Revendicare

Sentinţă civilă 3002 din 15.10.2009


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA  ONEŞTI  JUDEŢUL BACAU

Dosar nr.1828/270/2009

Din 07.04.2009  revendicare 

Sentinţa civilă nr. 3002

Şedinţa publică din  15.10.2009

Desfăşurată la sediul instanţei

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN  :

Preşedinte –  Ion Anghel

Grefier - Daniela Ghiţă

Pe rol fiind judecarea cauzei civile pentru revendicare imobiliară, formulată de reclamanta S.C. „ …………………”  SRL ……………., împotriva pârâţilor  ……………….., ………………….. .

La apelul nominal făcut în şedinţă publică s-a prezentat c.j. …………………………… pentru reclamantă şi avocat ……………………… pentru pârâţi.

Procedura de citare nelegal îndeplinită .

S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă după care, c.j. …………………………….. pentru reclamantă, depune la dosar copie legalizată după Decizia nr. 993/11.12.2007 a Curţii de Apel………………, înmânează un exemplar şi apărătorului pârâţilor.

Avocat …………………., pentru pârâţi, arată că nu are cereri de formulat, dar are o excepţie de invocat, aceea a inadmisibilităţii acţiunii.

Instanţa pune în discuţia părţilor excepţia de inadmisibilitatea a acţiunii.

Apărătorul pârâţilor, arată că cererea de chemare în judecată se fundamentează pe decizia civilă nr. 874/26 iulie 2005, fără ca pârâţii să fie citaţi, această decizie nefiindu-le opozabilă, astfel acţiunea în revendicare nu poate fi primită, fiind încălcate art. 21 alin. 3 şi art. 24 din Constituţia României şi art. 6 din Convenţia pentru drepturile omului. Mai precizează că reclamanta nu poate fi proprietară, existând excepţia lipsei calităţii procesuale active a acesteia, depune concluzii scrise.

Consilier juridic……………………., pentru reclamantă, arată că decizia 874/26 iulie 2005 a făcut să formuleze acţiunea, procedura falimentului a fost în 2001, reclamanta cumpărând apartamentul la …………………. Mai precizează că instanţa nu a dispus citarea în cauză a cumpărătorilor, decizia anulând licitaţia. Ţinând cont de faptul că instanţa a stabilit ca nulă licitaţia, apartamentul nu poate fi vândut. Solicită respingerea excepţiei.

Instanţa acordă cuvântul pe fond.

Apărătorul reclamantei solicită admiterea acţiunii, pârâţii să-i lase în proprietate apartamentul cumpărat de reclamantă în 1991, a fost o vânzare nelegală – prin Decizie reclamanta având drept de proprietate mai bine concretizat decât pârâţii.

Apărătorul pârâţilor arată că a fost încălcat art. 6 din Convenţia pentru drepturile omului şi cauza este asemănătoare cu aceea a lui ………………… contra României, hotărârea nu este opozabilă pârâţilor, acest act nu există pentru pârâţi, dreptul dobândit în mod legal nu poate fi luat în mod fraudulos. Solicită respingerea acţiunii în revendicare.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunţare.

I N S T A N Ţ A :

Deliberând

Asupra cauzei civile de faţă;

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei…………….. la data de …………………. sub nr. nr. ……………….. …………………..  cu sediul în………………., str. ……………… nr. ……., judeţul…………… lichidator judiciar al S.C. ……………………SRL – societate în faliment, a solicitat în contradictoriu cu pârâţii………………. şi ………………. domiciliaţi în …………….., Calea ………………, nr……..

, bl. …., sc. …, et. …., ap. ….., judeţul ………… să fie obligaţi pârâţii să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie bunul imobil „apartament situat în ……………, strada ……………., bl. …., sc. …, ap. …, ……, compus din … camere şi dependinţe, cu suprafaţa utilă de ……………. mp, având nr. cadastral ………………, înscris în cartea funciară a localităţii …………..la nr. …………..”.

