Infracţiuni prevăzute în legi şi decrete

Sentinţă penală 282 din 13.09.2013


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul BACĂU nr. 70D/P/2012, întocmit de procuror la data de 26.09.2012,  s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului B.C.V. pentru săvârşirea infracţiunilor de :

- deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, faptă prev. de art. 25 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal.

-  acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate în scopul obţinerii de date informatice, faptă prev. de art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal.

 - tentativă de falsificare a instrumentelor de plată electronică , faptă prev. de art. 20 din C.penal raportat la art. 24 alin. 1 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal,  constând în aceea că în cursul anului 2011 a deţinut echipamente software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, a accesat fără drept sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate cu scopul obţinerii de date informatice, date pe care le-a obţinut şi deţinut cu scopul falsificării unor instrumente de plată electronică.

Cauza a fost înregistrată  la Tribunalul Bacău  sub nr. 5839/110/2012.

În faza cercetării judecătoreşti, in conformitate cu prev. art.323 C.proc.penală, si art.69-74 C.proc.penala, s-a procedat la audierea inculpatului, a martorei in acuzare G. F., declaraţiile acestora fiind consemnate si ataşate la dosarul cauzei .

Instanţa  a dispus respingerea probei cu raport de constatare tehnico-ştiinţifica si expertiza informatica –solicitate de avocat inculpat la ultimul termen de judecata, având in vedere ca  pe de o parte nu este vorba de instrumente, dispozitive artizanale folosite la activităţi de  skimming pentru a a se verifica de către I.. aptitudinea acestora de a servi la aceste activităţi ilicite specifice, ci de fişiere de date si aplicaţii/programe software care sunt concepute si destinate tocmai a fi utilizate la asemenea activităţi ilicite, respectiv la citirea , scrierea, copierea sau inscripţionarea unor carduri cu banda magnetica de natura celor folosite de unităţile bancare ca instrumente de plata electronica, situaţie ce releva prin sine însăşi scopul ilicit al descărcării si stocării aplicaţiei –scop specific prevăzut de norma incriminatoare, inculpatul de altfel neputând justifica verosimil care a fost mobilul obţinerii si stocării acestor aplicaţii si in număr atât de mare, cita vreme nu desfăşoară nici o activitate licita care sa aibă obiect citirea si modificarea unor carduri cu banda magnetica, inculpatul fiind şofer de meserie, iar pe de alta parte, rapoartele te  constatare se întocmesc numai in faza urmăririi penale si nu in cursul cercetării judecătoreşti, acestea putând fi numai verificate prin expertiza judiciara in acest stadiu al procesului penal. Referitor la proba solicitata cu expertiza informatica-….-  aceasta  apare ca nefiind utila soluţionării cauzei din moment ce listele cu datele bancare aparţinând altor persoane obţinute si deţinute contrar legii, au fost găsite in memoria calculatoarelor ridicate si verificate la percheziţia informatica –rezultatele percheziţiei cuprinse in procesele verbale încheiate fiind depuse la dosarul de urmărire penala, inclusiv datele de identificare a fiecărui card bancar, banca emitenta , data emiterii etc. –fl.79 si urm.dup., situaţie de altfel necontestata de către inculpat, astfel ca nu este necesar a fi verificate prin expertiza aceste aspecte invocate.

Analizând probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi pe parcursul cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Întrucât în cauza sus menţionată, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti, se impunea ridicarea unor obiecte şi înscrisuri, la data de 11.02.2011 organele de urmărire penală au procedat la efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa numitei G. F.– unde în cursul anilor 2010 şi 2011 inculpatul B.C.V. a locuit temporar, între cei doi existând o relaţie de concubinaj,  şi la percheziţionarea unui autoturism utilizat de înv. B.C.V.  cu scopul identificării descoperirii şi strângerii unor probe în cauza în care acesta din urmă era cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune şi fals, infracţiuni pentru care intr-un dosar disjuns inculpatul este trimis in judecata  la Judecătoria Oneşti.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate autorizat, în locuinţa numitei G. F. au fost identificate mai multe bunuri respectiv :

- un laptop marca ,,S.V.,, şi hard disk marca F. - 79 CD-uri ,  un card de memorie marca P. , şi  o unitate de calculator cu hard disk marca S., bunuri ce aparţin inculpatului  B.C.V.- potrivit declaraţiilor inculpatului si martorului G. F.- şi cu privire la care Judecătoria Oneşti a autorizat efectuarea unor percheziţii informatice.

