Acţiune în anulare act administrativ

Sentinţă civilă 57 din 03.02.2016


Prin cererea de chemare în judecata înregistrata la Tribunalul Teleorman - Secția CMASCAF sub nr …, din data de …, reclamantul PI , în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local  D a solicitat pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună anularea hotărârii nr. … emisă de Consiliul Local D, repunerea în situația anterioară emiterii hotărârii de consiliu local nr … obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale cuvenite în calitate de viceprimar până la reintegrarea în funcţia deținută anterior, obligarea pârâtului la plata sumei de … lei cu titlu de daune morale, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, arată reclamantul că la data de …, s-a întrunit Consiliul Local D în ședința  ordinară, printre proiectele prezentate pe ordinea de zi fiind şi schimbarea reclamantului din funcţia de viceprimar.

Din concluziile expunerii de motive prezentat de un grup de 5 consilieri rezultă că sc himbarea reclamantului din funcţia de viceprimar se datorează faptului că nu se prezintă la serviciu, primarul comunei fiind nevoit să se deplaseze în afara localității pentru rezolvarea unor probleme ale comunităţii.

Susține reclamantul că în ultima perioadă nu a fost la sediul Primăriei comunei D dar aceasta nu se datorează voinței reclamantului ci dispoziției dată de primarul comunei.

Prin dispoziția nr …, emisa de Primarul comunei D, reclamantul a fost desemnat împreună cu alte persoane să își desfăşoare activitatea pe râul Tecuci în vederea decolmatarii acestuia.

Această Dispoziție a făcut ca în cea mai mare parte a timpului sa fie pe râul Tecuci şi să supravegheze decolmatarea acestuia.

Susține reclamantul că hotărârea nr … a Consiliului Local D este lovita de nulitate.

Consiliul Local D nu  a fost constituit conform dispozițiilor legale.

Consiliul Local D funcționează în condiții de legalitate cu un număr de 13 consilieri.

În anul 2012 când s-a constituit Consiliul Local D, acesta s-a compus din 13 consilieri.

De cel puțin un an nu mai funcţionează cu 13 consilieri ci decât cu un număr de 12 consilieri. Aceasta pentru că nu vrea să valideze cel de-al 13-lea consilier. Anul trecut unul dintre consilierii din opoziție şi-a pierdut mandatul iar în prezent Consiliul Local D nu vrea să –l valideze pe altul în locul acestuia pentru a avea majoritatea de 2/3 din lege în adoptarea unor proiecte legislative la nivel local.

Astfel cu un număr de 8 voturi dintr-un total de 12 voturi se constată că exista majoritatea ceruta de 2/3.

Însă cu 8 voturi dintr-un total de 13 consilieri se observă că nu mai este întrunita cerința majoritarii de 2/3 .

Reclamantul solicită ca instanța să constate că pârâtul, Consiliul Local a fost constituit nelegal la data de 12.08.2015.

Reclamantul invocă prevederile art. 57 alin 4 din Legea nr 215/2001, potrivit cu care schimbarea din funcţie a viceprimarului se face cu 2/3 din numărul total al consilierilor. Consiliului Local al comunei D funcționează cu un număr de 13 consilieri. Numărul acestora trebuie să fie impar iar în cazul de faţă este par. Pentru a se adopta o hotărâre de schimbare din funcţie a viceprimarului este nevoie de 9 voturi ,, pentru,, dintr-un total de 13 consilieri.

Reclamantul solicită ca instanţa să constate că funcţia stabilită de legiuitor nu este îndeplinită întrucât proiectul de hotărâre de schimbare din funcţie a fost votat cu un număr de 8 consilieri.

Cu privire la cererea privind acordarea daunelor morale, reclamantul susține că este întemeiată întrucât Consiliul Local a încălcat legea in mod deliberat pentru a avea majoritatea confortabilă ceruta de lege.

Reclamantul a întemeiat cererea de chemare în judecată pe dispozițiile Legii nr 554/2004.

Au fost anexate cererii de chemare în judecată, în xerocopie, înscrisuri: convocare nr … emisă de Primăria comunei D, Hotărârea nr …, adoptată de Consiliul Local D, proiect de hotărâre privind schimbarea reclamantului Purcel Ion din funcţia de viceprimar al comunei Dobroteşti, proces verbal din …, al ședinței de lucru ordinare a Consiliului Local D , Dispoziție nr …, emisă de Primarul comunei D, Expunere  de motive nr … emisă de consilieri locali ai comunei F.

Pârâtul Consiliul Local al Comunei D nu a formulat întâmpinare în cauză.

La termenul din …, instanța dispune emiterea unei adrese către pârât pentru comunicarea hotărârii nr …, adoptată de Consiliul Local D şi actele care au stat la baza acesteia, o copie a hotărârii de constituire a consiliului local şi numărul de consilieri ce constituie Consiliul Local al comunei D.

La  termenul din … este  primită la dosar întâmpinare formulată de pârât.

Cu privire la funcţionarea consiliului local, pârâtul arată că au rămas 12 consilieri locali prin demisia consilierului local GN.

Cu toate că s-au făcut demersuri ca aceasta să fie înlocuită cu următorul membru supleant după lista USl, nu s-a primit niciun răspuns urmare ruperii acestei alianțe.

