Evacuare. Contract de închiriere. Tacita relocaţiune

Sentinţă civilă 1520/20.04.2015, definitivă prin neapelare din 20.04.2015


Evacuare. Contract de închiriere. Tacita relocaţiune

Tacita relocaţiune nu poate opera în cazul contractelor încheiate pe perioadă nedeterminată, ci doar în cazul celor încheiate pe perioadă determinată, în acest sens fiind art.1810 C.civ., unde legiuitorul foloseşte în mod expres expresia „după împlinirea termenului”.

Factura emisă în executarea contractului iniţial de închiriere nu poate fi apreciată ca fiind un contract simplificat de închiriere, care să ateste caracterul legal al locaţiunii, aceasta neputând proba încheierea unui nou contract între părţi, cu atât mai mult cu cât, obligaţia de plată a chiriei subzistă pe toată perioada desfăşurării procedurii evacuării.

Judecătoria Satu Mare, Secţia civilă, Sentinţa civilă nr. 1520/20.04.2015, definitivă prin neapelare

La data de 21.12.2010, între SC V SRL Satu Mare, în calitate de proprietar-locator şi SG, în calitate de chiriaş, a fost încheiat un contract de locaţiune având ca obiect închirierea unei părţi din imobilul situat in mun. Satu Mare, …, căruia în natură îi corespunde apartamentul situat la etajul 2, compus dintr-un living, trei dormitoare, două băi, o terasă, în suprafaţă totală de 115,09 mp. Contractul de locaţiune nr.423/21.12.2010 a fost încheiat pe termen nelimitat, putând fi revocat cu acordul părţilor.

De asemenea, instanţa mai reţine că urmare a deschiderii procedurii de faliment faţă de SC V SRL Satu Mare, în calitate de lichidator judiciar al acesteia, în vederea expunerii pe piaţă şi valorificării bunurilor din averea debitoarei, în baza dispoziţiilor art.86 alin. 1 din legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, pârâta a fost notificată cu privire la denunţarea Contractului de locaţiune nr.423 din 21.12.2010, cu Adresa nr. 960/21.02.2014 preluată cu confirmare de primire la data de 24.02.2014.

Prin adresa susmenţionată reclamanta a informat pârâta că, urmare a denunţării unilaterale de către lichidatorul judiciar a contractului de locaţiune din 21.02.2010, are obligaţia de a elibera imobilul în cauză, în caz contrar urmând să procedeze la efectuarea demersurilor legale corespunzătoare în vederea încetării ocupării abuzive a imobilului.

Instanţa a arătat că potrivit art.1040 C.pr.civ. dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu.

În acest sens, instanţa a reţinut că sunt pe deplin îndeplinite condiţiile pentru aplicarea procedurii speciale a evacuării dintr-un imobil folosit sau ocupat fără drept.

Astfel, instanţa a constatat că dreptul locatarului pârât de a folosi imobilul în discuţie s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii în temeiul dispoziţiilor art.20 alin.1 lit.j şi art.86 alin.1 din Legea privind procedura insolvenţei.

Pe de altă parte, a fost îndeplinită şi notificarea prealabilă aşa cum rezultă din înscrisul aflat la dosar la fila 6.

Prin încheierea de şedinţă din data de 27.01.2015, instanţa a respins excepţia prematurităţii cererii invocate de pârâtă.

În ceea ce priveşte invocarea tacitei relocaţiuni instanţa a arătat că aceasta nu are nicio relevanţă în prezenta cauză şi mai mult, aceasta nici nu poate opera în cazul contractelor încheiate pe perioadă nedeterminată, ci doar în cazul celor încheiate pe perioadă determinată (a se vedea art.1810 unde se arată expres „după împlinirea termenului”). De asemenea, instanţa nu a putut primi nici susţinerea pârâtei potrivit căreia factura ar fi un contract simplificat de închiriere, rezultând deci caracterul legal al locaţiunii. Facturile despre care face vorbire pârâta au fost emise în baza contractului de închiriere nr.423/21.12.2010, ca atare nu se poate reţine că în cauză s-ar fi încheiat un nou contract între părţi. Pe de altă parte, conform art.1.034 alin.2 C.proc.civ., obligaţia de plată a chiriei subzistă pe toată perioada desfăşurării procedurii evacuării.

Faţă de cele arătate mai sus, instanţa a admis cererea reclamantei apreciind-o ca fiind întemeiată, urmând a dispune evacuarea pârâtei din imobilul situat în Satu Mare, … căruia în natură îi corespunde apartamentul situat la etajul 2, compus dintr-un living, trei dormitoare, două băi, o terasă, în suprafaţă totală de 115,09 mp.