Cu ocazia percheziţiei informatice a hard disk-ului marca F.  capacitate 120 GB au fost identificate următoarele:

-mai multe fişiere text ce conţin date existente pe track-ul 2 al benzilor magnetice a cardurilor bancare; - un fişier arhivat denumit „attachments_09_04_2010.zip” ce conţine mai multe fişiere text ce conţin date existente pe track-ul 2 al benzilor magnetice a cardurilor bancare,

-aplicaţia MSR 206.exe şi componentele acesteia destinată citirii/scrierii benzilor magnetice ale cardurilor bancare, aplicaţia Downloader.exe şi componentele acesteia destinată gestionării datelor de carduri bancare, aplicaţia rob.exe şi componentele acesteia destinată gestionării datelor de carduri bancare,

-mai multe fişiere cu extensia CRD, un fişier format EXCEL parolat, mai multe fişiere imagine reprezentând fotografii ale unor diferite persoane, un număr de 3 fişiere video cu extensia 3GP reprezentând imagini video capturate de o cameră miniaturală instalată la un ATM în scopul capturării ilegale a codurilor PIN tastate de titulari ai unor carduri bancare.

De asemenea, cu ocazia percheziţionării CD marca T. cu inscripţia olografă „D. M400 Software” a fost identificată aplicaţia D. Mini 400 P.exe, aplicaţie destinată citirii benzilor magnetice ale cardurilor bancare cu ajutorul dispozitivului de tip MINI400. Cu ocazia percheziţionării CD marca I. cu menţiunea olografă „EX” a fost identificată aplicaţia E.exe şi componentele acesteia, aplicaţie destinată gestionării datelor de carduri bancare.

Cu ocazia percheziţionării CD marca P.B. au fost identificate mai multe fişiere text ce conţin date existente pe track-ul 2 al benzilor magnetice a cardurilor bancare. Cu ocazia percheziţionării CD marca P. cu menţiunea olografă „TA” a fost identificată aplicaţia TA Reader 2.12.exe şi componentele acesteia, aplicaţie destinată gestionării datelor de carduri bancare. Cu ocazia percheziţionării CD marca T. a fost identificată aplicaţia Downloader4.exe, aplicaţie destinată gestionării datelor de carduri bancare.

 Cu ocazia percheziţionării CD marca T. cu inscripţia olografă „F. ” au fost identificate un număr de 4 fişiere video cu extensia 3 GP reprezentând imagini video capturate de o cameră miniaturală instalată la un ATM în scopul capturării ilegale a codurilor PIN tastate de titulari ai unor carduri bancare. Cu ocazia percheziţionării CD marca T. cu inscripţia olografă „F.” a fost identificat un fişier video cu extensia 3GP reprezentând imagini video capturate de o cameră miniaturală instalată la un ATM în scopul capturării ilegale a codurilor PIN tastate de titulari ai unor carduri bancare. Cu ocazia percheziţionării CD marca M. cu inscripţia olografă „F.S.” ce conţine mai multe fişiere imagine reprezentând diferite fotografii ale unor persoane de sex feminin şi masculin.

Astfel, percheziţiile informatice efectuate în cauză dovedesc in mod cert  faptul că inculpatul a deţinut ilegal atit  echipamente (software) cit  şi  date ale cardurilor bancare ale unor cetăţeni străini obţinute prin acces ilegal la sisteme informatice, toate cu scopul falsificării instrumentelor de plată electronică.

