Legea nr. 272/2004.Omisiunea instanţei de a cita pe reprezentantul legal al copilului

Decizie 112 din 27.11.2007


Legea nr. 272/2004.Omisiunea instanţei de a cita pe reprezentantul legal al copilului. Nelegalitate.

Atâta vreme cât faţă de copil s-a luat măsura de protecţie  specială a plasamentului în regim de urgenţă la asistentul maternal profesionist, soluţionarea cererii formulată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului privind plata alocaţiei de plasament nu se poate face decât prin citarea reprezentantului legal al copilului ,conform disp. art. 64 alin. 3 şi art. 124 din Legea nr. 272/2004.

Secţia pentru cauze cu minori şi de familie –Decizia nr. 112/27 noiembrie 2007

Prin sentinţa civilă nr. 1052 din 21 septembrie 2007 pronunţată de Tribunalul Sibiu - Secţia civilă în dosar nr. 1079/57/2007 s-a admis acţiunea civilă formulată şi precizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului S. în contradictoriu cu pârâta Direcţia de Muncă şi Protecţia Socială S. şi a fost obligată pârâta la plata alocaţiei de plasament pentru copilul J. P.,aflat în plasament în regim de urgenţă la asistentul maternal profesionist ,începând cu ziua de întâi a lunii următoare celei în care s-a emis dispoziţia şi până la încetarea măsurii.

Pentru a pronunţa această hotărâre s-a reţinut,în esenţă, de către instanţa de fond că acţiunea  civilă formulată de reclamantă este întemeiată, raportat la disp. art. 119 alin.1 din Legea nr. 272/2007 şi art. 16 şi 20 din Constituţia României ,cu referire la art. 14 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului,statul fiind obligat  să plătească fără nici o discriminare,deci şi copiilor aflaţi în plasament în regim de urgenţă, alocaţia de plasament.

Împotriva acestei sentinţe civile a declarat recurs în termen ,motivat ,pârâta Direcţia de Muncă şi Protecţia Socială S., criticând-o pentru nelegalitate, solicitând admiterea recursului şi modificarea hotărârii atacate în sensul respingerii cererii introductive de instanţă.

În expunerea motivelor de recurs recurenta arată că reclamanta nu a respectat cadrul legal existent pentru acordarea acestor drepturi, raportat la dis. art. 2 din H.G. nr. 591/1993,modificată şi completată prin H.G. nr.1026/2006 şi că alocaţia lunară de plasament se plăteşte persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul ,conf. art. 119 din Legea nr. 272/2004, ori prin sentinţa pronunţată, şi atacată cu prezentul recurs,  judecătorul de fond nu a indicat persoana împuternicită căreia i se plătesc aceste drepturi aparţinând copilului.

Analizând legalitatea şi temeinicia hotărârii atacate prin prisma criticilor formulate de recurentă ,precum şi din oficiu,conf. art. 306 Cod procedură civilă, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Judeţului S., a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond.

Pentru a pronunţa această decizie instanţa de recurs a reţinut următoarele :

 Obiectul prezentei cauze este obligarea la plata alocaţiei de plasament.

Sediul materiei îl reprezintă Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (denumită în continuare Legea nr. 272/2004).

Este de menţionat că prezenta cerere - înregistrată sub dosar nr. 1079/57/2007 pe rolul tribunalului , a fost disjunsă din acţiunea principală înregistrată sub dosar nr. 815/85/2007 a Tribunalului Sibiu, conform încheierii civile pronunţată la data de 15 februarie 2007 în dosar nr. 815/85/2007, prin care s-a solicitat menţinerea măsurii plasamentului în regim de urgenţă pentru copilul J. P.  la asistentul maternal profesionist N. E.

Conf. art. 125 alin.1 din legea menţionată „Cauzele prevăzute la art.124 se soluţionează în regim de urgenţă, cu citarea reprezentantului legal al copilului,a direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi cu participarea obligatorie a procurorului”.

Procedura de soluţionare a unor atari cauze este una specială ,legiuitorul prevăzând în mod expres persoanele ce urmează a fi citate la judecată.

Curtea de apel constată că judecarea cauzei în faţa judecătorului de fond a avut loc fără citarea reprezentantului legal al copilului, respectiv a asistentului maternal, deşi aceasta era obligatorie, ceea ce atrage nulitatea hotărârii atacate în condiţiile art. 105 alin.2 teza finală şi art. 108 alin.1 Cod procedură civilă.

Aşa fiind, recursul declarat în cauză de pârât Direcţia de Muncă şi Protecţia Socială S.  s-a admis şi ,conf. art. 321 alin.1 şi 5 Cod procedură civilă ,s-a casat hotărârea şi s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond.

În rejudecare ,s-a recomandat instanţei de trimitere să procedeze la citarea legală a tuturor persoanelor prev. de art. 125 alin.1 din Legea nr. 272/2004 .