Apel. Cerere de ordonanţă preşedinţială având ca obiect suspendarea înregistrării incidentului de plată în Centrala Incidentelor de Plăţi. Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 997 din Noul Cod de procedură civilă.

Decizie 235 din 22.09.2016


Apel. Cerere de ordonanţă preşedinţială având ca obiect suspendarea înregistrării incidentului de plată în Centrala Incidentelor de Plăţi. Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 997 din Noul Cod de procedură civilă.

Decizia nr. 235/C/2016-A din 22.09.2016

Dosar nr. 7237/271/C/2016-A

- art. 997 din Noul Cod de procedură civilă

Prin Sentinţa nr. 206 din 28.06.2016, Tribunalul Bihor a respins excepţia lipsei calităţii procesuale a ...  – Centrala Incidentelor de Plăţi, invocată de pârâta ... - cu sediul în ... .

A respins cererea formulată de reclamanta SC ...  SRL, cu sediul în ..., în contradictoriu cu pârâţii SC ...  SA, cu sediul în ...  şi ...  cu sediul în ...  de suspendarea înregistrării incidentului de plată privind pe societatea reclamantă interdicţiei bancare.

Pentru a hotărî în acest sens, tribunalul a reţinut următoarele:

În fapt, reclamanta a încheiat cu SC ...  SRL un contract materializat sub forma unei facturi fiscale în sumă de 19.053,60 lei la data de 11.04.2016. Pentru garantarea contractului şi a plăţii a emis un Bilet la ordin seria BUCU3AE nr. ...  – ...  în sumă de 19053,60 lei, cu scadenţa la 10.05.2016.

Acest bilet a fost prezentat spre decontare la data de 12.05.2016 însă în contul său era disponibilă doar suma de 188,50 lei care s-a şi decontat.

Pentru acoperirea sumei a făcut demersuri la un client pentru recuperarea urgentă a sumei de 19000 lei din facturi restante, sumă care a fost şi achitată însă datorită decontărilor interbancare greoaie suma nu a fost virată de Banca ...  în contul reclamantei decât în data de 13.05.2016, dată la care s-a decontat şi diferenţa din suma inserată în BO.

Instanţa a reţinut că pârâta SC ...  SA, prin Sucursala ...  sesizând incidentul de plată, în calitate de persoană declarantă la CIP, în sensul art. 2, pct. 6 din Regulamentul nr. 1/2012 privind funcţionarea la B.N.R. la data de 12.05.2016, a transmis în Centrala Incidentelor de Plăţi refuzul de plată pentru Biletul la Ordin seria BUCU3AE nr. ...  emis de reclamantă, incidentul de plată a fost înscris la FNBO de către pârâtă.

Instanţa a reţinut că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 997 Noul Cod de procedură civilă.Astfel, potrivit textului de lege menţionat mai sus,, Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara…..Ordonanţa va putea fi data chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului”.

Din textul de lege menţionat mai sus reies condiţiile de admisibilitatea ale ordonanţei preşedinţiale şi anume: aparenţa de drept să fie în favoarea reclamantei, urgenţa, caracterul vremelnic al măsurii dispuse de instanţă pe calea ordonanţei preşedinţiale şi neprejudicierea fondului.

În speţă, instanţa a reţinut că în cauză înscrierea incidentului de plată s-a făcut având la bază aparenta culpă a reclamantei, care a alimentat contul cu întârziere, fie ea chiar şi de o zi.

Aspectele ce ţin de cauzele care au determinat acest incident de plată urmând a fi analizate pe calea dreptului comun în dosar nr. 7238/271/2016.

Nici condiţia urgenţei, nu poate fi reţinută de instanţă, întrucât având în vedere consecinţele înregistrării în CIP a incidentului de plată, reclamanta a înţeles să sesizeze o instanţă necompetentă, cunoscut fiind Recursul în Interesul Legii respectiv Decizia nr. LXXXV (85) din 10 decembrie 2007 ICCJ cu privire la competenţa materială de soluţionare a acţiunilor în anularea incidentelor de plaţi înscrise în Fişierul Naţional de incidente de plaţi, prin care s-a stabilit competenţa de soluţionare în favoarea tribunalului, ca primă instanţă. Ori, de la data incidentului de plată, până la data sesizării instanţei competente au trecut aproape două luni, iar consecinţele acestui fapt, lasă fără efect practic măsura ce se urmăreşte a fi luată de către instanţă.

