Fara titlu

Sentinţă penală 691 din 03.09.2008


E.F. 07 Octombrie 2008 R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ONEŞTI

JUDEŢUL BACĂU  S.P. 691

DOSAR NR.5948/270/2007

Înreg.19.10.2007 văt.corporală din culpă

ÎNCHEIERE DE AMÂNARE A PRONUNŢĂRII

Şedinţa publică din data de 3.09.2008

Completul de judecată format din :

 Preşedinte – CARMEN CIOSU,judecător

Grefier -  ELIZA FEKETE

Ministerul public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Astăzi a fost pe rol judecarea acţiunii penale pusă în mişcare prin rechizitorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpatului I. T., trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 184 cod penal .

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns  avocat R. L. pentru inculpat,avocat L. M. pentru părţile vătămate,  lipsă celelalte părţi.

Procedura completă .

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă,după care, avocat L. M.,pentru că există neconcordanţe între numărul de zile de îngrijiri medicale în ceea ce o priveşte pe D. S., solicită reaudierea martorilor pe latură civilă . Solicită schimbarea încadrării juridice din art.184 al.1,3 în art.184 al.2,4 cod penal.

Instanţa pune în discuţie cererile formulate de părţile vătămate prin apărător.

Pentru inculpat, avocat R. arată că martorii au fost audiaţi pe latură civilă şi nu penală. Cu privire la expertize,acestea s-au efectuat pe acte şi pe persoane,iar un martor nu se poate  substitui unui organ abilitat. Solicită respingerea acestei cereri, iar în ceea ce priveşte schimbarea încadrării juridice a faptei, solicită menţinerea acesteia.

Procurorul lasă la aprecierea instanţei cu privire la reaudierea martorilor propuşi pe latură civilă de părţile vătămate, este de acord cu schimbarea încadrării juridice.

Instanţa respinge cererea privind reaudierea martorilor propuşi de părţile vătămate pe latură civilă, declară terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pe fond.

Procurorul solicită condamnarea inculpatului pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă , urmând ca în baza art.81 cod penal a se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În baza art.71 al.5 pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei, se va suspenda şi pedeapsa accesorie. Urmează a fi obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente şi asigurătorul la plata cheltuielilor de spitalizare către părţile civile. În baza art.191 cod procedură penală solicită obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat Lupu Marius solicită admiterea cererii privind constituirea de părţi civile aşa cum s-au solicitat. Solicită obligarea inculpatului şi la cheltuieli de judecată conform notei şi a chitanţelor anexate. Pe latură penală, solicită condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii, urmând a se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Avocat R. L. arată că inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi a relatat modul în care a săvârşit-o. Urmează a se aprecia sub aspectul producerii faptei şi a se avea în vedere  concluziile raportului de expertiză medico-legală efectuate pentru ambele părţi vătămate. Cu privire la partea vătămată D. S., numărul de zile de îngrijiri medicale este de 7-8 zile îngrijiri medicale, este sub 10 zile, şi solicită achitarea inculpatului. Nu se poate reţine concurs de infracţiuni raportat la cele 2 părţi vătămate. Solicită admiterea în parte a cererii privind acordarea daunelor, urmând a fi obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente şi asigurătorul la plata acestora. În ceea ce priveşte latura penală, solicită a se aplica o pedeapsă cu suspendare,faţă de lipsa antecedentelor, atitudinea sinceră atât la urmărirea penală cât şi în faţa instanţei. Nu solicită onorariu.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Din lipsă de timp pentru deliberare,

D I S P U N E

 

Amânarea pronunţării la 12.09.2008 pentru când părţile prezente au TC.

Dată şi citită în şedinţă publică, azi 3.09.2008.

PREŞEDINTE,  GREFIER,

 R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ONEŞTI

JUDEŢUL BACĂU

DOSAR NR.5948/270/2007

Înreg.19.10.2008

SENTINŢA PENALA NR.691

Şedinţa publică din data de 12.09.2008

Completul de judecată format din :

 Preşedinte – CARMEN CIOSU,judecător

Grefier -  ELIZA FEKETE

  Ministerul public reprezentat de procuror – CRISTINA ACSENTE

Astăzi a fost pe rol pronunţarea în cauza penală pusă în mişcare prin rechizitorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpatului I. T., trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor prev. de art. 184 cod penal .

Dezbaterile în fond au avut loc în data de 3.09.2008 fiind consemnate prin încheierea de amânare a pronunţării de la acea dată şi care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

I N S T A N Ţ A

 Deliberând,

Asupra cauzei penale de faţă ;

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti a fost trimis în judecată inculpatul  I. T., ….(date de stare civilă), în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedepsită de art.184 al.1,3 Cod penal cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal.

S-a verificat la prima zi de înfăţişare regularitatea actului de sesizare a instanţei conform art.300 Cod procedură penală.

Se reţine în rechizitoriu că în noaptea de 17/18.07.2007, în jurul orelor 2oo, conducând autoturismul cu numărul de înmatriculare SJ-97-DIG pe DN 11, pe raza localităţii Bogdăneşti, jud.Bacău, a vătămat corporal din culpă pe D. S. E. şi  D. N..

