Liberare condiţionată

Sentinţă penală 68 din 13.01.2009


Dosar nr. 60/302/2009

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SECTORUL 5 BUCUREŞTI

SECTIA I PENALĂ

Sentinţa penală nr. 68

Şedinţa publică de la data de 13 .01.2009

Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 5 este reprezentat de procuror  I P.

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe petentul P I, având ca obiect  cerere de liberare condiţionată.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petentul, personal şi asistat de avocat D M,  desemnat din oficiu, cu delegaţie la dosar .

 Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier după care,

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa constată  cauza în stare de judecată şi a acordă cuvântul în dezbateri.

Apărătoarea petentului solicită admiterea cererii de liberare condiţionată, urmând ca instanţa să aibă în vedere că petentul a executat fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 1281 zile, nu este cunoscut cu antecedente penale, iar avizul comisiei este favorabil.

Reprezentatul Ministerului Public, având cuvântul, solicită  admiterea cererii de liberare condiţionată, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv comportamentul acestuia, lipsa antecedentelor şi fracţia necesară.

Petentul, în ultimul cuvânt, solicită admiterea cererii de liberare condiţionată.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul  P B – R, înregistrată pe  rolul acestei instanţe la data de 5.01.2009, sub nr.60/302/2009, s-a solicitat liberarea condiţionată  a condamnatului P I din pedeapsa de 3  ani şi 27 luni închisoare, aplicată în baza sentinţei penale nr. 267/2007, pronunţată de C A B SECTIA a II PENALĂ.

Cererea a fost însoţită de  procesul-verbal nr.52/23.12.2008 şi caracterizarea comportamentului  petentului  în perioada executării  pedepsei.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

Condamnatul se află în executarea pedepsei de 3  ani şi 27 luni închisoare, aplicată în baza sentinţei penale nr. 267/2007, pronunţată de C A B SECTIA a II PENALĂ, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, deoarece în data de 6.09.2002, în timp ce se afla în localitatea M, împreună cu alte persoane, l-a lovit cu pumnul în zona feţei pe partea vătămată A H.  În baza acestei hotărâri definitive s-a emis mandatul de executare nr. 368/2008.

Executarea pedepsei a început la data de  10.05.2006 şi urmează să expire la data de 21.09.2010.

Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv  1278 zile şi a executat în fapt 1281 zile, în care nu s-a inclus nicio zi ca efect al muncii prestate. 

Din caracterizarea  comportamentului  petentului  în perioada executării  pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut o atitudine decentă, civilizată şi respectuoasă, a stabilit relaţii neconflictuale cu celelalte persoane private de libertate,  a participat la activităţile sportive şi recreative,  nu a fost sancţionat disciplinar, dar nici recompensat.

Comisia,  apreciind că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare, a propus liberarea  sa condiţionată.

Având în vedere cele reţinute în paragrafele anterioare, instanţa constată  îndeplinite condiţiile legale ale liberării condiţionate prev. de art. 59 C.pen. rap. la art. 450 C. proc. pen. şi art.75 şi urm. din Legea 275/2006, referitoare la  fracţiunea minimă din pedeapsă ce trebuie executată, precum şi la comportamentul disciplinat şi la dovezile de îndreptare de care a dat dovadă pe parcursul detenţiei. 

Apreciind deci că timpul executat de condamnat din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, instanţa urmează a admite propunerea Comisiei şi a dispune liberarea condiţionată a acestuia, atrăgându-i totodată atenţia asupra consecinţei  săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul prevăzut de art.61 C.pen., ce ar putea atrage revocarea beneficiului liberării condiţionate.

Cheltuielile judiciare avansate de către stat (inclusiv onorariul avocatului din oficiu în sumă de 100 lei) vor rămâne în sarcina acestuia, în temeiul art. 192 al. 3 Cod procedură penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În temeiul art. 450 C.proc.pen. cu ref. la art.75 şi urm. din Legea 275/2006 şi art.  59-60 C.pen.,  admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnatul P I, ,  deţinut  în  P R.

Dispune punerea în libertate a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 368/2008 al C A B, secţia a II-a, dacă nu e arestat în altă cauză.

Atrage atenţia condamnatului asupra disp.art.61 C.pen.

Cheltuielile judiciare – inclusiv onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 100 lei, rămân în sarcina statului. 

Cu drept de recurs, în termen de 3 zile de la comunicare pentru petent  şi de la pronunţare pentru procuror.