Savârsirea infractiunii de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, prev. si ped. de art. 1362 din legea nr. 295/2004 atrage, în temeiul art.118 lit. b c.p., confiscarea de la inculpat a armei neletale, aceasta fiind ...

Sentinţă penală 872 din 27.11.2008


Sentinta penala nr. 872/27.11.2008.

Savârsirea infractiunii de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, prev. si ped. de art. 1362 din legea nr. 295/2004 atrage, în temeiul art.118 lit. b C.P., confiscarea de la inculpat a armei neletale, aceasta fiind folosita nemijlocit la savârsirea infractiunii.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Piatra Neamt a fost pusa în miscare actiunea penala împotriva inculpatului L. Gh. si s-a dispus trimiterea acestuia în judecata pentru savârsirea infractiunii de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, prev. si ped. de art. 1362 din legea nr. 295/2004.

În actul de sesizare a instantei s-a retinut în esenta ca în data de 05.05.2008, ora 19, inculpatul L. Gh. a tras mai multe focuri de arma într-o cabalina ce se afla în curtea sa.

Întrucât proprietarul calului a aratat ca nu formuleaza plângere pentru infractiunea de distrugere, s-a dispus neînceperea urmaririi penale fata de L. Gh. pentru savârsirea acestei infractiuni.

Instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt: inculpatul detine legal arma neletala pentru tir sportiv marca Gamo calibru 5,5 mm, în baza certificatului de detinator. În data de 05.05.2008, ora 19, când inculpatul a intrat cu masina în curte, în urma masinii a intrat în curte si un cal apartinând martorului B. I., cal ce era nesupravegheat.

Inculpatul a încercat sa scoata calul afara, însa acesta a devenit agresiv. În aceste conditii inculpatul a luat din locuinta arma si a tras asupra calului mai multe focuri (5-6 focuri), ranindu-l superficial.

Vinovatia inculpatului sub forma intentiei cu privire la savârsirea infractiunii de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, prev. si ped. de art. 1362 din legea nr. 295/2004 a fost retinuta în baza declaratiilor martorilor audiati în cauza, coroborate cu declaratiile inculpatului date pe parcursul urmaririi penale, în care acesta a aratat împrejurarile savârsirii faptei. Sustinerile inculpatului potrivit carora nu cunostea conditiile legale în care avea drept sa faca uz de arma nu au fost primite, deoarece ca detinator de arma avea obligatia de a cunoaste aceste dispozitii legale.

La individualizarea si dozarea pedepsei s-au avut în vedere criteriile prev. de art. 72.C.P., respectiv prevederile partii generale a codului penal; limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator; gradul de pericol social mediu al faptei savârsite, persoana inculpatului care nu a mai fost anterior condamnat. În temeiul art.74 lit.c C.pen. instanta a retinut în beneficiul inculpatului circumstante atenuante judiciare, motivat de faptul ca ulterior savârsirii faptei a avut o atitudine sincera si cooperanta cu organele judiciare, manifestând regret fata de savârsirea faptei.

Pe baza acestor considerente, instanta a apreciat ca scopul general al pedepsei, prevazut de art. 52 C.P., respectiv acela de a preveni savârsirea de noi infractiuni poate fi realizat aplicând inculpatului o pedeapsa pecuniara stabilita în conditiile art. 76 lit. e teza I Cod penal. În baza acestor considerente instanta a aplicat inculpatului o pedeapsa de 2.000 lei amenda penala.

În temeiul art.118 lit. b C.P. s-a dispus confiscarea de la inculpat a armei neletale pentru tir sportiv marca Gamo calibru 5,5 mm., aceasta fiind folosita nemijlocit la savârsirea infractiunii.