Contestaţie la executare - pentru executarea hotărârilor pronunţate în materia contenciosului administrativ, Legea 554/2004, ca lege specială faţă de Codul de procedură civilă, prevede o procedură diferită faţă de cea de drept comun, astfel titlul execut

Hotărâre 1354 din 20.01.2017


Deliberând asupra cauzei civile de faţă reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 29.11.2016 sub nr. de dosar …., contestatoarea CNCI a formulat în contradictoriu cu intimaţii C.S.L. şi C.G.  contestaţie la executare împotriva actelor de executare emise în dosarul de executare nr. …. al B.E.J. ….., solicitând anularea executării silite şi suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei.

Contestatoarea a arătat instanţei că în raport de somaţia emisă de executorul judecătoresc, acest act de executare a rămas fără obiect întrucât aceasta a verificat existenţa dreptului de proprietate asupra imobilului revendicat, emiţând la data de 27.10.2016 a unei decizii de validare parţială.

A mai arătat contestatoarea că aceasta a pus în executare sentinţa civilă nr….. a Tribunalului Bucureşti în termen de 30 de zile prin solicitarea de documente pentru soluţionarea dosarului de despăgubire şi, în esenţă, în întreg procesul legal de soluţionare a cererilor de compensare aceasta şi-a îndeplinit toate obligaţiile recunoscute în sarcina sa.

Contestatoarea a învederat că nu a refuzat, omis sau întârziat punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti astfel că se impune anularea somaţiei emise de executorul judecătoresc.

În drept, s-au invocat dispoziţiile art.700 alin.1 şi 3 art. 711 şi următoarele C.proc.civ,  Legea 165/2013.

În dovedirea cererii, contestatoarea a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru în temeiul art.30 din OUG 80/2013.

La data de 06.01.2017, intimaţii au depus întâmpinare prin care au solicitat respingerea contestaţiei ca neîntemeiată şi obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată.

Au arătat intimaţii că cererea de suspendare a executării silite este vădit neîntemeiată întrucât nu se invocă niciun motiv pentru care executarea silită ar trebui suspendată iar contestatoarea a fost obligată la emiterea deciziei de compensare iar nu doar la simpla emitere a unor adrese întrucât instanţa a constatat o stare culpabilă de pasivitate de mai mulţi ani din partea contestatoarei.

În drept intimaţii au invocat ar.205 C.proc.civ. şi art.712 C.proc.civ..

Prin adresa din date de 09.01.2017 BEJ ….. a comunicat instanţei înscrisurile dosarului de executare nr…..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt:

Prin cererea de executare silită înregistrată de BEJ ….. sub nr….., intimaţii au solicitat punerea în executare silită a titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr……. a Tribunalului Bucureşti pentru îndeplinirea obligaţiei de a face şi în vedere recuperării sumei de 1240 lei (fila 49).

Prin sentinţa civilă nr……. a Tribunalului Bucureşti (filele 51-54), contestatoarea a fost obligată la să verifice existenţa dreptului de proprietate asupra imobilului revendicat, să aprecieze cu privire la întinderea acestuia şi să evalueze despăgubirile cuvenite în cazul în care, după examinarea dosarului, pârâta ajunge la concluzia că reclamanta este titularul dreptului de proprietate, precum şi să emită decizia de compensare în puncte a acestora, în termen de 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a prezentei hotărârii.

Obligă pârâta la plata sumei de 1240 lei cheltuieli de judecată reprezentând taxe judiciare de timbru.

Prin încheierea din data de 22.07.2016 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în dosarul nr. …….., s-a dispus încuviinţarea executării silite împotriva contestatoarei(fila 59).

La data de 22.09.2016 executorul a emis somaţia pentru plata sumei de 1240 lei cheltuieli de judecată şi 165,50 lei cheltuieli de executare (fila 61).

Prin cererea din data de 29.09.2016 (fila 62) executorul judecătoresc a solicitat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti completarea încheierii de încuviinţare a executării silite şi în ceea ce priveşte obligaţia de a face.

Prin încheierea din data de 06.10.2016 pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în dosarul nr. …….., instanţa (fila 65) instanţa a admis cererea de completare şi a încuviinţat executarea silită şi pentru obligaţia de a face.

Prin somaţia din data de 09.11.2016 executorul judecătoresc a solicitat contestatoarei, în temeiul art.905 C.proc.civ., ca, în termen de 10 zile de la comunicarea somaţiei să execute obligaţia de face stabilită prin titlul executoriu (fila 66).

În drept:

Potrivit art. 712 alin. 1 C.pr.civ., împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare, se poate face contestaţie la executare în termen de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.

