Strămutarea cauzei la o altă instanţă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie produce efecte doar în ce priveşte procedurile judiciare în faţa instanţelor, şi nu în faţa organelor de urmărire penală, care rămân competente să efectueze acte de ur...

Decizie 604 din 02.09.2010


Strămutarea cauzei la o altă instanţă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie produce efecte doar în ce priveşte procedurile judiciare în faţa instanţelor, şi nu în faţa organelor de urmărire penală, care rămân competente să efectueze acte de urmărire penală, în ipoteza restituirii cauzei la procuror.

Secţia penală - Decizia penală nr.604/02 septembrie 2010

Prin sentinţa penală nr. 94/3 mai 2010 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosar penal nr. 939/122/2009, în baza art. 2781 alin. 8 lit. b Cod procedură penală, a fost admisă plângerea formulată de petenţii G.P. şi G.V. în contradictoriu cu intimaţii P.C., C.F., C.A., C.A. şi N.I. şi în consecinţă :

A fost desfiinţată în parte ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu la data de 21.04.2009 în dosar nr. 1357/P/2006 confirmată prin rezoluţia prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu emisă în dosar nr. 195/II/2/2009 la data de 22.05.2009 , în ce priveşte infracţiunea de tentativă la omor deosebit de grav prev. de art. 20 rap. la art. 174 alin. 1, 175 lit. i, 176 lit. b Cod penal şi a fost trimisă cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu în vederea începerii urmăririi penale şi efectuării de cercetări împotriva intimaţilor.

Cauza a fost trimisă pentru a se face cercetări Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, apreciindu-se că acesta a devenit competent în temeiul admiterii cererii de strămutare, întrucât dispunând strămutarea judecării unei cauze, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu strămută numai judecarea unei anumite etape a procesului, ci întreaga judecată a cauzei, care implică soluţionarea ei atât în fond, cât şi în căile ordinare sau extraordinare de atac, precum şi faza urmăririi penale.

Împotriva hotărârii au declarat recurs, în termenul legal instituit de art. 3853 Cod procedură penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi intimatul N.I., aducându-i critici pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Prin decizia penală nr.604/02 Septembrie 2010 Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, a casat sentinţa penală atacată sub aspectul stabilirii parchetului competent să înceapă urmărirea penală şi în rejudecarea trimis cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu în vederea începerii urmăririi penale şi efectuării de cercetări împotriva  intimaţilor.

Au fost menţinute celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată.

A fost respins ca nefondat recursul declarat de intimatul N.I. împotriva sentinţei penale nr. 94 din  03 mai 2010 pronunţată de Tribunalul  Sibiu în dosarul nr. 939/122/2009.

Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a reţinut următoarele:

Analiza întregului material probator administrat în faza urmăririi penale relevă fără dubiu că autoritatea judiciară nu s-a preocupat îndeajuns pentru stabilirea unei baze factuale clare şi precise, apte să fundamenteze anumite acuzaţii, sau din contră să le înlăture definitiv.

Curtea a apreciat că observaţiile făcute în hotărârea atacată sunt pe deplin justificate şi necesare în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Referitor la motivul de nelegalitate expus de Parchet în recursul său, Curtea a constatat că acesta este pe deplin justificat, organul competent să efectueze urmărirea penală fiind Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu şi nu Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Curtea a reţinut că strămutarea cauzei la Tribunalul Sibiu produce efecte doar în ce priveşte procedurile judiciare în faţa instanţelor şi nu în faţa organelor de urmărire penală, care rămân competente să efectueze acte de urmărire penală.

Faţă de cele ce preced, Curtea, conform art. 38515 pct. 2 lit. d Cod procedură penală, a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, casând hotărârea penală numai sub aspectul autorităţii competente să efectueze urmărirea penală în cauză, şi anume, Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.