Pretenţii. Lipsa vinovăţiei persoanei asigurate.

Hotărâre 1939 din 08.02.2016


Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt:

La data de 28.01.2014 în jurul orei 13:00 autoturismul marca Ford Fiesta cu numărul de înmatriculare B211MTP condus de PR circulând pe strada Caşin, când a ajuns la intersecţia cu Bdul I.M.  nu a respectat semnificaţia indicatorului cedează trecerea şi a intrat în coliziune cu autoturismul marca Porsche Cayenne cu numărul de înmatriculare B50SYD.

Evenimentul rutier s-a produs din cauza conducătorului auto PR care nu a respectat semnificaţia indicatorului cedează trecerea.

Această situaţie de fapt este reţinută de instanţă pe baza concluziilor raportului de expertiză (filele 95-103) care nu au fost contestate de către părţi şi care se coroborează cu nota de stabilire a gradului de răspundere în producerea evenimentului rutier (fila 61).

Costul reparaţiei autoturismului cu numărul de înmatriculare B211MTP a fost de 8887,64 (fila 20).

Prin adresa nr.D40910/12.03.2014 (fila 58) pârâta a comunicat refuzul de despăgubire către conducătorul autoturismului cu numărul de înmatriculare B211MTP.

În drept:

Conform art.26 alin.1 din Ordinul CSA 14/2011 Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru:

Conform art. 35 din Ordinul CSA 14/2011 Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau către Asociaţia "Fondul de protecţie a victimelor străzii", în cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit art. 251 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar.

Instanţa reţine că, în cauză nu persoana asigurată de pârâtă se face vinovată de producerea accidentului astfel că asigurătorul nu datorează despăgubiri, pentru aceste considerente instanţa va respinge cererea reclamantei ca neîntemeiată.