Instanţa constată că este pus în executare un titlul executoriu emis de instanţa de contencios administrativ şi fiscal care conţine două obligaţii, respectiv obligaţia de a efectua anumite operaţiuni administrative şi de a emite actul administrativ constând în decizia de compensare în puncte şi obligaţia de plăti o sumă de bani cu titlu de cheltuieli de judecată.

În ceea ce priveşte plata sumei de bani instanţa constată că contestatoarea nu a administrat niciun mijloc de probă din care să rezulte executarea benevolă a acestei obligaţii, astfel că executarea silită este justificată sub acest aspect iar actele de executare sunt legal întocmite.

Sub un alt aspect însă, instanţa reţine că, potrivit 622 alin.2 C.proc.civ. În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare, potrivit dispoziţiilor prezentei cărţi, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

Potrivit art.22 din Legea 554/2004 Hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate potrivit prezentei legi sunt titluri executorii.

Conform art.24 şi 25 din Legea 554/2004 (1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

(2) În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se duce la îndeplinire prin executare silită, parcurgându-se procedura prevăzută de prezenta lege.

(3) La cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanţa de executare, prin încheiere definitivă dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 905 din Codul de procedură civilă.

(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor debitorul nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce se va datora statului şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi, prin hotărâre dată cu citarea părţilor. Totodată, prin aceeaşi hotărâre, instanţa va stabili, în condiţiile art. 891 din Codul de procedură civilă, despăgubirile pe care debitorul le datorează creditorului pentru neexecutarea în natură a obligaţiei.

Art. 25. -  (1) Instanţa de executare, care în materia contenciosului administrativ este, potrivit art. 2 alin. (1) lit. ţ), instanţa care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ, aplică, respectiv acordă sancţiunea şi penalităţile prevăzute la art. 24 alin. (3), fără a fi nevoie de învestirea cu formulă executorie şi de încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc.

(2) Cererile prevăzute la art. 24 alin. (3) şi (4) se judecă în camera de consiliu, de urgenţă şi sunt scutite de taxa judiciară de timbru. 

(3) Hotărârea pronunţată în condiţiile art. 24 alin. (4) este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la comunicare. Dacă hotărârea a fost pronunţată de curtea de apel ea va fi supusă recursului, în acelaşi termen.

Din ansamblul dispoziţiilor precitate instanţa reţine faptul că pentru executarea hotărârilor pronunţate în materia contenciosului administrativ, Legea 554/2004, ca lege specială faţă de Codul de procedură civilă, prevede o procedură diferită faţă de cea de drept comun.

În prezenta cauză s-a solicitat încuviinţarea executării silite instanţei de executare de drept comun pentru a pune în executare obligaţia de a face potrivit dreptului comun însă acesta este inaplicabil faţă de dispoziţiile exprese ale art.24 alin.2 din Legea 554/2004 care prevăd o procedură specială în care, potrivit art.25 alin.1 din Legea 554/2004 instanţa de executare este instanţa de contencios administrativ care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ nefiind necesară încuviinţarea executării silite.

Pentru considerentele ce preced, instanţa constată că titlul executoriu nu poate fi pus în executare potrivit dreptului comun în materia executării silite şi va anula toate actele de executare efectuate în dosarul de executare nr….. al BEJ ……, inclusiv încheierea de încuviinţare a executării silite din data de 06.10.2016 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti exclusiv în ceea ce priveşte executarea obligaţiei de a face prevăzută de titlul executoriu.

Pentru executarea obligaţiei de a plăti suma de bani constând în cheltuielile de judecată executarea silită este legală şi se poate efectua potrivit dreptului comun astfel că instanţa va respinge în rest contestaţia la executare.

Faţă de soluţia dată contestaţiei la executare la primul termen de judecată instanţa va respinge capătul de cerere referitor la suspendarea executării silite ca rămas fără obiect.

În temeiul art. 720 alin. 4 C.pr.civ., prezenta hotărâre se va comunica, din oficiu, BEJ ……, după rămânerea definitivă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte contestaţia formulată de contestatoarea CNCI în contradictoriu cu intimaţii C.S.L.  şi C.G. 

Anulează toate actele de executare efectuate în dosarul de executare nr. … al BEJ …., inclusiv încheierea de încuviinţare a executării silite din data de 06.10.2016 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti exclusiv în ceea ce priveşte executarea obligaţiei de a face prevăzută de titlul executoriu.

Respinge în rest cererea ca neîntemeiată.

Respinge cererea de suspendare a executării silite ca rămasă fără obiect.

Executorie.

În temeiul art. 720 alin. 4 C.proc.civ., prezenta hotărâre se va comunica, din oficiu, BEJ Titu Adriana, după rămânerea definitivă.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 30.01.2017.