PENAL.Tentativă de omor. Revocare suspendare condiţionata a executării pedepsei

Sentinţă penală 28 din 01.03.2012


Deliberând asupra procesului penal de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău a fost trimis in judecată, în stare de arest preventiv, inculpatul .... pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat , prevăzută  de art. 20 raportat  la art. 174-175 lit. a cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a cod pen..

Examinând probele administrate în cauză instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 20.08.2010, partea vătămată ... a consumat băuturi alcoolice alături de martorul ... la două baruri de pe raza comunei .... La cel de-al doilea bar cei doi s-au întâlnit cu inculpatul şi concubina acestuia unde fiecare a consumat bere. Cu toţii au hotărât să meargă la domiciliul concubinei inculpatului pentru a juca poker. Au jucat cărţi până in jurul orei 18-19,  timp în care cu toţii au consumat 3 peturi a câte 2 litri de bere, ajungând în stare de ebrietate. Pe fondul neînţelegerilor la jocul de cărţi, s-au luat la ceartă, martorul ... i-a aplicat inculpatului o lovitură de pumn in zona feţei (declaraţiile martorului  ...), după care inculpatul s-a luat la bătaie cu partea vătămată ( declaraţia martorului ...– fila  85). Între cei doi a intervenit martorul pentru a-i tempera. Partea vătămată şi martorul ... s-au îndreptat spre ieşirea din curte. Martora ... a luat un topor şi a început să se înjure cu partea vătămată (declaraţia inculpatului – fila 53).Inculpatul a reuşit să se ridice, a luat toporul din mâna concubinei, şi i-a urmărit pe partea vătămată şi martorul .... A încercat să-l lovească cu toporul pe martor însă acesta a fugit, context în care a urmărit-o pe partea vătămată. Pe fondul stării de ebrietate partea vătămată a căzut în şanţul de pe marginea drumului fiind ajunsă se inculpat care i-a aplicat două lovituri cu toporul în zona capului , partea vătămată rămânând inconştienta . A fost apelat serviciul de urgenţă, la faţa locului sosind două ambulanţe care i-au transportat la spital pe partea vătămată şi pe inculpat (declaraţia inculpatului dată cu ocazia aretării preventive, declaraţia martorului ...., declaraţia martirului ... - fila 64). Partea vătămată a fost ulterior transportată la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din Bucureşti unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale şi a stat internată până in data de 6.09.2010. Din certificatul medico-legal rezultă că partea vătămată  a fost disgnosticată cu fractură cu înfundre parietală stânga,  traumatism toracic cu escoriaţii hemitorace drept, contuzie lombaro stânga, escoriaţii cot stâng. , leziuni ce  au necesitat 65-70 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi care i-au  pus viaţa în primejdie.

La rândul său, inculpatul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral minor, traumatism cranio-facial cu plagă contuză mentonieră, avulsii dentare, hematom articulaţie temporo-mandibulară stânga, traumatism coloană cervicală, etilism acut , leziuni ce au necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, insă acesta nu a formulat plângere prealabilă8certificat medico-legal – fila 142 ).

În drept, fapta inculpatului de a aplica părţii vătămate două lovituri de topor in zona capului, provocându-i leziuni ce i-au pus viaţa in primejdie, lovituri aplicate cu un obiect apt de a aucide, intr-o zonă vitală a corpului şi numai intervenţia medicală de specialitate a condus la salvarea vieţii părţii vătămate, constituie infracţiunea de tentativă la omor calificat, faptă prev. de art. 20 rap la art. 174-175 lit. i cod penal.

Nu poate fi primită susţinerea inculpatului privind schimbarea încadrării juridice a faptei in infracţiunea de lovire prev de art. 180 cod pen. deoarece a aplicat părţii vătămate lovituri cu pumnul in zona toracică, raportat la situaţia de fapt reţinută pe baza propriilor declaraţii ale inculpatului, ale martorilor şi chiar a tatălui concubinei sale, situaţie în care se va respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei.

Reţinând vinovăţia inculpatului la individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată, instanţa va avea în vedere pe lângă pericolul social ridicat al faptei , limitele de pedeapsă prevăzute de lege şi persoana inculpatului care a avut a poziţie oscilatorie, parţială sinceră pe parcursul urmăririi penale şi total nesinceră in faza judecăţii,  condiţiile concreta in care s-a comis fapta, acţiunile părţii vătămate şi martorului ....sile, trecutul infracţional al inculpatului, condamnat  anterior la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, prezenta infracţiune fiind comisă în cadrul termenului de încercare.

Instanţa consideră ca aplicare unei pedepse cu închisoare la limita minimă prevăzută de textul de lege pentru fapta comisă şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b cod pen. este de natură a realiza scopul instructiv-educativ al pedepsei.

Se va aplica  pedeapsa accesorie  a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b cod pen.

Reţinând că prezenta infracţiune a fost comisă in termenul de încercare a suspendării condiţionate a pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. .../2007 a Judecătoriei Buzău, în baza art. 83 cod pen. se va revoca suspendarea condiţionată pentru această pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute separat şi 1 an şi 6 luni închisoare.

Conform art. 350 cod proc pen se va menţine starea de arest a inculpatului şi se va deduce la zi reţinerea şi arestul preventiv, aşa cum a fost rectificat prin încheierea din 12.01.2012.

În baza art. 118 lit. b cod penal se va confisca de la inculpat toporul corp delict.

În latura civilă partea vătămată a solicitat să fie despăgubită cu 30 000 lei la urmărirea penală, ca in faza judecăţii să-şi majoreze pretenţiile la 50 000 lei cu titlu de daune morale.

Este adevărat că partea vătămată este beneficiara unui certificat de încadrare în grad de handicap accentuat - fila 81, însă acest handicap l-a avut şi anterior comiterii faptei (certificat – fila 84 tulburări ale comportamentului datorită unei leziuni şi unei disfuncţii cerebrale ), acesta a fost in comă  o anumită perioadă, a suferit  o intervenţie chirurgicală pe creier, a urmat un tratament recuperator, handicapul i-a provocat suferinţe fizice şi psihice majore, însă suma de 50 000 lei solicitată apare ca exagerată, condiţii in care instanţa consideră că acordarea unor daune morale la nivelul sumei de 30 000 lei este de natură a asigura o reparaţie echitabilă, sumă la care urmează a fi obligat inculpatul.

De asemenea inculpatul urmează a suporta şi cheltuielile de spitalizare in sumă de 314.50 lei solicitate de Spitalul de Urgenţă Buzău, precum şi cele in sumă de 5598,65 lei cu dobânzile legale aferente calculate de la data externării părţii vătămate, 6.09.2010 dată la care au devenit exigibile şi până la achitarea debitului către Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.

Văzând şi dispoziţiile art. 191 şi 193 cod procedură  penală.

1