Potrivit art. 77 din Legea nr. 85/2006 cererea este scutită de plata taxei de timbru, iar în motivarea acesteia se arată că, prin încheiere din data de …………….. pronunţată de Tribunalul ………….. în dosarul nr. ……………. a fost deschisă procedura falimentului împotriva SC ………………… SRL …………….., fiind desemnat lichidator judiciar dl…………………... Prin încheierea din data de …………………., având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 431/2006 prin care s-a admis cererea de înlocuire a lichidatorului judiciar, judecătorul sindic a dispus înlocuirea cu ………………………. Fostul lichidator a înstrăinat pârâţilor apartamentul situat în ………….., str. Oituz, bl. ….., sc. …., ap. ….., apartament ce a aparţinut societăţii în faliment SC ……………….. SRL…………...

Reclamanta susţine că titlul de proprietate al pârâţilor nu poate produce efecte faţă de ea, deoarece instanţa de judecată a constatat că la încheierea contractului de vânzare cumpărare au fost încălcate dispoziţiile  legal imperative, atât cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice din ………………….., cât şi cu privire la condiţiile care trebuiau îndeplinite la data încheierii contractului de vânzare cumpărare nr. ……………….

În drept sunt invocate dispoziţiile art. 25 lit. b din Legea nr. 85/2006, art. 480, art. 483 şi următoarele din Codul civil.

În dovedirea acţiunii reclamanta a solicitat ca probe înscrisuri, anexând încheierea din ……………….., încheierea din ……………, contractul de vânzare-cumpărare, sentinţa civilă nr. …………….. a Tribunalului ………………, Decizia civilă nr. 874/2005 a Curţii de Apel ……………… şi sentinţa civilă nr. ………………… a Tribunalului ……………...

Pârâţii nu au depus întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Din analiza probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine în fapt următoarele :

Revendicarea este acţiunea reală prin care proprietarul care nu are posesia bunului, cere, în temeiul dreptului său de proprietate, restituirea acestuia de la persoana ce îl deţine fără drept(„ acţiunea prin care proprietarul neposesor reclamă bunul de la posesorul neproprietar”).

Acţiunea în revendicare poate fi exercitată de către titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat.

În cadrul acţiunii în revendicare reclamanta are obligaţia să dovedească existenţa dreptului său de proprietate pe care îl pretinde. În lipsa acestei dovezi, pârâtul nu poate fi obligat să-şi dovedească el titlul său de proprietate, deoarece legea ocroteşte posesia, independent de vreo dovadă a dreptului ce pretinde a se manifesta prin ea.

Pârâtul posesor are o situaţie pur pasivă, de aşteptare, în favoarea lui operează o prezumţie de proprietate dedusă din simplu fapt al posesiei.

Pentru dovedirea dreptului său de proprietate asupra bunului, reclamantul trebuie să facă dovada unui mod originar de dobândire  a dreptului său,cum ar fi : uzucapiunea, accesiunea etc. În situaţia în care reclamantul nu poate face dovada dreptului de proprietate asupra bunului prin unul din modurile originare de dobândire a dreptului de proprietate, el poate invoca titlul în temeiul căruia a dobândit dreptul de proprietate asupra bunurilor ce  revendică.

Societatea în faliment SC ……………….. SRL a dobândit în proprietate apartamentul situat în Oneşti, str. …………….., bl. …., sc. .., ap. … prin vânzare-cumpărare de la SC ………………… SRL (contract de vânzare cumpărare autentificat sub nr. …………… – filele ………..dosar).

În baza contractului de vânzare - cumpărare SC ……………….. SRL şi-a transcris dreptul de proprietate asupra apartamentului şi a dreptului de folosinţă asupra terenului în Registrul de publicitate Imobiliară sub nr. ……………….. la Notariatul de Stat ………...

Ca urmare a deschiderii procedurii falimentului împotriva SC …………………. SRL, lichidatorul judiciar……………………… a scos la vânzare prin licitaţie publică apartamentul sus menţionat aflat în patrimoniul falitei. La data de ………………… lichidatorul judiciar întocmeşte procesul verbal de licitaţie potrivit căruia imobilul este adjudecat în favoarea pârâţilor …………………. şi ……………..cu un preţ total de ………………. lei.

