Constatare nulitate absoluta act juridic - contract de mandat

Sentinţă civilă 2472 din 19.11.2008


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SFÂNTU GHEORGHE

-

Dosar nr. /305/2008

SENTINŢA CIVILĂ NR. 2472

Şedinţa publică de la 19 Noiembrie 2008

Completul compus din:

PREŞEDINTE :

Grefier : 

La ordine fiind pronunţarea asupra acţiunii civile formulată de reclamanţii  Sz. L. şi Sz. E.  în contradictoriu cu pârâţii  M. M. şi F. E., având ca obiect acţiune în constatare.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Susţinerile şi concluziile părţilor sunt cuprinse în încheierea de şedinţă din data de 13 noiembrie 2008, când cauza a fost dezbătută în fond, încheiere care face parte integrantă din prezenta sentinţă şi la care se face trimitere.

J U D E C Ă T O R I A

Asupra procesului civil de faţă,

Constată că prin acţiunea civilă formulată şi înregistrată la această instanţă sub dosar nr. _____/305/2008, reclamanţii SZ. L. şi soţia SZ. E. au  chemat  în judecată pe pârâţii M. M. şi  F. E.  pentru constatarea nulităţii absolute  a actului intitulat ,,procură specială” autentificat sub nr. _ de B.N.P. G. C. D., pentru eroare  asupra  obiectului actului. S-a mai solicitat să se constate nulitatea absolută actului de vânzare-cumpărare  autentificat  sub  nr.__de acelaşi birou notarial, să se dispună  reintabularea apartamentului situat în ________, str. ______, nr.__, bl.__, ap__ ,jud. _____ pe  numele  reclamanţilor aşa cum era acesta  în Cartea funciară înainte de perfectarea actului de mai sus, cu obligarea  pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii se arată că prin  actul de vânzare-cumpărare nr. ___/ __.__. 2007 a cărei nulitate absolută se solicită, numita F. E. a înstrăinat în numele reclamanţilor dreptul de proprietate asupra apartamentului situat în ______, str. ______, nr.__, bl.___, ap.__  jud. ______ în favoarea pârâtei M. M.

În realitate, reclamanţii nu au dat nici un fel de consimţământ  pentru vânzarea apartamentului, fiind  în eroare cu privire la conţinutul procurii semnate  în faţa notarului şi autentificată de acesta sub nr. ____/__.__. 2007 cât şi al actului care s-a semnat în baza acestei procuri de mandatare. Fiica lor F. E. le-a solicitat să fie de acord cu ipotecarea  apartamentului pentru a împrumuta o sumă de ____ euro de la M.M.. Aceasta i-a dat suma de  bani şi a rugat-o să semneze  un contract de garanţie imobiliară la notarul public G.C. pentru a fi sigură că îi restituie  banii şi dobânda aferentă cerută de  aceasta.

În data de __.__. 2008 reclamanţii au primit o somaţie din partea executorului M. P. I. prin care li se cerea să evacueze apartamentul, iar  ca titlu executoriu pretindea că are acest  contract de vânzare – cumpărare nr.____/ 2007. Reclamanţii au întrebat-o  pe fiica lor ce  contract de vânzare – cumpărare a încheiat iar aceasta le-a explicat  că nu ştie să fi semnat un asemenea contract pentru că ea ştie că a semnat  un contract  de împrumut cu ipotecă, nu un contract de vânzare cumpărare.

Deoarece reclamanţii  nu cunosc limba română iar notarul public  nu le-a tradus conţinutul actului semnat  şi intitulat ,,procură specială”, ei au fost convinşi că au semnat o procură specială pentru a ipoteca imobilul nu pentru a-l vinde.

Pârâta M. M. a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională prin care a solicitat ca instanţa, prin hotărârea adusă în cauză să respingă acţiunea reclamanţilor  cu privire la capătul  de cerere având ca obiect constatarea nulităţii  absolute a contractului autentic de vânzare – cumpărare nr.___/__.__.2007 cât şi capătul de cerere privind  intabularea imobilului – obiect al vânzării, pe numele reclamanţilor. S-a cerut să dispună evacuarea necondiţionată a reclamanţilor-pârâţi  reconvenţionali din apartamentul situat în mun. ________, str._______ nr.__, bl.__, ap.-__,înscris în CF individuală nr.________, ____ cu nr. top. ____________ compus din trei camere şi dependinţe în suprafaţă  de ___ mp, boxă de___ mp, deoarece aceştia  deţin imobilul ce este proprietatea ei fără nici un titlu, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea întâmpinării şi cererii reconvenţionale, pârâta M. M. a arătat că, în deplină bună credinţă a încheiat contractul autentic de vânzare  şi cumpărare autentificat la BNP G. C. –G.  sub  nr.____/__. __ 2007 cu mandatara proprietarilor F.E., care a prezentat o procură specială prin care era împuternicită de reclamanţi-părinţii săi să vândă pentru ei şi în numele lor apartamentul din cauză.

Personal a văzut procura specială, constatând  calitatea de mandatar al proprietarilor a persoanei cu care încheia contractul autentic translativ de proprietate.

În aceasta situaţie, consideră  că  reclamanţii din prezenta cauză nu au calitate  procesuală activă de a solicita  în contradictoriu cu  ea constatarea nulităţii contractului de vânzare-cumpărare pentru lipsa consimţământului vânzătorilor la încheierea vânzării.

Pârâta a încheiat contractul translativ de proprietate cu mandatarul reclamanţilor, care nu a  pretins şi nici n-ar putea  pretinde că nu a consimţit la vânzare.

