Instituire curatelă, tutelă

Rezoluţie 1 din 22.01.2015


Asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin cererea adresată acestei instanţe la data de 09.07.2014 10130/180/2014 reclamantul X a solicitat să fie desemnat tutore pentru persoana pusă sub interdicţie Y, numitul Z, cumnat al persoanei cu handicap Y.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru

În motivare, a arătat că prin sentinţa civilă nr.3549/06.05.2005 a fost admisă acţiunea pe care a formulat-o şi s-a dispus punerea sub interdicţie a pârâtei Y, că tutorele desemnat pentru persoana pusă sub interdicţie Q a decedat la data de M. Solicită şi ca instanţa să-l desemneze pe el X curator al persoanei cu handicap.

Cererea nu a fost motivată în drept.

În dovedirea cererii au fost depuse, declaraţie pe proprie răspundere a numitului Z care arată că este de acord să fie desemnat tutore al persoanei puse sub interdicţie, Dispoziţie privind instituirea tutelei  în persoana numitei Q pentru Y din com L, jud Bacău, dată la data de P, certificat de deces al lui Q nr 33 din 03 iulie G, certificat de căsătorie nr 1161 din 1978 a lui Z şi Q, copie de pe Cartea de Identitate a lui X, copie de pe cupoanele de pensie a lui Y, certificat de naştere Y, Sentinţa Civilă nr 3549 din 6 iunie 2005 dată în dosarul 5955/2005 de Judecătoria Bacău de punere sub interdicţie a numitei Y, Dispoziţie privind instituirea curatelei în persoana numitului X pentru dezbaterea succesiunii după defuncţii H, T părinţii acesteia.

La data de  6.08.2014 numitul X a formulat o cerere prin care a arătat că solicită să fie desemnat el însuşi în calitate de tutore al persoanei puse sub interdicţie Y; referat de anchetă psihosocială, cererea Consiliului de Familie prin care se solicită desemnarea lui X în calitate de tutore al numitei Y, acte de stare civilă Y, cerere, factura fiscală E On nr 100294969, cazier judiciar X, adresă de la UAT L, cerere X de desemnare curator special pentru Y.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin sentinţa civilă nr. 3549 din 6 iunie 2005 dată în dosarul 5955/2005 de Judecătoria Bacău a fost pus sub interdicţie Y, că prin Dispoziţia privind instituirea tutelei  pentru Y dată de Primăria com L la data de 21.10.2005 a fost desemnată tutore numita Q pentru Y, că tutorele desemnat Q a decedat la data de G.

Potrivit art 156 C civ, „Funcţia tutorelui încetează prin moartea acestuia, prin îndepărtarea de la sarcina tutelei sau prin înlocuirea tutorelui”.

Potrivit art 157 C civ, (1) În cazul morţii tutorelui, moştenitorii săi sau orice altă persoană dintre cele prevăzute la art. 111 au datoria de a înştiinţa, de îndată, instanţa de tutelă.

(2) Până la numirea unui nou tutore, moştenitorii vor prelua sarcinile tutelei. Dacă sunt mai mulţi moştenitori, aceştia pot desemna, prin procură specială, pe unul dintre ei să îndeplinească în mod provizoriu sarcinile tutelei.

Potrivit art 159 c civ, „ Până la preluarea funcţiei de către noul tutore, în cazurile prevăzute la art. 157 şi 158, instanţa de tutelă poate numi un curator special.”

În cauză şi-au exprimat acordul pentru a fi desemnat tutore pentru persoana pusă sub interdicţie Y atât Z ( soţul fostei tutore decedate Z ) cât şi X ( cumnatul după soţie al  numitei Y).

Atât din conţinutul anchetei psihosociale cât şi din cele susţinute de părţi rezultă că tutorele Q a avut un singur copil, A , rezultat dintr-o relaţie anterioară căsătoriei cu Z.

Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă că după moartea fostei tutore, Z, care domiciliază actualmente împreună cu Y, nu a plătit facturile E On Energie încă de la moartea soţiei, din luna februarie 2014, acumulând datorii mari astfel cum rezultă din conţinutul facturii fiscale E On nr 100294969 din 05.06.2014 şi făcând astfel dovada faptului că nu poate fi un bun administrator al bunurilor persoanei puse sub interdicţie.

Pe de altă parte, Consiliul de Familie, din care face parte şi fiul fostei tutore, A, a arătat că solicită ca instanţa să desemneze ca tutore al persoanei cu handicap grav Y, pe X.

Acesta a depus şi certificat judiciar din conţinutul căruia rezultă că acesta nu a fost condamnat penal.

Raportat la situaţia de fapt reţinută şi având în vedere dispoziţiile legale anterior enunţate,instanţa constată că prezenta cerere este întemeiată, astfel încât o va admite,va institui tutela cu privire la persoana pusă sub interdicţie şi va desemna ca tutore al persoanei puse sub interdicţie Y pe X.

Din probatoriul administrat,instanţa reţine că reclamantul X îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi desemnat tutore, neaflându-se în niciunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de  art.113 alin.1 Cod civil şi prezentând condiţiile materiale şi garanţiile morale corespunzătoare pentru îndeplinirea acestei sarcini.

În consecinţă, în baza art 159 C civ va desemna în calitate de curator special, până la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe a persoanei pusă sub interdicţie Y, CNP PPP, domiciliată în sat H, jud Bacău pe numitul X, CNP PPP.

Va desemna tutore al persoanei puse sub interdicţie Y, CNP FFF, domiciliată în sat H, jud Bacău pe numitul X, CNP PPP .

În temeiul art. 171 C.civ. raportat la art. 152 C.civ., va obliga  tutorele X, CNP PPP să dea anual, respectiv în 30 de zile de la sfârşitul anului calendaristic, o dare de seamă cu privire la modul în care s-a îngrijit de numita Y, precum şi despre administrarea bunurilor acesteia.

Totodată instanţa atrage atenţia că potrivit art. 171 C.civ. regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit 14 ani se aplică şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel.

Delegă Primăriei com L îndeplinirea atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile numitei Y şi cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acesteia, până la intrarea în vigoare a legii de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă.

Domenii speta