Ori, condiţiile de admisibilitate a cererii de ordonanţă preşedinţială trebuie îndeplinite cumulativ, situaţie ce nu se regăseşte în prezenta cauză.

Faţă de cele reţinute, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea.

Împotriva acestei hotărâri, a formulat apel reclamanta SC ...  SRL, solicitând admiterea apelului, schimbarea hotărârii în sensul admiterii cererii formulate şi până la soluţionarea pe fond a cauzei aflate pe rolul Tribunalului Bihor, suspendarea menţionării incidentului de plată privind reclamanta în Centrala de Plăţi, conform Regulamentului nr. 1/2012 a B.N.R.

În fapt, apelanta arată că a încheiat cu SC ...  SRL un contract comercial materializat sub forma unei facturi fiscale în sumă de 19.053,6 lei în data de 11.04.2016, pentru a cărei garantare a emis biletul la ordin seria BUCU3AE nr. ...  – ... , în sumă de 19.053,6 lei, cu scadenţă la data de 10.05.2016.

Acest bilet a fost prezentat spre decontare în data de 12.05.2016, însă în contul reclamantei era disponibilă doar suma de 188,5 lei, care s-a şi decontat. Pentru acoperirea integrală a sumei, reclamanta a făcut demersuri la clientul ...  SRL pentru recuperarea urgentă a sumei de 19.000 lei, din facturi restante. Astfel, această sumă a şi fost virată de către debitoare, la data de 12.05.2016, din Banca ... , însă din cauza decontărilor interbancare greoaie, suma nu a fost virată în contul ...  SRL decât în data de 13.05.2016, dată la care s-a decontat şi diferenţa de plată aferentă biletului la ordin în sumă de 18.865,1 lei.

Faţă de cele prezentate, apelanta apreciază că raportarea la C.I.P. de către ...  SA a fost nejustificată, având în vedere faptul că societatea a depus toată diligenţa pentru evitarea întârzierii la plată, iar întârzierea efectivă a fost de numai o zi lucrătoare.

De aceea, apreciază că sunt îndeplinite condiţiile pentru admiterea cererii formulate, măsura fiind provizorie, până la soluţionarea fondului, iar paguba iminentă o reprezintă credibilitatea şi imaginea societăţii în raporturile comerciale, ţinându-se cont de dispoziţiile art. 2 pct. 8 din regulamentul nr. 1/2012.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 997 Cod procedură civilă, art. 194 Cod procedură civilă şi Regulamentul B.N.R. nr. 1/2012.

Intimata ... , prin întâmpinarea formulată, a solicitat respingerea apelului şi implicit a cererii de ordonanţă preşedinţială formulată împotriva băncii naţionale, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

În acest sens intimata precizează că nu a fost citată la judecarea în fond a cauzei în faţa Tribunalului Bihor, nu i s-a comunicat sentinţa împotriva căreia s-a formulat prezenta cale de atac, iar referitor la motivele de apel, arată că acestea sunt identice cu cele ale cererii de ordonanţă preşedinţială, nefăcându-se referire concretă la niciun aspect al sentinţei civile atacate, pentru care solicită să se reanalizeze excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocate şi înaintea instanţei de fond.

În motivare se arată că în prezenta cauză sunt incidente prevederile Regulamentului nr. 1/2012 ale BNR, iar calitatea procesuală pasivă o pot avea doar persoanele declarante la C.I.P, conform art. 15 din Regulamentul nr. 1/2012 al B.N.R.

Aşadar, potrivit aceluiaşi articol, B.N.R. nu poate anula, suspenda/relua sau modifica din proprie iniţiativă înregistrările privind incidentele de plăţi transmise de către persoanele declarante la C.I.P, iar potrivit art. 13 din regulament, anularea înregistrărilor privind incidentele de plăţi din baza de date C.I.P., se poate face doar de către persoanele declarante, în baza unei hotărâri judecătoreşti, prin care se dispune anularea acestora, sau, potrivit art. 26 din regulament se mai poate anula şi din proprie iniţiativă a persoanei declarante, ca urmare a unei erori a instituţiei de credit, prin utilizarea ,,Formularului de anulare a înregistrărilor din baza de date a C.I.P.”