În cadrul cercetării judecătoreşti au fost audiate părţile, audiaţi martorii din lucrări cât şi cei propuşi de părţile vătămate pentru dovedirea laturii civile. S-au efectuat două expertize medico legale de I.N.M. Bucureşti.

În termen legal au fost introduşi în caută asiguratorul de răspundere civilă, S.C. Alliantz Ţiriac S.A. Zalău, jud.Sălaj şi partea responsabilă civilmente S.C. T… S.R.L. Zalău.

Din coroborarea probelor de la urmărirea penală, cu actele administrate nemijlocit de către instanţă se reţin în fapt următoarele:

Inculpatul posedă permis de conducere categoria B şi este proprietarul autoutilitarei marca WV, cu numărul de înmatriculare SJ-97-DIG.

În noaptea de 17/18.07.2007, în jurul orei 2oo, inculpatul  a condus autoturismul proprietate pe DN 11 , având sensul de mers Braşov-Oneşti şi ajungând pe raza comunei Bogdăneşti, sat Filipeşti, jud.Bacău, la km.121+900 m a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens, părăsind carosabilul şi s-a izbit violent de autoturismul marca Matiz  cu numărul de înmatriculare SB-94-DEN, ce era parcat regulamentar în faţa barului „G…”.

În urma impactului autoturismul marca Matiz a fost proiectat în autoturismul marca BMW, cu numărul de înmatriculare RY-02-HNE, iar acesta, la rândul său, a fost împins în autoturismul marca Daewoo Cielo, cu numărul de înmatriculare BC-10-PIT.

Ca urmare a acestui accident a rezultat avarierea celor 4 autoturisme şi vătămarea corporală din culpă a părţilor vătămate D. N. şi D. S.  E..

În autoturismul marca BMW se afla proprietarul, care dormea, respectiv D. M. şi care nu a suferit leziuni corporale.

Cele două părţi vătămate D. S. E. şi D. N., au fost transportate la Spitalul Municipal Oneşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Fiind audiat, inculpatul a recunoscut fapta comisă, arătând că a pierdut controlul volanului deoarece a încercat să evite un câine de talie mare, care s-ar fi angajat în traversarea şoselei, aspect ce nu a putut fi confirmat de alte probe.

Ca urmare a impactului, partea vătămată D.S. E., în vârstă de 33  ani, a suferit leziuni corporale vindecabile în 23-25 zile îngrijiri medicale, conform CML I/B/56 din 02.08.2007, a S.M.L. Sibiu, fiind şi internată în Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, respectiv în perioada 08 – 14.08.2007.

Sus-numita nu s-a constituit parte civilă în cauză, arătând că se va pronunţa cu privire la acest aspect direct în faţa instanţei de judecată.

Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 471,41 lei, iar Spitalul Clinic Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză cu 1146,16 lei.

D.N., în vârstă de 39 de ani, a suferit leziuni corporale vindecabile în 35-40 zile îngrijiri medicale, conform CML I/B/55 din 02.08.2007, a S.M.L. Sibiu, fiind internat în Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi în perioada 18 – 22.07.2007.

De asemenea, sus-numitul nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând să se pronunţe cu privire la acest aspect în faţa instanţei de judecată, iar Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 584,6 lei.

În instanţă inculpatul recunoaşte faptele.

În timpul cercetării judecătoreşti partea vătămată D.N. a depus un certificat medico-legal eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Sibiu, din care rezultă în urma reexaminării medicale, că timpul de îngrijire medicală necesară vindecării este de 70-80 zile. Actul este înregistrat la nr.R/42/Y/2007.

Medicul legist, după prezentarea controalelor efectuate la 4 instituţii medicale, concluzionează că se constată o indurare a părţilor moi de pe relieful maleolelor tibială şi peronieră, în stânga, cu tegumentul colorat brun neomogen. La acest nivel acuză dureri, cu limitarea mişcărilor piciorului. Acesta merge sprijinit în cârje datorită durerile resimţite la sprijinul pe membrul inferior stâng.

La rândul său partea vătămată D. S. – E. prezintă certificat medico-legal nr.R/36/I/b/56 din 18.IX.2007, prin care i se acordă o prelungire  a îngrijirilor medicale la 40-45 zile.

După prezentarea istoricului, se arată că aceasta a urmat tratament fizioterapic cu diagnosticul: Sechele  algice şi reducere gleznă stângă posthematom post traumatic lojă posterioară gambă stângă incizat şi drenat.

Expertiza medico-legală efectuată de I.N.M. Bucureşti privind pe partea vătămată D.N., concluzionează că numărul de zile de îngrijiri medicale iniţial acordat este cel corespunzător.

Expertiza medico-legală efectuată de acelaşi institut,  privind partea vătămată D.S.-E. constată că numărul necesar de îngrijiri este de 7-8 zile şi nu de 25-30.

