Liberare provizorie sub control judiciar.

Sentinţă penală 7 din 11.01.2011


Domenii asociate:

- liberare provizorie

- competenta

- conflict negativ de competenta

Dosar nr. 91/2/2010 (40/2010)

Curtea de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala si pentru cauze de minori si familie, sentinta penala nr. 7 din 11 ianuarie 2010

Liberare provizorie sub control judiciar. Competenta de solutionare a cererii formulata dupa pronuntarea hotarârii în prima instanta si declararea apelului, dar înaintea înregistrarii dosarului la instanta de apel. Data sesizarii instantei de control judiciar. Conflict negativ de competenta.

Actul de sesizare a instantei de apel este chiar declaratia de apel. Drept urmare, constatând ca la data formularii cererii de liberare provizorie, tribunalul era deja sesizat prin apelul parchetului, fiind total lipsita de relevanta împrejurarea ca dosarul de fond nu era înca înregistrat pe rolul tribunalului (aflându-se la parchet în vederea redactarii motivelor de apel), competenta de solutionare a cererii apartine instantei de apel.

art. 1606 alin. 4 C. pr. pen.

Prin sentinta penala nr.357/18.11.2009, Judecatoria Alexandria a admis exceptia necompetentei materiale si a declinat competenta solutionarii cauzei cererii de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul S.T. în favoarea Tribunalului Teleorman. Instanta de fond a retinut ca nu mai este competenta sa solutioneze cererea de liberare provizorie întrucât cauza în care inculpatul este trimis în judecata în stare de arest preventiv a fost solutionata în fond prin sentinta penala nr.284 din 06.10.2009.

Tribunalul Teleorman a dispus, la rândul sau, declinarea competentei de solutionare a cererii de liberare provizorie sub control judiciar în favoarea Judecatoriei Alexandria. S-a constatat ca în cauza exista conflict negativ de competenta si s-a dispus sesizarea Curtii de Apel Bucuresti în vederea stabilirii competentei materiale de solutionare a cererii formulata de inculpat.

Pentru a pronunta aceasta solutie, tribunalul a retinut ca la data de 18 noiembrie 2009, când Judecatoria Alexandria a declinat competenta de solutionare a prezentei cereri, dosarul cauzei se afla la Parchetul de pe lânga Judecatoria Alexandria în vederea redactarii motivelor de apel. Asadar, la data de 18.11.2009, Tribunalul Teleorman nu fusese sesizat cu judecarea vreunei cauze în care sa fie parte inculpatul S.T., astfel ca nu este competent sa solutioneze nici cererea de liberare provizorie.

Investita cu solutionarea conflictului negativ de competenta, Curtea constata urmatoarele:

La data formularii cererii de liberare provizorie sub control judiciar, fondul cauzei fusese solutionat, Judecatoria Alexandria dispunând condamnarea inculpatului S.T. prin sentinta penala nr.357/18.11.2009, sentinta prin care aceasta s-a dezinvestit de solutionarea cauzei. Împotriva acestei sentinte a formulat apel Parchetul de pe lânga Judecatoria Alexandria.

Potrivit dispozitiilor art. 1606 alin. 4 C. pr. pen., solutionarea cererii în cursul judecatii revine instantei sesizate cu judecarea cauzei.

Întrucât actul de sesizare a instantei de apel este chiar declaratia de apel, Curtea constata ca în cauza tribunalul era deja sesizat prin apelul parchetului, fiind total lipsita de relevanta împrejurarea ca dosarul de fond nu era înca înregistrat pe rolul tribunalului, aflându-se la parchet în vederea redactarii motivelor de apel.

În raport de aceste considerente, curtea a stabilit competenta de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului Teleorman.