La data de ………………….este încheiat contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ………………….. de notarul public …………………. cumpărătorii au achitat vânzătorului suma de ……………….. lei, diferenţa de preţ fiind achitată vânzătorului de ………………… - Sucursala …………………. În favoarea băncii a instituit ipoteca de rang I asupra imobilului vândut.

Împotriva vânzării efectuate de lichidatorul judiciar a fost formulată contestaţie de către administratorii statutari ai societăţii falite, contestaţie ce a fost respinsă ca nefondată de către judecătorul sindic prin sentinţa civilă nr. ………………………..

Împotriva sentinţei menţionate s-a declarat recurs de către contestatori, iar Curtea de Apel ………………. prin Decizia civilă nr. 874/26.07.2005 pronunţată în dosarul nr. ……………… a admis recursul formulat de recurenţii …………………… şi …………………, a modificat în tot sentinţa civilă nr. …………………. a Tribunalului …………….. şi a dispus anularea licitaţiei din ………………………. organizată de lichidatorul judiciar şi a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ………………….. de notarul public …………………………..

Lichidatorul judiciar a solicitat judecătorului sindic să dispună prin hotărâre restabilirea anterioară încheierii procesului verbal de licitaţie din data de …………………….. şi a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. ………………….., în sensul obligării cumpărătorilor-pârâţi ………………….şi ……………………la restituirea către debitoarea falită a bunului imobil în cauză şi restituirea către aceştia a preţului achitat.

Prin sentinţa civilă nr. …………………. judecătorul sindic a admis acţiunea formulată de lichidatorul judiciar însă Curtea de Apel …………… prin Decizia nr. …………….. a admis recursul pârâţilor ………………… şi …………………….. şi a modificat în tot sentinţa recurată în sensul că respinge acţiunea ca nefondată.

Pentru a hotărî aşa, Curtea de apel ……………. a reţinut că „decizia civilă nr. ……………… pronunţată în dosarul ………………. nu le este opozabilă pârâţilor atâta timp cât nu au figurat ca părţi în dosar, deşi procesul verbal de licitaţie şi contractul de vânzare cumpărare – încheiate au fost anulate pentru încălcarea gravă a dispoziţiilor legale în materie de către lichidatorul judiciar (ulterior înlocuit) în favoarea recurenţilor”.

Când părţile din proces nu invocă alte probe în afara de titluri, câştig de cauză are partea al cărei titlu este mai vechi. Instanţa apreciază că reclamanta nu mai are un titlu de proprietate devreme ce contractul pârâţilor este în vigoare şi aceştia sunt cumpărători de bună credinţă.

Înainte de dezbaterea de fond a cauzei, pârâţii au invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

Inadmisibilităţile constituie mijloace de apărare specifice, caracterizate prin trăsături ce la apropie şi, în acelaşi timp le deosebesc atât de apărările de fond cât şi de excepţiile de procedură; prin intermediul lor, pârâtul, fără a contesta direct dreptul invocat de adversarul său, se opune acţiunii acestuia declarând-o inacceptabilă, susţinând că instanţa nu poate examina cererea ce i s-a supus.

Noţiunea de inadmisibilitate vizează nu excepţia, ci efectul spre care tinde aceasta, o anumită modalitate de respingere a cererii. Se poate observa că respingerea cererii ca inadmisibilă este în legătură numai cu excepţiile peremptorii, însă nu toate excepţiile peremptorii duc la inadmisibilitate. De altfel, sunt şi alte excepţii peremptorii care au ca trăsătură comună o anumită modalitate de împiedicare a judecăţii în fond.

Faţă de cele expuse, va fi respinsă excepţia invocată şi în temeiul art. 480 Cod civil va fi respinsă acţiunea reclamantei.

Pentru aceste motive

În numele Legii,

H O T Ă R Ă Ş T E:

Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâţii ………………… şi …………………...

Respinge acţiunea în revendicare formulată de …………………… cu sediul în ………….., str. ……………… nr. …., judeţul ……… lichidator judiciar al SC ………………… SRL – societate în faliment în contradictoriu cu pârâţii …………………şi ……………….. domiciliaţi în ……………, Calea …………….., nr. …, bl. …., sc. .., et. .. ap. ….., judeţul ……..

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.10.2009.

PREŞEDINTE, GREFIER,