedepse vor avea aptitudinea concretă de a asigura realizarea scopurilor prevăzute de art.52 din C.pen.

Existând pluralitate de infracţiuni în cauză, sub forma concursului real, instanţa, în baza art.33 lit.a C.pen. raportat la art.34 alin.1 lit.b C.pen. va contopi pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 3 luni închisoare, sporită până la 1 an şi 6 luni închisoare,  pedeapsa rezultantă finală unică de executat fiind de 1 an şi 6 luni închisoare.

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, reţine că natura faptelor săvârşite şi circumstanţele personale ale inculpatului conduc la concluzia unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a şi b din C.pen. , cu excepţia dreptului de a alege. Se va aplica inculpatului IG pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II a şi b din C.pen., în condiţiile şi pe durata prevăzute de art.71 al.2 din C.pen.

Inculpatul a fost cercetat în stare de arest, fiind reţinut şi arestat preventiv în prezenta cauză începând cu data de 27.01.2012, astfel încât, având în vedere şi condamnarea acestuia prin prezenta hotărâre, conform art.350 alin. 1 C.proc.pen.,  instanţa va menţine această măsură şi, conform art.88 din C.pen.,  va deduce perioada executată de la 27.01.2012 până la zi.

În baza art.7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul IG, urmând ca, în temeiul art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008, inculpatul să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.

În ceea ce priveşte latura civilă , instanţa va constata că sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, faptul că inculpatul a recunoscut pretenţiile civile ale Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă,  dar şi faptul că partea vătămată este minoră, instanţa având obligaţia legală de a se pronunţa din oficiu asupra reparării daunelor materiale/morale suferite de minor, chiar dacă acesta a precizat că nu are vreo pretenţie materială ori morală de la inculpat (declaraţia din data de 08.05.2012).

În baza art. 14 C.proc.pen., art.16/1 C.proc.pen., art.17 C.proc.pn.,  346 C.proc.pen. raportat la art. 1357 C.civ., se va admite acţiunea civilă şi va obliga pe inculpatul IG la plata sumei de 1650,86 lei către partea civilă Spitalul Judeţean, a sumei de 106,20 lei către partea civilă Serviciul de Ambulanţă, sume reprezentând despăgubiri materiale,  precum şi a sumei de 4000 lei către partea vătămată minoră CT, sumă reprezentând despăgubiri morale.

În baza art. 191 alin.1 C.proc.pen. va obliga pe inculpatul IG la plata către stat  a sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art.189 C.p.p. se va dispune plata sumei de  400 lei către apărătorul din oficiu,