Prin rechizitoriul nr. 588/P/2005 din 20.05.2005 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor D.O şi P. D. pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.
În fapt, s-a reţinut că în ziua de 08.02.2005 , cei doi inculpaţi au întreţinut, prin violenţă, raporturi sexuale normale cu partea vătămată S.C., în vârstă de 17 ani.
Prin sentinţa penală nr. 2208/29.09.2006 a Judecătoriei Galaţi, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a în ref. la art.10 lit. a Cod proc. penală, inculpaţii D.O. şi P.D. au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.
Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că inculpaţii nu au exercitat ameninţări sau violenţe asupra părţii vătămate şi că aceasta a fost de acord să întreţină raporturi sexuale cu inculpaţii.
Prin decizia penală nr. 416/17.10.2007 a Tribunalului Galaţi, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost respins ca nefondat.
Împotriva celor două hotărâri a declarat recurs, în termen legal, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, criticându-le pe motive de nelegalitate. S-a invocat că din probele administrate în cauză a rezultat că inculpaţii au exercitat ameninţări şi violenţe asupra părţii vătămate, astfel că soluţia de achitare este greşită.
Prin decizia penală nr. 38/R/13.03.2008 a Curţii de Apel Galaţi, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a fost admis. S-au casat în parte cele două hotărâri şi, în rejudecare, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a în ref. la art. 10 lit d Cod proc. penală, s-a dispus achitarea inculpaţilor D.O. şi P.D. pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 alin. 1 şi 2 lit. a Cod penal.
Soluţia de achitare în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a Cod proc. penală este nelegală, deoarece din probele administrate în cauză a rezultat cu certitudine că cei doi inculpaţi au întreţinut raporturi sexuale cu partea vătămată.
Potrivit art. 197 Cod penal, pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de viol, se impune ca actul sexual să se realizeze prin constrângerea părţii vătămate sau profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa.
În condiţiile în care, din probele administrate în cauză a rezultat cu certitudine că partea vătămată a fost de acord să întreţină raporturi sexuale cu inculpaţii şi că asupra acesteia nu s-au exercitat violenţe sau ameninţări, instanţa trebuia să constate că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de viol şi să dispună achitarea în temeiul art. 10 lit. d Cod proc. penală.
Ca motiv de nelegalitate, s-a reţinut că nu s-a constatat că cei doi inculpaţi au fost reţinuţi preventiv timp de 24 ore în data de 7.03.2005.
Curtea de Apel Oradea
PROCEDURA INSOLVENTEI . Apel. Cerere de încuviintare a executarii provizorii a Sentintei atacate, formulata pentru prima data în fata instantei de apel. Inadmisibilitate.
Tribunalul Iași
Plângere împotriva soluţiei procurorului de netrimitere în judecată cuprinsă în rechizitoriu – obiectul şi limitele judecăţii; plângere adresată în termen instanţei, însă cu depăşirea termenului prevăzut de lege în faţa procurorului ierarhic superior.
Curtea de Apel Brașov
Admisibilitatea înlocuirii măsurii preventive în recurs
Curtea de Apel Galați
Omisiunea instanţei de apel de a se pronunţa pe un capăt de cerere cu ocazia rejudecării fondului – motiv de recurs. Omisiunea instanţei de apel de a se pronunţa pe un capăt de cerere cu ocazia rejudecării fondului se soluţionează prin prisma ...
Tribunalul Bacău
Calitate procesuală