Validare poprire

Hotărâre 8569 din 26.04.2016


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată:

Prin cererea înregistrată în data de ...........2015 pe rolul Judecătoriei Tulcea, BEJ ................. în contradictoriu cu debitorul ................. şi cu terţul poprit ........................, a solicitat instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună validarea popririi înfiinţată asupra veniturilor salariale ale debitorului până la concurenţa sumei de ... lei.

În motivare s-a arătat că, prin cererea înregistrată pe rolul BEJ .............., creditoarea ................ a solicitat executarea silită a debitorului în baza titlului executoriu constând în Convenţie încheiată în procedura divorţului cu copii minori, autentificată de BNP ........ .............

Titlul executoriu menţionat a fost pus în executare, formând obiectul dosarului nr. ...../2015 înregistrat pe rolul BEJ ................. În cadrul procedurii de executare silită, întrucât debitorul nu şi-a executat obligaţiile, executorul a procedat la comunicarea adresei de înfiinţare a popririi pentru suma de .... lei către terţul poprit în data de ...... S-a învederat că terţul poprit nu a înţeles să îşi îndeplinească obligaţiile care i-au revenit ca urmare a înfiinţării popririi.

În drept, au fost invocate prevederile art. 790 C.pr.civ.

Pentru dovedirea susţinerilor s-a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, fiind anexate cererii înscrisurile ce se regăsesc la filele 3-19 în dosar.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013 (f. 19).

Debitorul a formulat la data de 22.02.2016 întâmpinare, invocând excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a terţului poprit întrucât contractul de închiriere fusese denunţat la data de 15.09.2015. Pe fond, a solicitat respingerea acţiunii.

În drept, debitorul a invocat prevederile art. 205 C.pr.civ. iar pentru dovedirea susţinerilor a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, anexând întâmpinării notificarea de la fila 26.

Terţul poprit a formulat la data de ...... întâmpinare, invocând excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive pentru aceleaşi motive indicate de debitor. Pe fond, a solicitat respingerea acţiunii.

În drept, terţul poprit a invocat prevederile art. 205 C.pr.civ. iar pentru dovedirea susţinerilor a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, anexând întâmpinării notificarea de la fila 32.

În cauză a fost încuviinţată şi administrată proba cu înscrisuri.

La termenul din data de ....... instanţa a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a terţului poprit şi a rămas în pronunţare asupra fondului.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul BEJ .................. la data de ....., creditoarea .............. a solicitat executarea silită a debitorului ................... în baza titlului executoriu constând în Convenţie încheiată în procedura divorţului cu copii minori, autentificată de BNP .............. sub nr. ........../..........2015.

Titlul executoriu menţionat a fost pus în executare, formând obiectul dosarului nr. .... înregistrat pe rolul BEJ ................ În cadrul procedurii de executare silită, întrucât debitorul nu şi-a executat obligaţiile, executorul a procedat la comunicarea adresei de înfiinţare a popririi pentru suma de .... lei către terţul poprit în data de ...., între terţul poprit şi debitor derulându-se relaţii contractuale în baza contractului de închiriere nr. ........./.............2015 (f. 12-17). Cu toate acestea, în data de 15.09.2015 contractul încetase să producă efecte, ca urmare a notificării de denunţare emisă de terţul poprit la data de ....., notificare înregistrată la ANAF-DGRFPG-AJFP ..... sub nr. ..... (prin înregistrarea într-un registru public notificare a dobândit dată certă, conform art. 278 C.pr.civ.).

În drept, art. 790 alin. (4) C.pr.civ. prevede că, dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, instanţa va da o hotărâre de validare a popririi, prin care îl va obliga pe terţul poprit să îi plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar, în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi.

Întrucât din probatoriul administrat în cauză nu rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, relaţiile contractuale dintre aceştia încetând la data de ....., anterior comunicării adresei de înfiinţare a popririi, instanţa va respinge cererea de validare a popririi ca nefondată.

Domenii speta