Contestaţie la executare; tardivitatea introducerii cererii

Sentinţă civilă 420 din 25.10.2016


Prin contestaţia la executare silită depusă la data de 22.07.2016 de către debitoare. s-a solicitat instanţei să se constate nulitatea absolută a executării silite efectuate în dosarul execuţional nr. /EX/2015 al BEJ B.T.G., precum şi restituirea sumelor încasate în cadrul acestei proceduri.

Prin întâmpinare instituţia creditoare a invocat excepţia tardivităţii introducerii cererii la instanţă şi excepţia inadmisibilităţii.

Conform art.248 alin.1 CPC „instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură, precum şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz, cercetarea în fond a cauzei”.

Din copia dosarului execuţional depusă în cauză rezultă că societatea debitoare a luat la cunoştinţă de existenţa dosarului execuţional în data de 29.10.2015, când i-au fost comunicate încheierea de încuviinţare a executării silite, titlul executoriu şi somaţia.

Ulterior i-au fost comunicate la data de 25.05.2016 adresa de înfiinţare a popririi, încheierea de eliberare a sumelor obţinute şi încheierea de încetare a executării.

Conform art.715 alin.1 CPC „dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când: 1. Contestatorul a luat cunoştinţă de catul de executare pe care-l contestă; 2. Cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi … 3. Debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie”.

Astfel, instanţa constată că termenul de 15 zile de depunere a contestaţiei împotriva executării înseşi a fost depăşit nu numai raportat la data comunicării încheierii de încuviinţare a executării silite şi a somaţiei, dar chiar şi raportat la ultimul act de executare comunicat.