Inculpatul a deţinut nu numai software destinat falsificării instrumentelor de plată electronică, ci şi date informatice obţinute prin activităţi de skimming ( in acest sens fiind înregistrările video ale unei camere miniaturale instalate la un aparat ATM) -CD atasat la F.,  respectiv datele unor carduri bancare emise de diferite instituţii financiare.

Fişierul video sus menţionat deţinut de inculpat are o durată de 1 oră  33 de minute şi 45 de secunde şi conţine imagini ce surprind tastarea codurilor PIN ale cardurilor bancare utilizate la aparate ATM ale unor bănci enunţate anterior de către titularii acestora-CD atasat la F..

Situaţia de fapt expusă şi reţinută este dovedită prin urmatoarele mijloace de proba :

- autorizaţie de percheziţie din dos.768/270/2011/10.02.2011 – fl. 11

- încheierea nr.5/22.02.2011 a Judecătoriei Oneşti – fl.12 – 13

- autorizaţie de percheziţie din dos.1018/270/2011/22.02.2011 – fl. 14

- procese verbale de percheziţie, întocmite de lucrători de poliţie  din cadrul IPJ Bacău – Serviciul Investigare Fraude – fl. 15 – 21

- planşă foto – fl. 22 – 31

- adresă răspuns la solicitarea efectuării percheziţiei informatice – fl. 32 – 35

- procese verbale de efectuare a percheziţiei informatice, întocmite de lucrători de poliţie  din cadrul BCCO Bacău – fl.36 – 40

- proces verbal de confirmare acte nr. 70D/P/2012 – fl. 42-43

- rezoluţie de începere a urmăririi penale nr. 70D/P/2012 – fl. 44

- declaraţie martor G. F. – fl. 45-46

- ordonanţă de delegare – fl. 47 – 49

- adresă către Judecătoria Oneşti – fl. 50

- citaţii – fl. 51, 66 - 69

- adresa Judecătoriei Oneşti prin care înaintează copii de pe declaraţiile numiţilor B.C.V. şi G. F. - fl. 52

- copii de pe declaraţiile numiţilor B.C.V. şi G. F. – fl. 53 – 57

- adrese întocmite de BCCO Bacău, răspuns la ordonanţe de delegare – fl. 58, 74, 97

- procese verbale întocmite de lucrători din cadrul BCCO Bacău – fl. 59, 70 – 71, 98 – 99, 101 - 104

- solicitarea BCCO Bacău, către Primăria Municipiului Oneşti – fl. 60

- adrese emise de C.L. Oneşti – S.P.C.L.E.P. Oneşti – Compartiment Stare Civilă – fl. 61- 62, 100

- cazier judiciar G. F. – fl. 63

- cazier judiciar B.C.V.  – fl. 64 – 65

- plic conţinând CD – expertiză informatică B.C.V.  - fl. 72

- adresă de prelungire a termenului de soluţionare a activităţilor dispuse prin ordonanţa de delegare  - fl. 73

- proces verbal întocmit cu ocazia verificării BIN-urilor cardurilor bancare, efectuat de lucrători de poliţie din cadrul BCCO Bacău – fl. 75 – 96, precum si declaraţiile inculpatului si ale martorului G. F. date in fata instanţei de judecata.

In faza urmăriri penale, inculpatul iniţial a  refuzat a face declaraţii în faţa organelor de urmărire penală în dosarul nr. 2604/P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti,  după care s-a sustras urmăririi penale, insa fiind audiat de către instanţa de judecata, declaraţie fl.76 dosar,  susţine ca nu se face vinovat de infracţiunile pentru care este cercetat deoarece deşi  bunurile ridicate la percheziţie de la domiciliul concubinei G. F. ii aparţin cele doua hard disk-uri au fost achiziţionate din Italia si este posibil ca in memoria acestora sa se fi aflat fişiere cu date bancare la achiziţionarea ocazionala, contra sumei de 300 euro si arata ca in momentul in care a ajuns acasă a verificat memoria calculatorului si a şters fişierele respective, „probabil au rămas in memoria calculatorului si au fost găsite la percheziţie”.

