Omisiunea instanţei de a se pronunţa în minută cu privire la acţiune civilă. Neîndeplinirea condiţiei privind îndreptarea erorii materiale.

Decizie 450 din 09.05.2012


Prin încheierea de îndreptare eroare materială pronunţată la data de 13.02.2012 de Judecătoria Fălticeni în dosarul cu acelaşi număr, a fost obligat inculpatul la plata către partea civilă Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a sumei de 7173,58 lei cu titlu de cheltuieli spitalizare părţi vătămate U.R.E. şi P. E.

În latura civilă a cauzei, după cum rezultă din adresa nr. 107/04.01.2012 (fila 132 dosar fond), Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a constituit parte civilă cu suma de 7173.58 lei, reprezentând cheltuieli spitalizare părţi vătămate U.R.E. şi P. E.

Or, prin dispozitivul sentinţei atacate, prima instanţă a omis să se pronunţe cu privire la această cerere.

Este real că ulterior, prin încheiere de îndreptare eroare materială, a obligat inculpatul să plătească acestei părţi civile suma solicitată cu titlu de despăgubiri civile, însă o astfel de dispoziţie nu poate fi stabilită pe această cale, întrucât vizează fondul cauzei, necircumscriindu-se cazurilor de aplicabilitate a acestei instituţii, astfel cum ea este  reglementată de art. 195 Cod procedură penală.

Prin urmare, cum prima instanţă nu s-a pronunţat în mod legal asupra unei cereri esenţiale pentru partea civilă, de natură să garanteze drepturile sale, este dat în cauză cazul de recurs prev. de art. 3856 alin. 1 pct. 10 Cod procedură penală, care impune casarea în totalitate a încheierii de îndreptare materială, şi în parte a sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare, sub acest aspect, primei instanţe.