Tâlhărie -prev. de art. 20 rap. la art. 211 al. 1, al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 99 al. 3 C.p

Sentinţă penală 572 din 26.03.2012


SENTINŢA PENALĂ Nr. 572/2012 de la 26 Martie 2012

infractiuni: tâlhărie -prev. de art. 20 rap. la art. 211 al. 1, al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 99 al. 3 C.p

Prin rechizitoriul nr. 7636/P/2011 din 19.12.2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului RC, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la tâlhărie, prev. de art. 20 rap. la art. 211 al. 1, al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 99 al. 3 C.p., constând în aceea că în data de 15.09.2011, în jurul orei 18.00, în timp ce se afla în perimetrul autogării a încercat că-i sustragă prin violenţă părţii vătămate DV un lanţ din aur, smulgându-i-l de la gât, bijuteria rupându-se, însă nu şi l-a putut însuşi datorită opoziţiei părţii vătămate.

La Judecătoria Bacău cauza a fost înregistrată sub nr. 92/180/2012.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

La data de 15.09.2011, în jurul orei 18 partea vătămată DV, împreună cu martora EL se aflau în autogara. La un moment dat, inculpatul RC s-a apropiat de partea vătămată cu intenţia de a-i sustrage lănţişorul de la gât, a apucat cu mâna lânţişorul din aur de la gâtul părţii vătămate, timp în care aceasta din urmă a reuşit să prindă lănţişorul cu mâna iar inculpatul datorită opoziţiei părţii vătămate s-a îndepărtat în fugă de la locul faptei, fără a sustrage lănţişorul respectiv. Partea vătămată a anunţat imediat o patrulă de menţinere a ordinii publice care a procedat la identificarea inculpatului.

Din actele de la dosar se reţine că pentru sustragerea lănţişorului partea vătămată a fost agresată fizic de către inculpat, iar din actele medicale existente la dosar(fila 19 dosar urmărire penală) partea vătămată a prezentat leziuni în regiunea cervicală ce au necesitat 1-2 zile îngrijiri medicale pentru vindecare.

Inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei mai sus descrisă iar din referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune se reţine că inculpatul este plecat din ţară situaţie confirmată şi de organele de poliţie,

În drept, aspectele de mai sus întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 20 rap. la art. 211 al. 1, al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea art. 99 al. 3 C.p. ce angajează răspunderea penală a inculpatului şi care rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă:

-proces verbal de constatare a infracţiunii

-proces-verbal de control corporal preventiv

-declaraţiile părţii vătămate

-declaraţiile martorei

-proces verbal de consemnare a actelor premergătoare începerii urmăririi penale;

-declaraţiile inculpatului

-planşe fotografice

-raport de constatare medico-legală

La individualizarea judiciară a pedepsei ce se va aplica în cauză instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.p., gradul de pericol social, condiţiile concrete şi împrejurările în care s-a comis infracţiunea mai sus descrisă, astfel cum rezultă din ansamblul probator, limitele de pedeapsă prevăzute de norma incriminatoare, persoana inculpatului, starea de minoritate, lipsa antecedentelor penale.

Instanţa se va orienta spre minimul pedepsei închisorii, al cărui cuantum va fi redus în conformitate cu dispoziţiile referitoare la inculpaţii minori, va interzice drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a şi b C.pen., şi va deduce conform art. 88 C.p. perioada reţinerii de 24 de ore, din 15.09.2011 .

Totodată, instanţa apreciază că la dosarul cauzei sunt suficiente date şi elemente din analiza cărora se poate trage concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.

Prin urmare, va suspenda condiţionat executarea pedepsei închisorii şi executarea pedepselor accesorii pe o durată ce va constitui termen de încercare stabilit în condiţiile art. 110 C.p..

Va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 C.pen. a căror nerespectare au drept consecinţă revocarea suspendării.

Sub aspectul laturii civile, instanţa va lua act că partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal (fila 9 dosar urmărire penală şi fila 19 dosar instanţă).

1

Domenii speta