Insa, instanţa nu va retine  apărarea inculpatului, argumentând justificativ, in sens contrar, astfel  fişierele conţinând liste cu foarte multe  date bancare confidenţiale precum si aplicaţiile/programele software găsite in nr. foarte mare in memoria calculatoarelor percheziţionate informatic si aparţinând inculpatului,  concepute si destinate tocmai a fi utilizate la asemenea activităţi ilicite, respectiv la citirea , scrierea, copierea sau inscripţionarea unor carduri cu banda magnetica de natura celor folosite de unităţile bancare ca instrumente de plata electronica, situaţie ce releva prin sine însăşi scopul ilicit al descărcării si stocării acestor date si aplicaţii informatice –scop specific prevăzut de norma incriminatoare, inculpatul de altfel neputând justifica verosimil care a fost mobilul obţinerii si stocării acestor aplicaţii si in nr. atât de mare, din Italia, cita vreme nu desfăşoară nici o activitate licita care sa aibă obiect citirea si modificarea unor carduri cu banda magnetica, inculpatul fiind şofer de meserie. In plus fiind audiată martora G. F., la urmărirea penala  a declarat faptul că bunurile ridicate de organele de poliţie din locuinţa sa aparţin inculpatului B.C.V., ca inculpatul cit a locuit la ea folosea in mod exclusiv calculatorul respectiv, pe car erau stocate date bancare confidenţiale si aplicaţiile/programele software destinate a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică.

In drept, faptele inculpatului  B.C.V.  care, constând in aceea ca  în cursul anului 2011, a  deţinut echipamente software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, precum şi date ale unor carduri bancare obţinute prin activităţi de acces neautorizat la sisteme informatice, întrunesc elementele constitutive ale următoarelor infracţiuni :

-deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică , faptă prev. de art. 25 din Lg. 365/2002.

-acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate în scopul obţinerii de date informatice, faptă prev. de art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003.

-tentativă de falsificare a instrumentelor de plată electronică , faptă prev. de art. 20 din C.penal raportat la art. 24 alin. 1 din Lg. 365/2002.

Sub aspectul încadrării juridice:

După cum s-a reţinut si în jurisprudenta ICCJ  in materie, fapta de a procura echipamente necesare - respectiv aplicaţiile/programele software - in scopul de a falsifica instrumente de plata electronica, fără a fi realizat scopul infracţional, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de tentativa la falsificarea de instrumente de plata electronica prev de art.20 Cod penal raportat l a art.24 alin.1 din Lg nr.365/2002 si ale infracţiunii de deţinere de echipamente in scopul falsificării de astfel de instrumente, prev. de art.25 din aceeaşi lege, in concurs real .

Procurarea instrumentelor necesare falsificării nu constituie doar acte pregătitoare, ci chiar tentativa, din moment ce autorul a început efectiv culegerea si stocarea datelor necesare activităţii ulterioare de fraudare. Inculpatul  a făcut pregătiri pentru falsificare instrumente de plata electronica, procurându-si echipamente necesare acestui scop - liste cu date bancare confidenţiale si dispozitive si programe informatice - enumerate in situaţia de fapt. Împrejurarea ca legiuitorul a interes sa sancţioneze penal si efectuarea acestor acte pregătitoarea are drept consecinţă reţinerea a doua infracţiuni, in concurs real.

In ceea ce priveşte  infracţiunea de acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate în scopul obţinerii de date informatice, prev. si ped. de art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003 , instanţa retine ca sunt întrunite elementele constitutive si ale acestei infracţiuni, deoarece:

Bancomatul este un mijloc de colectare, prelucrare si transmitere a unor date informatice, reprezentate de numărul de cont al titularului, care este stocat pe nivelul 2 al benzii magnetice de culoare neagră.

