Acordare avans din compensaţie financiară prevăzută de art. 30 din Legea nr. 211/2004; condiţii de acordare şi categorii de prejudicii suferite

Decizie 125 din 06.03.2013


Cererea de acordare a compensaţiei financiare prevăzute de Legea nr. 221/2004 trebuie să se circumscrie situaţiilor prevăzute limitativ de lege.

Decizia civilă nr. 125/R din 06.03.2013  a Curţii de Apel Galaţi

Asupra cererii având ca obiect acordarea unui avans din compensaţia financiară prevăzută de art. 30 din Legea nr. 211/2004, în conformitate cu dispoziţiile art. 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 211/2004, compensaţia financiară se acordă victimelor prevăzute la art. 21 alin. 1 lit. a  (inclusiv persoanelor asupra cărora s-a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 198 Cod penal) pentru următoarele categorii de prejudicii suferite:

„1. cheltuielile de spitalizare şi alte categorii de cheltuieli medicale suportate de victimă;

2. prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii;

3. câştigurile de care victima este lipsită de pe urma săvârşirii infracţiunii.”

Prin sentinţa penală nr. 85 CC din 12.12.2012 Tribunalul Galaţi a respins cererea formulată de petenta S.A.M. având ca obiect acordarea onorariului din compensaţia financiară.

S-a reţinut în motivarea hotărârii că respectiva cerere este nefondată în absenţa unor înscrisuri, acte, chitanţe care să ateste existenţa unor prejudicii materiale rezultate ca urmare a săvârşirii infracţiunii, suportarea unor cheltuieli de spitalizare sau imposibilitatea realizării unor venituri de care ar fi beneficiat în cazul în care nu se afla în situaţia de victimă.

Prejudiciul moral cauzat şi cheltuielile necesare întreţinerii minorului S.D. nu se înscriu situaţiilor strict şi limitativ enumerate în dispoziţiile Legii nr. 211/2004.

Prin încheierea din 16.01.2013, Secţia  penală şi pentru cauze cu minori a Curţii de Apel Galaţi a dispus transpunerea cauzei de la Secţia penală şi pentru cauze cu minori la Secţia I civilă a Curţii de Apel Galaţi.

Recursul declarat de petenţii S.F. şi S.V. în calitate de reprezentanţi legali ai minorei S.A.M. împotriva sentinţei penale nr. 85 CC din 12.12.2012 a Tribunalului Galaţi vizează aspectul de nelegalitate în sensul că instanţa de fond nu a analizat dacă s-a produs daună materială, spirituală sau de altă natură familiei minorei şi dacă copilul năsut de aceasta beneficiază de suport material de la vreo instituţie a statului autorizată în speţă.

Prin decizia civilă nr. 125/R din 06.03.2013 a Curţii de Apel Galaţi s-a respins ca nefondat recursul, reţinându-se următoarele considerente:

Potrivit dispoziţiilor art. 27 alin. 1 lit. a din Legea nr. 211/2004 compensaţia financiară se acordă victimelor prevăzute la art. 21 alin. 1 lit. a (inclusiv persoanelor asupra cărora s-a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 198 Cod penal) pentru următoarele categorii de prejudicii.

1.cheltuielile de spitalizare şi alte categorii de cheltuieli medicale suportate de victimă,

2.prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii;

3.câştigurile de care victima este lipsită de pe urma săvârşirii infracţiunii.

Aşa cum corect a motivat instanţa de fond reprezentanţii legali ai minorei nu au produs acte şi înscrisuri care să ateste existenţa unor prejudicii materiale ca urmare a săvârşirii infracţiunii, suportarea unor cheltuieli de spitalizare sau imposibilitatea realizării unor venituri de care ar fi beneficiat în cazul în care nu se afla în situaţia de victimă.

Aceste acte sau înscrisuri nu au fost prezentate nici în faţa instanţei de recurs.

Cererea petenţilor nu se circumscrie situaţiilor prevăzute limitativ de Legea nr. 221/2004, iar aspectele învederate în motivarea recursului sunt  în afara dispoziţiilor legale care reglementează acordarea compensaţiilor financiare victimelor prevăzute la art. 21 alin. 1 lit. a din respectiva lege.

Pentru aceste considerente în conformitate cu dispoziţiile art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă se va respinge ca nefondat recursul declarat de petenţii S.F. şi S.V. în calitate de reprezentanţi legali ai minorei S.A.M. împotriva sentinţei penale nr. 85 CC din 12.12.2012 a Tribunalului Galaţi.

Domenii speta