Având în vedere că persoanele declarante răspund pentru veridicitatea şi integritatea informaţiei privind incidentele de plăţi, transmisă la C.I.P., şi ţinând cont că anularea înregistrărilor privind incidentele de plăţi, se poate face doar de persoanele declarante, în speţă, calitatea procesuală pasivă o are doar instituţia de credit - persoana juridică română, în calitate de persoană declarantă la CIP a acestor informaţii, privind titulari de cont sau cei din unităţile lor teritoriale pe care-i reprezintă.

Pe fondul cauzei, se solicită ca instanţa de judecată să analizeze situaţia de fapt, prezentată de reclamantă, dovedită cu înscrisuri probatorii potrivit susţinerii acesteia şi să dispună în consecinţă.

Se precizează că la soluţionarea unei cereri care vizează anularea incidentului de plată nu se pot verifica aspecte ce ţin de fondul raportului juridic fundamental, care a generat emiterea biletului la ordin, acesta constituie şi rămâne, indiferent de situaţia raportului juridic, un titlu de credit comercial, care odată prezentat şi intrat în circuitul bancar are valoarea unui instrument de plată, în temeiul căruia posesorul său legitim este îndreptăţit să exercite drepturile ce rezultă din titlu.

În drept întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 205 şi art. 997 Cod procedură civilă şi dispoziţiile speciale invocate în întâmpinare.

Prin întâmpinarea formulată, intimata ...  SA a solicitat respingerea apelului ca nefondat şi pe fond, respingerea cererii de suspendare formulată pe calea ordonanţei preşedinţiale, apreciind că apelul este nemotivat şi cererea de suspendare, neîntemeiată.

În susţinere invocă dispoziţiile art. 997 Cod procedură civilă, apreciind că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute pentru admiterea cererii de ordonanţă preşedinţială, iar pe fondul cauzei arată că, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului nr. 1/2012 privind organizare şi funcţionarea la ...  a CIP, declararea incidentului bancar a fost întemeiată şi în concordanţă cu dispoziţiile legale, băncii revenindu-i anumite obligaţii în lumina prevederilor regulamentului amintit.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 205 Cod procedură civilă şi Regulamentului nr. 1/2012.

Curtea de apel analizând apelul declarat în cauză prin prisma motivelor invocate, a reţinut că este nefondat urmând ca în baza prevederilor art. 480, 997 Cod procedură civilă să dispună respingerea lui şi menţinerea în tot a sentinţei atacate pentru următoarele considerente:

Prin cererea de ordonanţă preşedinţială înregistrată la data de 18.05.2016, reclamanta apelantă S.C. ...  S.R.L a solicitat instanţei suspendarea înregistrării incidentului de plată în Centrala Incidentelor de Plăţi conform Regulamentului 1/2012 al B.N.R., până la soluţionarea pe fond a cauzei având ca obiect anularea incidentului de plată aflată pe rolul Tribunalului Bihor.

Conform prevederilor art. 997 Cod procedură civilă, instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Aceste măsuri cu caracter provizoriu se pot obţine doar în cazul în care partea reclamantă care solicită luarea măsurii face dovada îndeplinirii cumulative a tuturor condiţiilor prevăzute de prevederea legală mai sus citată.

Analizând motivele de apel invocate de apelantă vizând îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a cererii de ordonanţă preşedinţială sub aspectul condiţiei generale, constând în existenţa aparenţei de drept, precum şi sub aspectul condiţiilor speciale de admisibilitate prevăzute în mod cumulativ de art. 997 din Cod de procedură civilă, respectiv urgenţa, caracterul provizoriu (vremelnic) şi neprejudecarea fondului, curtea a reţinut că sunt nefondate, cererea reclamantei fiind corect respinsă de către prima instanţă.

Astfel, se a reţinut că apelanta a încheiat cu SC ...  SRL raporturi contractuale consemnate în factura fiscală nr. .../11.04.2006 prin care şi-a asumat obligaţia de plată a sumei de 19.053,60 lei la data de 11.04.2016, iar în vederea garantării executării obligaţiei a emis Biletul la ordin seria BUCU3AE nr. ...  în sumă de 19053,60 lei, cu scadenţa la 10.05.2016.