Prin  stocarea informaţiilor  obţinute prin  montarea frauduloasa a dispozitivului de citire a benzii magnetice a cardurilor (skimmer) in fanta bancomatului – după cum dovedesc înregistrările video ale unei camere miniaturale instalate la un aparat ATM) -CD ataşat la F..- au fost încălcate masurile de securitate care aveau drept scop asigurarea secretului numărului de cont si al operaţiunilor efectuate  de titularii de carduri bancare emise de diferite instituţii financiare, precum si apărarea împotriva  folosirii de către o alta persoana a acestor date in vederea fraudării; astfel probele dosarului releva ca inculpatul a acţionat, direct sau indirect, dar oricum fără drept, asupra uni sistem informatic al unor in instituţii bancare, lipsindu-i orice autorizare in temeiul legii sau a unui contract ori permisiunea persoanei juridice in acest sens competente potrivit legii, astfel cum prevăd imperativ dispoziţiile art. 35 alin. (2) lit. a) si c) din legea amintita si la ATM-ul instituţiei bancare, ce face parte din sistemul informatic al acesteia in interpretarea făcută de însuşi legiuitor prin art. 35 alin. (1) lit. a) al aceleiaşi legi („prin sistem informatic se înţelege orice dispozitiv sau ansambluri de dispozitive interconectate sau aflate in relaţie funcţionala dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic”), avându-se in vedere ca bancomatul - astfel cum se retine si in jurisprudenţa in materie - este un mijloc de colectare, prelucrare si transmitere a unor date informatice, reprezentate de numărul de cont al titularului, care este stocat pe nivelul 2 al benzii magnetice de culoare neagra (Fişierul video sus menţionat deţinut de inculpat are o durată de 1 oră  33 de minute şi 45 de secunde şi conţine imagini ce surprind tastarea codurilor PIN ale cardurilor bancare utilizate la aparate ATM ale unor bănci enunţate anterior de către titularii acestora . In consecinţa, se retine ca fapta inculpatului de a accesa direct sau chiar  indirect prin obţinerea produsului accesării ilicite, dar in mod cert fără drept, prin încălcarea masurilor de securitate, in scopul de a obţine date informatice, date găsite in memoria calculatoarelor inculpatului la percheziţia informatica in  condiţiile in care bancomatul băncii  reprezintă sistem informatic in sensul legii - întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii reţinute contra confidenţialităţii si integrităţii datelor si sistemelor informatice, prevăzuta in art. 42 alin.1,2 si 3 din Legea nr. 161/2003.

Prin montarea dispozitivului de citire a benzii magnetice a cardurilor (skimmer) in fanta bancomatului - după cum dovedeşte fişierul cu înregistrarea video - prin care se introduce cardul si se realizează citirea benzii magnetice a fiecărui card in parte, stocându-se informaţia astfel obţinută - in acest sens sunt listele cu nr. de carduri bancare emise de mai multe bănci străine găsite in memoria laptop-ului inculpatului la percheziţia informatica -  au fost încălcate masurile de securitate care aveau drept scop asigurarea secretului numărului de cont si al operaţiunilor efectuate, precum si apărarea împotriva folosirii de către o alta persoana a acestor carduri in vederea fraudării.

În temeiul art. 345, având în vedere că faptele există, constituie infracţiune şi  a fost savirsite de către inculpat cu forma de vinovăţie prev. de lege, urmează să se dispună condamnarea acestuia pentru cele trei infracţiuni, săvârşite in concurs real, la câte o pedeapsa cu închisoare, orientate spre minimul special prevăzut de lege, chiar daca au fost săvârşite toate in stare de recidiva postexecutoire, prev. de art.37 lit.b Cod penal.

Potrivit prev.art. 72 din Codul penal, care stabileşte criteriile generale de individualizare, la stabilirea şi aplicarea pedepselor se ţine seama de dispoziţiile părţii generale a Codului penal, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială a Codului penal, de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de persoana infractorului şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

 In speţa, la individualizarea judiciară a pedepsei se vor avea în vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod penal, privind circumstanţele reale în care s-a comis faptele de către inculpat, natura infracţiunilor săvârşite  si  gradul de pericol social al faptelor penale săvârşite,  care sunt de o gravitate sporita tocmai prin urmarea acestora.

