Restituirea cauzei la procuror în vederea refacerii actului de sesizare al instanţei. Nelegalitate.
Restituirea de către Tribunal , a cauzei la procuror în vederea refacerii actului de sesizare, după aproximativ 2 ani de la declanşarea procedurilor în faţa sa şi după ce a fost la rezolvarea unor cereri incidentale, contravine dispoziţiilor imperative prevăzute de art. 300(1) Cod procedură penală.
Secţia penală – Decizia penală nr.474/25 septembrie 2008
Prin sentinţa penală nr. 101/23 mai 2008 a Tribunalului Sibiu în baza art.332 alin.2 Cod procedură penală şi art. 300 alin. 2 Cod procedură penală s-a dispus restituirea cauzei procurorului în vederea refacerii actului de sesizare al instanţei în dosar nr. 85/P/2004 al D.N.A. –Biroul Teritorial Târgu - Jiu.
Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Sibiu a reţinut în esenţă că rechizitoriul nu respectă rigorile impuse de art. 263 Cod procedură penală întrucât nu cuprinde detaliat, faptele ce se impută fiecărui inculpat în parte, descrierea acestora, calificarea juridică clară data fiecăreia din faptele de care acestea sunt acuzate, etc.
Tribunalul Sibiu a apreciat astfel că rechizitoriul afectează grav sesizarea instanţei cu obiectul judecăţii şi implicit, dreptul la apărare al inculpaţilor.
Împotriva hotărârii au declarat recurs D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba, partea civilă Banca Comercială Română şi unii dintre inculpaţi.
Recursul promovat de D.N.A şi partea civilă este fondat.
Conform art.300(1) Cod procedură penală instanţa este datoare să verifice din oficiu, la prima înfăţişare, regularitatea actului de sesizare.
Conform art. 300(2) Cod procedură penală, în cazul în care se constată că sesizarea nu este făcută potrivit legii, iar neregularitatea nu poate fi înlăturată de îndată şi nici prin acordarea unui termen în acest scop, dosarul se restituie organului care a întocmit actul de sesizare în vederea refacerii acestuia.
În cauza de faţă Curte reţine raportat la textele de lege sus arătate că Tribunalul nu a statuat în timp util şi cu coerenţă asupra actului de sesizare deşi era obligat să o facă.
Tribunalul s-a sesizat din oficiu, după aproximativ 2 ani de la declanşarea procedurilor în faţa sa şi doar ca urmare a cererilor repetate făcute de inculpaţi, în exercitarea drepturilor lor la apărare.
Tribunalul se impunea ca la prima zi de înfăţişare să verifice din oficiu regularitatea actului de sesizare.
Tribunalul a păşit de asemenea la rezolvarea unor cereri incidentale (solicitarea unor cereri vizând măsuri asiguratorii) astfel încât revenirea în cursul procedurilor cu o problemă ce se impunea a fi examinată din oficiu la prima zi de înfăţişare, este tardivă.
Ca atare recursul a fost admis, iar hotărârea casată cu consecinţa trimiterii cauzei pentru continuarea judecăţii, de către Tribunalul Sibiu.
Tribunalul Maramureș
Excepţia nulităţii sentinţei atacate raportat la prevederile art. 258 şi 304 pct. 5 Cod procedură civilă .
Curtea de Apel București
Liberare provizorie. Necesitatea examinarii exprese a conditiei prev. de art. 1602 alin.1 C. pr. pen. si indicarii concrete a datelor ce justifica respingerea cererii. Criteriile de evaluare a temeiniciei cererii de liberare provizorie.
Curtea de Apel București
Preluarea motivarii instantei de fond. Nepronuntarea asupra motivelor de apel. Casare cu trimitere spre rejudecare.
Tribunalul Vrancea
Delimitare între contestaţia la executarea silită însăşi şi contestaţia împotriva unor acte de executare silită însăşi.
Curtea de Apel Brașov
Acţiune în constatare în temeiul art. 111 Cod procedură civilă