Biletul la ordin a fost prezentat spre decontare în data de 12.05.2016 la banca intimată, însă în contul apelantei se afla doar suma de 188,50 lei care s-a şi decontat.

Intimata pârâtă ...  SA - Sucursala ...  sesizând incidentul de plată, în calitate de persoană declarantă la CIP, în sensul vizat de art. 2 pct. 6 din Regulamentul nr. 1/2012 privind funcţionarea la B.N.R., a transmis în Centrala Incidentelor de Plăţi refuzul de plată pentru Biletul la Ordin seria BUCU3AE nr. ...  emis de reclamanta apelantă, incidentul de plată fiind înscris la FNBO de către aceasta.

În susţinerea cererii apelanta a invocat că a făcut demersuri la un client în vederea acoperirii diferenţei de sumă, care a fost şi achitată de către clientul respectiv, dar datorită decontărilor interbancare greoaie, suma respectivă nu a fost virată de Banca ...  în contul apelantei decât în data de 13.05.2016, dată la care s-a decontat şi diferenţa din suma inserată în BO.

Analizând condiţia aparenţei de drept, curtea a reţinut că înscrierea incidentului de plată s-a făcut datorită insuficienţei disponibilului bănesc în contul apelantei care a alimentat contul cu întârziere, situaţie în care aparent culpa pentru intervenirea incidentului îi aparţine acesteia şi nu băncii intimate, analizarea cauzelor ce au determinat intervenirea acestei situaţii şi a modului în care apelanta a înţeles să gestioneze situaţia neputând avea loc în cadrul acestui litigiu.

Pe de altă parte, curtea a reţinut că prin măsura suspendării înregistrării incidentului de plată în CIP solicitată de către apelantă se urmăreşte luarea unei măsuri cu caracter definitiv câtă vreme prin luarea ei sunt înlăturate toate consecinţele pe care le produce înscrierea incidentului de plată, deşi încă nu s-a stabilit de către instanţă că acesta a fost unul nelegal, situaţie în care nu se poate reţine că ar fi îndeplinită condiţia caracterului vremelnic al măsurii solicitate.

Cât priveşte condiţia urgenţei măsurii solicitate, curtea a reţinut că în mod judicios prima instanţă a reţinut că efectul urmărit prin solicitarea luării măsurii este mult diminuat datorită sesizării de către apelantă a unei instanţe necompetente, de la momentul înregistrării incidentului de plată trecând o perioadă de timp care a dus la ineficienţa măsurii solicitate sub aspectul urgenţei consecinţelor pe care incidentul de plată le-a produs deja în dauna apelantei.

Drept urmare, curtea a reţinut că în cauză nu pot fi avute în vedere motivele de apel invocate de apelanta reclamantă, cererea sa fiind corect respinsă de prima instanţă.

Referitor la excepţia lipsei calităţii procesual pasive a intimatei pârâte BNR, curtea a reţinut că această excepţie reiterată pe calea întâmpinării de către intimată, nu poate fi analizată de către instanţă câtă vreme prima instanţă a respins această excepţie prin sentinţa apelată, însă intimata pârâtă nu a înţeles să declare apel împotriva soluţiei pronunţate de prima instanţă pe excepţia respectivă. Ori, potrivit prevederilor art. 477 Cod procedură civilă, instanţa de apel rejudecă în limitele stabilite prin cererea de apel, neputându-se pronunţa asupra unor dispoziţii cuprinse în sentinţa apelată care nu fac obiectul cererii de apel. Prin urmare, dacă intimata era nemulţumită de modul în care prima instanţă a soluţionat excepţia, avea la îndemână calea de atac a apelului împotriva acestei părţi de hotărâre, analizarea excepţiei neputând avea loc în lipsa unei cereri de apel care să vizeze această parte de sentinţă.

În consecinţă, curtea constatând nefondate motivele de apel invocate, a dispus respingerea ca nefondat a apelului şi menţinerea în tot a sentinţei atacate conform dispozitivului prezentei decizii, fără cheltuieli de judecată în apel deoarece părţile nu au solicitat acordarea lor.