Instanţa va avea în vedere şi faptul ca inculpatul  este cunoscut cu antecedente penale .

Astfel, din sentinţa penala nr.499/2004 a Tribunalului Bacău fl.46-49dup. rezulta ca inculpatul a mai fost condamnat cu executare la o pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa din care s-a liberat condiţionat la 09.10.2007, cu un rest rămas neexecutat de 683 zile-cf. fisa cazier fl.68 dup.

Având in vedere ca infracţiunile care formează obiectul prezentei cauze au fost săvârşite după împlinirea termenului de 5 ani al pedepsei aplicate si executate prin sp.  nr.499/2004 a Tribunalului Bacău, pentru art. 20 din C.penal raportat la art., 174- 175 din C.penal –definitiva prin  dec. penală 2110/28.03.2005 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie( arestat la 23.08.2004 , eliberat la 09.10.2007, rest 683 zil) dar anterior intervenirii reabilitării sau împlinirii termenului reabilitării,  inculpatul este recidivist postexecutoriu sens in care se vor retine prev art.37 lit.b cod penal .

Insa având in vedere ca infracţiunile din prezenta cauza sunt săvârşite înainte de rămânerea definitiva a sp. nr.370/02.06.2011 a Judecătoriei Oneşti, prin care a fost  condamnat la 2 ani închisoare pentru art. 208 C.penal, art, 85 alin. 1 ,2 din OUG 195/2002 , definitiva la o8.03.2012, prin dec. penală nr. 273/ 08.03.2012 a Curţii de Apel Bacău-fl.54 dosar, infracţiunile fiind astfel concurente, se va înlătura recidiva postcondamanatorie reţinuta in actul de sesizare, prin admiterea cererii de schimbare a încadrării juridice, in baza prev art.334 cod procedură penala.

 In ceea ce priveşte cererea inculpatului de aplicare in subsidiar in favoare sa a circumstanţelor atenuante, instanţa retine ca  recunoaşterea anumitor împrejurări ca circumstanţe atenuante legale nu este posibilă decât dacă împrejurările luate în considerare reduc în asemenea măsură gravitatea faptei în ansamblu sau caracterizează favorabil de o asemenea manieră persoana făptuitorului încât numai aplicarea unei pedepse sub minimul special se învederează a satisface, în cazul concret, imperativul justei individualizări a pedepsei. Astfel:

- "conduita bună", în sensul art. 74 alin. 1 lit. a) din Codul penal, nu se reduce, în mod exclusiv, la absenţa antecedentelor penale si oricum inculpatul este recidivist postexecutoriu;

- "stăruinţa depusă de infractor pentru a înlătura rezultatul infracţiunii sau a repara paguba pricinuită", în sensul art. 74 alin. 1 lit. b) din Codul penal, în raport cu specificul infracţiunilor, nu se regăseşte în prezenta cauză;

- "atitudinea infractorului după săvârşirea infracţiunii rezultând din prezentarea sa în faţa autorităţii, comportarea sinceră în cursul procesului, înlesnirea descoperirii ori arestării participanţilor", în sensul art. 74 alin. 1 lit. c) din Codul penal, u se reduce la recunoaşterea săvârşirii infracţiunii, pe fondul existenţei, la dispoziţia organelor judiciare, a probelor care dovedesc săvârşirea faptelor, insa in speţă inculpatul nu a recunoscut nici una din infracţiunile pentru care a fost cercetat si trimis in judecata si acesta s-a sustras urmăririi penale fiind dat si în urmărire generală prin ordinul 42666/2/23.03.2012 al I.P.J. Bacău.

In consecinţa, după ce  se va aplica inculpatului  câte o pedeapsa principala cu închisoarea,  în limitele legale, pentru cele trei infracţiuni reţinute, in temeiul art. 33 lit. a, art. 34 lit b, art.35 cod penal se vor contopi pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art .64 lit a teza a II a şi lit. b cod penal, inculpatul urmând sa execute in final, în regim de detenţie efectiva, pedeapsa principala rezultanta de 3 ani închisoare şi 2ani interzicerea drepturilor prev. de art .64 lit a teza a II a şi lit b cod penal.

