Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 709 din 23.03.2010


Sentinţa civilă nr. 709

Şedinţa publică de la 23 Martie 2010

Contestaţie la executare

În cazul de faţă, procesul verbal de contravenţie nr.2250873 întocmit la data de 16.09.2009 este titlu executoriu, în condiţiile în care petenta nu a făcut dovada că l-ar fi contestat în instanţă şi ar fi obţinut o soluţie favorabilă, fie prin anularea acestuia fie prin înlocuirea sancţiunii amenzii cu sancţiunea avertismentului.

Executarea  creanţelor bugetare se face în condiţiile legii speciale, respectiv codul de procedură fiscală. Astfel, conform art.172 din OG nr.92/2003- codul de procedură fiscală,  contestaţia la executare în materie fiscală poate avea ca obiect şi titlul executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, însă numai în situaţia în care titlul atacat nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de un alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea acestuia nu există o altă procedură prevăzută de lege.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru la data de 24.11.2009 sub nr. 3974/263/2009 contestatorul SC……SRL, în contradictoriu cu intimaţii D.G.F.P.G.,  D.R.D.P. C. - SDN T. a formulat contestaţie la executare împotriva avizului de plată nr.24490 din 13.11.2009 pentru suma de 9000 lei, comunicat de AFP M. la data de 16.09.2009, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se anuleze formele de executare emise de AFP. M..

În motivarea cererii sale a arătat contestatorul  că din conţinutul avizului de plată pe care-l contestă rezultă că suma de 9000 lei provine dintr-o amendă aplicată prin procesul verbal de contravenţie nr.2250873 din 16.09.2009 întocmit de Secţia de Drumuri Naţionale T. pe motivul că la controlul efectuat în data de 16.09.2009 pe DN 67 Ploştina, conducătorul auto D. I. nu a prezentat documentele care să ateste plata rovinietei. Că, un asemenea proces verbal nu i-a fost comunicat pentru a-l putea contesta şi mai mult avea rovinieta plătită în data de 16.09.2009. Se mai arată că circulând în localitate, nu avea obligaţia de a plăti această rovinietă.

La termenul de judecată din data de 09.03.2010, contestatorul a precizat că prin contestaţia formulată a înţeles să conteste şi titlul executoriu constituit de procesul verbal de contravenţie nr.2250873 din 16.06.2009 întocmit de către DRDP C..

În drept şi-a întemeiat contestaţia în baza OG.92/2003 .

Pentru dovada cererii contestatorul a depus la dosar în copie înscrisurile de la filele  3 -4– 5 din dosar.

Legal citată, intimata AFP M. a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea contestaţiei la executare, motivând că actele de executare au fost emise în vederea stingerii creanţei de 9000 lei, reprezentând venituri din amenzi. Întrucât contestatoarea nu a achitat creanţa, în mod corect s-a procedat la executarea silită a acesteia.

Intimata DRDP a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei arătând că nu s-a făcut dovada achitării rovinietei la data depistării în trafic, procesul verbal fiind întocmit cu respectarea prevederilor legale.

Din oficiu, instanţa a solicitat AFP M. să înainteze spre observare dosarul de executare  în cadrul căruia a fost admis avizul de plată nr. 24490/13.11.2009, răspunsul fiind comunicat cu adresa nr.5138 din 05.03.2010. de asemenea, a solicitat intimatei DRDP comunicarea actelor care au stat la baza emiterii procesului verbal de contravenţie, documentaţia fiind anexată la întâmpinarea formulată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată  şi reţine următoarele :

Prin procesul verbal de contravenţie nr.2250873 întocmit la data de 16.09.2009 de către DRDP C. a fost sancţionată petenta SC ……….. SRL cu amenda contravenţională în cuantum de 9000 lei, reţinându-se în sarcina acesteia că la data respectivă a fost depistat în trafic conducătorul auto D. I., conducând autovehiculul proprietatea petentei, fără a prezenta documentul care atesta plata rovinietei.

Întrucât DRDP C. a făcut dovada comunicării procesului verbal de contravenţie către petentă,( conform procesului verbal de afişare întocmit în condiţiile art. 27 OG 2/2001 –act depus la dosarul cauzei. ),  DGFP G.- Administraţia Finanţelor Publice M. a demarat procedura de punere în executare pentru recuperarea creanţei, în acest sens comunicând petentei avizul de plată nr.24490 pentru suma de 9000 lei, emiţând totodată titlu de executoriu nr.221 şi somaţia nr.18/40/1/2010/23.

Prin prezenta cerere de chemare în judecată, petenta SC …….SRL a formulat contestaţie la executare împotriva avizului de plată mai sus menţionat, precizând totodată că înţelege să conteste şi titlul executoriu constituit de procesul verbal de contravenţie.

Cât priveşte contestaţia la executare, instanţa reţine că potrivit art.37 din OG nr.2/2001 privind regimul contravenţiilor procesul verbal de contravenţie neatacat în termenul prevăzut de lege, precum şi hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluţionat plângerea, constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.

În cazul de faţă, procesul verbal de contravenţie nr.2250873 întocmit la data de 16.09.2009 de către DRDP C. este titlu executoriu, în condiţiile în care petenta nu a făcut dovada că l-ar fi contestat în instanţă şi ar fi obţinut o soluţie favorabilă, fie prin anularea acestuia fie prin înlocuirea sancţiunii amenzii cu sancţiunea avertismentului.

Cât priveşte precizarea petentei, prin administrator, în sensul că, în cadrul contestaţiei la executare a înţeles să conteste şi titlul executoriu , instanţa reţine că executarea creanţelor bugetare se face în condiţiile legii speciale, respectiv codul de procedură fiscală. Astfel, conform art.172 din OG nr.92/2003- codul de procedură fiscală,  contestaţia la executare în materie fiscală poate avea ca obiect şi titlul executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, însă numai în situaţia în care titlul atacat nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de un alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea acestuia nu există o altă procedură prevăzută de lege.

Dispoziţii similare se regăsesc chiar şi în art.398 alineat 3 cod procedură civilă conform căruia în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţă judecătorească se pot invoca în contestaţia la executare apărări de fond împotriva titlului executoriu, dacă legea nu prevede în acest scop o altă cale de atac.

Raţiunea pentru care legiuitorul a condiţionat posibilitatea contestării titlului executoriu de inexistenţa unei alte proceduri de contestare constă în aceea că, în esenţă, contestaţia la executare este destinată să înlăture neregularităţile comise cu prilejul urmăririi silite, neputându-se examina împrejurări care vizează fondul cauzei.

Ori, în condiţiile prevăzute de OG nr.2/2001 calea de atac împotriva procesului verbal de contravenţie este plângerea contravenţională în faţa instanţei, în cadrul căreia partea interesată se poate folosi de toate apărările de fond pe care le consideră necesare, în vederea înlăturării sau modificării sancţiunii contravenţionale aplicate.

O astfel de cale de atac nu a  fost promovată de către petenta SC ………. SRL, astfel că, în condiţiile art.172 din codul de procedură fiscală instanţa nu poate proceda la analizarea legalităţii titlului executoriu în cadrul contestaţiei la executare,  întrucât o astfel de analiză excede procedurii de executare silită în materie fiscală.

Prin urmare, instanţa apreciază că în mod corect organul fiscal a procedat la executarea silită a creanţei prevăzută în procesul verbal de contravenţie nr.2250873 întocmit la data de 16.09.2009 de către DRDP C., actele emise fiind întocmite cu respectarea prevederilor legale, astfel că va respinge ca fiind nefondată contestaţia formulată de SC …. SRL.