Acţiune în evacuare. Excepţie de la regula unanimităţii. Acordul unuia dintre coproprietari la folosirea imobilului

Sentinţă civilă 1370/09.04.2015, definitivă prin respingerea apelu din 09.04.2015


Acţiune în evacuare. Excepţie de la regula unanimităţii. Acordul unuia dintre coproprietari la folosirea imobilului

Coproprietatea pe cote părţi este guvernată de regula unanimităţii, regulă de la care au fost recunoscute însă şi excepţii în doctrină şi jurisprudenţă, printre care se regăseşte şi acţiunea în evacuare, ca act de administrare a bunului aflat în coproprietate. În egală măsură, o altă excepţie o constituie şi punerea în valoare a bunului comun, prin închiriere către terţi.

Această excepţie de la regula unanimităţii în ceea ce priveşte acţiunea în evacuare exercitată doar de unii dintre coproprietari nu poate fi însă reţinută atunci când prezumţia unui mandat tacit din partea celorlalţi coproprietar este răsturnată prin manifestarea de voinţă a acestora din urmă, astfel că, atunci când sunt neînţelegeri între coproprietari cu privire la folosinţa materială a bunului, aceştia au la îndemână calea încetării coproprietăţii prin partaj, fără ca dreptul de folosinţă să poată fi valorificat pe calea unei alte acţiuni, precum acţiunea în evacuare.

Judecătoria Satu Mare, Secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 1370/09.04.2015, definitivă prin respingerea apelului prin Decizia civilă nr. 351/14.07.2015 pronunţată de Tribunalul Satu Mare

În fapt, prin dispoziţiile art.1033 şi urm. C.pr.civ. s-a reglementat o procedură specială de evacuare a persoanelor care ocupă fără drept sau folosesc fără drept anumite imobile, din acestea.

Pârâţii FT şi FM ocupă imobilul situat pe str. … din localitatea Halmeu înscris în CF vechi nr…. Halmeu sub nr. top 548/69.

În ceea ce priveşte proba dreptului de proprietate asupra imobilelor înscrise în cartea funciară, instanţa reţine că, potrivit art. 565 din Legea nr. 287/2009, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară.

Conform extrasului de CF nr…. Halmeu nr. top 548/69, proprietara tabulară a acestui imobil este JI, în prezent decedată, mama celor doi reclamanţi şi de asemenea a numitei FK.

Din dispoziţiile art.1033 alin.2 lit.f C.proc.civ. rezultă că, în procedura specială privind evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept, calitatea procesuală activă aparţine proprietarului, titularului unui dezmembrământ al proprietăţii care îi conferă prerogativa solicitării predării bunului de la pârât.

Coproprietatea pe cote părţi este guvernată de regula unanimităţii care decurge din faptul că nici unul dintre copărtaşi nu are un drept exclusiv asupra unei părţi determinate dintr-un bun privit în materialitatea sa, regulă de la care au fost recunoscute însă şi excepţii în doctrină şi jurisprudenţă.

Între excepţiile de la regula unanimităţii se înscrie şi acţiunea în evacuare, ca act de administrare a bunului aflat în coproprietate. Se admite astfel promovarea unei asemenea acţiuni, de către un singur coproprietar, această măsură servind păstrării şi valorificării bunului comun şi profitând tuturor copărtaşilor. Dar, în egală măsură, o asemenea excepţie o constituie şi punerea în valoare a bunului comun, prin închiriere către terţi. Dezvoltarea acestor excepţii de la regula unanimităţii s-a realizat prin recunoaşterea unui mandat, chiar tacit, acordat de celălalt coproprietar pentru încheierea unor asemenea acte care profită tuturor coproprietarilor.

Această excepţie de la regula unanimităţii în ceea ce priveşte acţiunea în evacuare exercitată doar de doi dintre cei trei coproprietari, ca în cazul de faţă, nu poate fi însă reţinuta atunci când prezumţia unui mandat tacit din partea celuilalt coproprietar este răsturnată prin manifestarea de voinţă a acestuia.

Astfel, în cauză, nu numai că coproprietara FK este de acord cu folosinţa spaţiului proprietate comună de către pârâţi, ci a şi legitimat aceasta prin solicitarea din cadrul dosarului … ca acest imobil să-i fie atribuit ei în cadrul partajului întrucât l-a înstrăinat familiei F..

Dreptul de folosinţă poate fi exercitat de toţi coproprietarii, ceea ce presupune atât exercitarea folosinţei materiale a bunului cât şi posibilitatea culegerii fructelor produse de acel bun. Însă, atunci când sunt neînţelegeri între coproprietari cu privire la folosinţa materială a bunului, aceştia au la îndemână calea încetării coproprietăţii prin partaj, fără ca dreptul de folosinţă să poată fi valorificat pe calea unei alte acţiuni.

De altfel art.639 cod civil prevede că modul de folosire a bunului comun se stabileşte prin acordul coproprietarilor, iar în caz de neînţelegere prin hotărâre judecătorească.

Instanţa a constatat că pe rolul Judecătoriei Satu Mare se află înregistrat dosarul cu nr….. Obiectul acestui dosar îl constituie tocmai partajul imobilului înscris în CF nr…. Halmeu nr.top 548/69 revendicat deopotrivă de CN, KM (reclamanţii din acest dosar) şi FK, toţi atribuindu-şi calitate de succesori ai defunctei JI.

În prezenta cauză, instanţa a constatat că unul dintre coproprietari (FK) este de acord cu folosinţa bunului proprietate comună de către pârâţi şi a şi legitimat această folosinţă, blocând promovarea unei acţiuni în evacuare exclusiv de către ceilalţi coproprietari, drepturile acestora neputând fi valorificate printr-o simplă acţiune în evacuare.

Drept urmare, faţă de obiectul cererii introductive în instanţă, astfel cum a fost acesta determinat de către reclamanţi, de evacuare pe calea procedurii speciale prevăzute la art. 1.033 şi urm. C.proc.civ., instanţa a dispus respingerea cererii ca neîntemeiată.