Se va respinge ca neîntemeiată cererea de schimbare a încadrării juridice din vătămare corporală din culpă prevăzută şi pedepsită de art.184 al.1,3 Cod penal în infracţiunea prev. de art.184 al.2,4 Cod penal.

În drept, fapta săvârşită de către inculpat constând în vătămarea corporală din culpă a părţii vătămate D. N. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedepsită de art.184 al.1 şi 3 Cod penal, pentru care urmează să fie condamnat la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei se va ţine seama de prevederile art.72 Cod penal şi anume de gradul de pericol social concret ridicat al faptei, de împrejurările în care a fost săvârşită, dar şi de persoana inculpatului care a avut o atitudine sinceră şi nu are antecedente penale.

Instanţa apreciază că pedeapsa la care va fi condamnat să depăşească sensibil limita minimă specială prevăzută de lege (3 luni).

Scopul pedepsei putând fi atins fără executare, se va face aplicarea art.81 Cod penal şi se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării art.83 Cod penal.

Îi vor fi interzise drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza II, b Cod penal.

Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se va suspenda şi executarea pedepsei accesorii.

Părţii vătămate D. S.-E. i-au fost acordate pentru leziunile produse în accident, un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, număr care nu se în prevederile legii penale, unde incriminarea faptei se face pentru îngrijiri medicale ce depăşesc 10 zile.

Pe cale de consecinţă, se va dispune achitarea inculpatului I. T., în baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.b Cod penal /fapta nu este prevăzută de legea penală), pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută şi pedepsită de art. 184 al.1,3 Cod penal, în ceea ce priveşte pe partea vătămată D.S.-E..

Cu privire la exercitarea acţiunii civile în procesul penal:

Partea vătămată D.N. s-a constituit parte civilă solicitând următoarele sume: 30.000 lei, cu titlu de daune morale, 2500 lei daune materiale.

Partea vătămată D. S.-E. a cerut 20.000 lei daune morale şi 2500 lei daune materiale.

Cu martorii ascultaţi, partea vătămată D. N. a dovedit că a cheltuit suma de 2500 lei (contravaloarea plătită oamenilor care l-au ajutat la muncă) şi 100 lei contravaloare transport (platformă).

Va fi obligat asiguratorul de răspundere civilă să plătească părţii civile  D. N. suma de 2500 lei şi a sumei de 100 lei cu titlu de daune materiale.

Se va respinge ca neîntemeiată cererea de daune morale, motivat de faptul că partea vătămată nu a fost internată, că nu a acuzat suferinţe psihice şi că mai mult fapta nu este intenţionată.

Faţă de temeiul achitării  vor si respinse cererile privind daunele materiale şi morale solicitate de partea vătămată D. S.-E.

De asemenea, va fi obligat asiguratorul la următoarele sume: 101,8 lei către Serviciul de Ambulanţă Bacău, 74,5 lei către Spitalul Oneşti, 584,6 lei către Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi la 1146,16 lei către Spitalul Clinic Sibiu.

Va fi obligat inculpatul la 4402 lei cheltuieli de judecată către D. N.

Va fi obligată partea vătămată D. S.-E. la cheltuieli judiciare către stat.

Va mai fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E :

Respinge cererea privind schimbarea încadrării juridice.

În baza art.184 al.1,3 Cod Penal, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă privind partea vătămată D. N., condamnă pe inculpatul I. T., …(date de stare civilă), fără antecedente penale, la  6(şase)luni închisoare.

Aplică art.81 Cod Penal şi dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.

Atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării art.83 Cod Penal.

Interzice drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza II, b Cod Penal.

În baza art.711 al.5 Cod Penal , pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei, suspendă  executarea pedepsei accesorii.

În baza art.11 pct.2 lit.a, raportat la art.10 lit.d Cod procedură penală, achită pe inculpatul I. T. , pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prev. şi ped. de art.184 al.1,3 Cod Penal,privind partea vătămată D.S.-E.

Obligă asigurătorul de răspundere civilă SC Alliantz Ţiriac SA Zalău, la plata sumei de 2500 lei, cu titlu de daune materiale către D. N.. Mai obligă la 100 lei, contravaloare transport(platformă) către aceeaşi parte  civilă.

De asemenea, obligă asigurătorul la următoarele sume către următoarele părţi civile : 101,8 lei către Serviciul de Ambulanţă Bacău, 74,5 lei către Spitalul Oneşti, 584,6 lei către Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi şi la 1146,16 lei către Spitalul Clinic Sibiu.

Respinge cererea părţii vătămate D. N. privind  daunele morale.

Respinge cererile părţii vătămate D. S.-E. , privind daunele materiale şi morale.

Obligă inculpatul la plata sumei de 4402 lei cheltuieli de judecată către D.N.

Mai obligă inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare către stat.

Obligă pe D. S.-E. la 6 lei cheltuieli judiciare către stat.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată azi 12.IX.2008,în şedinţă publică.

PREŞEDINTE, GREFIER

Red.  C.C. – 02.10.2008

Tehnored. C.M. – 03.10.2008

Exemplare – 4.