Instanţa apreciază ca pedeapsa rezultanta aplicata,  de 3 ani închisoare, cu privare de libertate cf. art. 57 cod penal,  este  - atât sub aspectul cuantumului, cât şi al modului de executare - aptă să asigure cerinţele prev. de art. 52 cod penal privind scopul şi finalităţile pedepsei, acelea de măsură  reală de constrângere, de reeducare a inculpatului şi de prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni de către acesta,  inculpatul  nefiind la primul contact cu legea penală, singura modalitate de executare a pedepsei fiind aceea  prin privare de libertate şi numai în acest mod pedeapsa îşi va realiza scopul educativ.

În baza art. 71 alin. 2 C pen va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi b C.pen pe durata executării pedepsei principale.

În ceea ce priveşte pedeapsa accesorie si complementara, instanţa reţine că natura faptei săvârşite,  ansamblul circumstanţelor personale ale inculpatului duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor electorale prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cp, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, motiv pentru care exerciţiului acestora va fi interzis pe durata executării pedepsei principale, respectiv timp de 2 ani ca pedeapsa complementara după executarea pedepsei principale

In baza art. 118 lit. b şi f din C.p.penală, va dispune confiscarea sistemelor informatice şi mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate cf. proces-verbal de percheziţie, întocmit de lucrători de poliţie  din cadrul IPJ Bacău

Va constata ca inculpatul este arestat in alta cauza.

Va constata că inculpatul a  fost asistat de apărător ales.

In baza art.191al.1 Cod pr.penală va obliga inculpatul la plata sumei de 1500 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare către stat(din care suma de 1000 lei reprezintă cheltuieli efectuate în cursul urmăriri penale astfel cum rezultă din dispozitivul rechizitoriului).

Instanţa, în baza art.334 C.p.p. admite cererea, formulata din oficiu,  de schimbarea încadrării juridice a faptelor săvârşite de către inculpatul B.C.V., respectiv din infracţiunile prev. de art. 25 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal,  art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal,  art. 20 din C.penal raportat la art. 24 alin. 1 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. a,b din C.penal, în infracţiunile prev.de art. 25 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal,  art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal,  art. 20 din C.penal raportat la art. 24 alin. 1 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal si, in consecinţa:

CONDAMNĂ INCULPATUL :

B.C.V.  pentru săvârşirea infracţiunilor de :

- deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, prev. Si ped. de art. 25 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal,  la pedeapsa de 1 an închisoare.

- acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate în scopul obţinerii de date informatice, prev. Si ped. de art. 42 alin. 1, 2, 3,  din Lg. 161/2003 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal,  la pedeapsa de 3 ani închisoare.

 -  tentativă de falsificare a instrumentelor de plată electronică,  prev. şi ped. de art. 20 din C.penal raportat la art. 24 alin. 1 din Lg. 365/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b din C.penal, la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev de art 64 lit a teza a II a şi lit b cod penal.

În baza art. 33 lit a, art. 34 lit b, art.35 cod penal contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art .64 lit a teza a II a şi lit b cod penal.

PEDEAPSĂ DE EXECUTAT : 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev de art .64 lit a teza a II a şi lit b cod penal.

În baza art. 71 alin. 2 C pen interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cpen pe durata executării principale.

In baza art. 118 lit. b şi f din C.p.penală, dispune confiscarea sistemelor informatice şi mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate cf. proces-verbal de percheziţie, întocmit de lucrători de poliţie  din cadrul IPJ Bacău .

Constata ca inculpatul este arestat in alta cauza.

Constată că inculpatul a  fost asistat de apărător ales.

In baza art.191al.1 Cod pr.penală obligă inculpatul la plata sumei de 1500 lei  cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (din care suma de 1000 lei reprezintă cheltuieli efectuate în cursul urmăriri penale astfel cum rezultă din dispozitivul rechizitoriului).

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare pentru inculpat.