Sentinţa arbitrală. Suspendare executare silită.

Sentinţă comercială - din 11.03.2016


Domeniu: Drept procesual civil

Sentinţa arbitrală. Suspendare executare silită.

Aspectele de nelegalitate ale sentinţei arbitrale nu pot fi analizate de instanţă investită cu soluţionarea cererii de suspendare.

 

 Art. 612 coroborat cu art. 484 alin. 2-5 şi 7, art. 719  C.proc.civ.

 

(CURTEA DE APEL BUCUREŞTI - SECŢIA A V-A CIVILĂ,

ÎNCHEIERE CAMERA DE CONSILIU din 11.03.2016)

Prin acţiunea în anulare înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a V- a Civilă  la data de 19.02.2016, C.B.C. SRL a solicitat în contradictoriu cu S.C. SRL suspendarea sentinţei  arbitrale nr. 1/06.01.2016.

Se arată în legătură cu cererea de suspendare că s-a dispus învestirea cu formulă executorie a sentinţei arbitrale în dosarul nr. şi având în vedere cuantumul sumei, o eventuală punere în executare ar avea consecinţe grave asupra patrimoniului societăţii. Se susţine că societate are debite curente de plată, de achitat sume către furnizori, salariaţi, iar indisponibilizare sumei ar însemna paralizarea întregii activităţi.

Suspendarea se impune şi faţă de motivele de anulare invocate, cât timp se invocă necompetenţa organului jurisdicţional, care a încălcat dispoziţiile imperative ale legii, executare silită conduce la prejudicii nejustificate.

Prin încheierea din data de 22.02.2016 Curtea de Apel Bucureşti a stabilit o cauţiune în cuantum de 5411,35 lei şi obligaţia depunerii la dosar cel mai târziu la termenul la care se va soluţiona cererea de suspendare.

Reclamanta a făcut dovada achitării cauţiunii prin depunerea în original a ordinului de plată nr. 527/01.03.2016.

Analizând cererea de suspendare s-a reţinut:

Conform art. 612 coroborat cu art. 484 alin. 2-5 şi 7 Ncpc Curtea de apel va putea suspenda executarea hotărârii arbitrale împotriva căreia a fost introdusă acţiunea în anulare cu darea unei cauţiuni, stabilite conform art. 719 cpc.

Existenţa acestor condiţii externe au fost îndeplinite: s-a formulat acţiunea în anulare, fiind depusă şi cauţiunea necesară.

Cât priveşte în concret cererea de suspendare formulată se observă că dispoziţiile legale invocate se refera la o "suspendare facultativa" si nu de drept, lăsând-o la aprecierea judecătorului care poate aprecia asupra motivelor invocate în faţa sa.

Apreciind asupra motivelor care justifică, în opinia reclamantei, măsura suspendării, se reţine că aspectele de nelegalitate ale sentinţei arbitrale nu pot fi analizate de instanţă investită cu soluţionarea cererii de suspendare.

In fine, invocarea de către reclamantă a afectării patrimoniului societăţi, a modului de îndeplinire a obligaţiilor sale de plată, aceste aspecte nu au fost în vreun fel dovedite.

Desigur ca este posibil ca activitatea sa să fie afectata de o posibilă executare, însă prin raportare la suma la care a fost obligată, în lipsa oricăror înscrisuri în susţinere privind lichidităţile sale, situaţia obligaţiilor de plată, argumentele nu pot fi primite.

Totodată se observă că plata cauţiunii nu duce automat la admiterea cererii de suspendare şi reţinând dispoziţiile art. 612 şi 484 alin. 2-5 şi 7 şi 1064 alin 4 Ncpc, a respins cererea de suspendare a executării a sentinţei arbitrale.