Motivul invocat de reclamant că nu s-a vrut să se valideze cel de –al 13-lea consilier nu este adevărat.

Primul motiv invocat de reclamant , că în prezent consiliul local adoptă ,, acte normative”, hotărâri, fără a se întruni cerința de 2/3 din totalul de consilieri, faţă de dispozițiile art. 45 alin 1 este neîntemeiat.

 Solicitarea de a se constata că la data de 12 august 2015, consiliul local a fost constituit nelegal este nefondată, consiliul local s-a constituit legal la data de …

Solicitarea de a se constata că schimbarea din funcţia de viceprimar nu a îndeplinit prevederile legale, faţă de prevederile art. 57 alin 4 din Legea nr 215/2001, actualizată este neântemeiată.

Pârâtul solicită respingerea acţiunii formulată de reclamant ca neântemeiată.

Au fost anexate întâmpinării, în xerocopie, înscrisuri:proiect de hotărâre privind schimbarea din funcţie a reclamantului PI, expunere de motive la acest proiect de hotărâre formulat de consilierii locali, Convocare nr …, emisă de Primarul comunei D, Raport la proiectul de hotărâre privind schimbarea reclamantului din funcţia de viceprimar al comunei D, hotărârea nr …, adoptată de Consiliul Local D , proces verbal din …, foaie colectivă de prezenţă, iunie …, iulie …-emise de Primarul D pentru PI .

La termenul din … reclamantul depune la dosar înscrisuri: Hotărâre nr. … adoptată de Consiliul Local D şi Regulament de organizare şi funcţionare Consiliu Local D.

Instanţa.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi dispozițiile legale aplicabile în cauza de faţă, constată şi reţine:

La data de …, în cadrul unei ședințe ordinare a pârâtului Consiliul Local al Comunei D, reclamantul PI este schimbat din funcţia de viceprimar al comunei D.

Reclamantul susține netemeinicia acestei hotărâri în cauză  şi nelegala constituire şi funcţionare a Consiliului Local al comunei D, funcţionarea Consiliului Local D (o perioadă îndelungată de timp), cu un număr par de consilieri locali (12) şi nu impar(13) , aşa cum prevede legea.

Hotărârile Consiliului local sunt acte administrative, adoptate de autoritatea publică locală, consiliul local.

Potrivit art. 115 alin 7 din Legea nr 215/2001, hotărârile consiliului local sunt supuse controlului de legalitate exercitat de prefect în condițiile legii care îi reglementează activitatea.

Potrivit art. 19 lit. e din Legea nr 340/2004, privind Prefectul şi Instituția Prefectului,  Prefectul verifică  legalitatea hotărârilor consiliului local ; dreptul de contestare a acestor acte la instanța de contencios administrativ de către prefect este reglementat la art. 3 din Legea nr 554/2004, respectiv ,, Tutela administrativă” .

Astfel, pentru verificarea condițiilor de legalitate a actelor administrative , hotărâri de consiliul local, este prevăzut cadru legal.

Contestarea de către reclamant la instanța de contencios administrativ a hotărârii de consiliul local, invocarea nelegalităților privind componenţa, funcţionarea consiliului local nu poate fi analizată de instanţa de contencios administrativ.

Cu privire la contestarea hotărârii de consiliu local prin care a fost schimbat din funcţia de viceprimar reclamantul, Hotărârea nr 43/12.08.2015, reclamantul nu a depus la dosar un înscris privind îndeplinirea procedurii prealabile prevăzută de dispozițiile art. 7 alin 1 din Legea nr 554/2004.

Hotărârea nr …, adoptată de Consiliul Local al comunei D are la bază prevederile art. 18 alin 4 din Legea nr 393/2003 privind statutul aleşilor locali, raportat la art. 36 alin 1 şi art. 57 alin 4  din Legea nr 215/2001.

Schimbarea din funcţie a viceprimarului înainte de termen (ca rezultat al voinței politice care a dus la alegerea în funcție a primarului) nu derogă de la art. 7 din Legea nr 554/2004.

Spre deosebire de aceasta, eliberarea din funcţia de viceprimar, ca sancţiune (care nu a fost reţinută în hotărârea de consiliu local contestată în cauză) - prevăzută de Legea nr 393/2004 –art. 69 alin 1 lit. d (eliberarea din funcţie a viceprimarului) conține la art. 70 din Legea nr 393/2004 prevederea expresă potrivit căreia procedura prealabila nu este obligatorie.

Faţa de temeiul legal reținut de Hotărârea Consiliului local al comunei D nr …, art. 36 alin 1 din Legea nr 215/2001, art. 18 alin 4 din Legea nr 393/2003 şi art. 57 alin 4 din Legea nr 215/2010, instanţa constată că reclamantul nu a depus la dosar dovezi privind îndeplinirea procedurii prealabile , acţiunea privind anularea acestei hotărâri preccum şi cererea prin care reclamantul susţine nelegala constituire şi funcţionare a Consiliului Local D, faţă de care legiuitorul a reglementat controlul de legalitate potrivit art. 3 din Legea nr. 554/2004  va  fi respinsă ca inadmisibilă.