Practic între pârâta şi reclamanţi nu există nici un raport juridic direct.Orice  fel de pretenţii ar avea reclamanţii, acestea şi le pot valorifica, eventual  în contradictoriu cu mandatarul lor, nicidecum cu pârâta – care este terţ faţă de contractul lor de mandat – 1557 teza II-a şi l558 C.civ. În lumina acestor dispoziţii legale, este evident că pârâta M. M. nu are calitate procesuală pasivă în acţiunea reclamanţilor.

În prezent  reclamanţii – pârâţi  reconvenţionali deţin şi ocupă fără nici un titlu apartamentul proprietatea acesteia, refuză să părăsească imobilul şi deci este  îndreptăţită  să ceară evacuarea necondiţionată a acestora din apartament.

La termenul de judecată din data de __.___.2008, reclamanţii au precizat acţiunea respectiv petitul 1 din acţiunea introductivă în sensul că solicită constatarea nulităţii absolute actului intitulat ,,procură specială” autentificat sub nr. ___/__.___. 2007 de B.N.P. G. C. D. pentru ,, eroare obstacol cu privire la natura actului care se încheie” şi această cerere este formulată doar în contradictoriu cu pârâta F. E. (f.28).

Faţă de această precizare pârâta M. M. a renunţat la judecarea excepţiei lipsei calităţii sale procesuale pasive faţă de petitul I din acţiune  şi instanţa a luat act de aceasta. Totuşi s-a menţinut excepţia lipsei calităţii sale procesuale pasive faţă de petitul II din acţiune având ca obiect constatarea nulităţii  absolute a contractului autentic de vânzare – cumpărare nr.____/__.____. 2007 dar această excepţie a fost respinsă de instanţă (f.28-29).

Asupra fondului cauzei, din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Asupra apartamentului situat în mun. ______, str. _____ nr.__, bl.__, ap.__, jud. _______, înscris în CF individuală nr._______, A+1 cu nr. top. ______- compus din trei camere şi dependinţe în suprafaţă de __ mp, boxă de __ mp, au fost proprietari tabulari reclamanţii Sz. L. şi Sz. E..

Prin actul intitulat ,,procură specială”, autentificat sub nr. ____/__.__. 2007 de B.N.P. G. C. D., reclamanţii au împuternicit pe fiica lor F. E. ca, în numele lor şi pentru ei să vândă cui va crede de cuviinţă, la preţul şi în condiţiile cele mai favorabile reclamanţilor, imobilul proprietatea acestora, astfel cum a fost descris mai sus.(f.11)

Reclamanţii au solicitat constatarea nulităţii absolute a acestei procuri pentru ,, eroare obstacol cu privire la natura actului care se încheie” arătând că doreau să dea împuternicire pârâtei F.E. pentru a ipoteca acest imobil nu pentru a-l vinde. Întrucât nu cunosc limba română iar notarul nu le-a tradus actul, nu şi-au dat seama că procura dată este pentru a se vinde imobilul nu pentru a se ipoteca.

Prin interogatoriu pârâta F. E. a declarat că i-a rugat pe reclamanţi să o împuternicească să ipotecheze apartamentul menţionat pentru a putea lua un credit de ______ euro de la numitul K. D.. Pârâta nu i-a însoţit la notar pe reclamanţi dar a văzut ulterior procura, a observat că este împuternicită pentru a vinde imobilul şi a ştiut că a încheiat cu M. M. un contract de vânzare cumpărare a acestui imobil dar nu a primit de la cumpărătoare nici o sumă de bani.(f.36).

Pârâta a precizat că a obţinut împrumutul de la numitul K.D., dar nu a întocmit un act scris în acest sens. De asemenea a mai arătat că i-a spus notarului că dorea o procură pentru ipotecare nu pentru vânzare dar notarul i-a explicat că procura dată e ,,pro forma” şi nu poate întocmi o procură pentru ipotecare.

Din adresa nr. ____/305/2008 a B.N.P. G. C. D. rezultă că la întocmirea procurii s-au prezentat la biroul său reclamanţii dar şi pârâta F. E.. Mandanţii au citit personal conţinutul actului după care au declarat că au consimţit la autentificarea procurii. Mandanţii au fost întrebaţi personal de către notar dacă au înţeles conţinutul procurii după care le-a explicat că fiica lor, F. E. poate să înstrăineze imobilul, să negocieze şi să primească preţul.  Mandanţii nu au avut obiecţii cu privire la conţinutul mandatului şi au semnat procura specială. (f.32).

De altfel, în încheierea de autentificare a procurii s-a menţionat faptul că reclamanţii au citit actul, au consimţit la autentificarea acestuia şi au semnat toate exemplarele.(f.12).

Cu toate că reclamanţii susţin că nu cunosc limba română, din certificatul nr. _____emis de M. Î. rezultă că reclamantul a fost înscris la Şcoala nr.___ din mun. ______ pe care a absolvit-o în anul şcolar _____/1957 cu următoarele note ( în sistemul de notare din acea perioadă): limba română-__, limba maternă (maghiară)-__ (f.41). Aşadar, reclamantul a studiat limba română la şcoală şi o cunoştea la acelaşi nivel cu limba maghiară. Este deci nefondată susţinerea acestuia că nu a putut înţelege conţinutul procurii speciale, redactată în limba română.

Conform art. 45 şi 47 din legea 36/1995 modificată ,,notarul public are obligaţia să desluşească raporturile reale dintre părţi cu privire la actul pe care vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice…Actele solicitate de părţi şi orice acte de procedură notarială se întocmesc în limba română. Cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau persoanelor care nu vorbesc sau nu înţeleg limba română li se acordă posibilitatea de a lua cunoştinţă de cuprinsul actului printr-un interpret. Funcţia de interpret poate fi îndeplinită, în afară de notarul public, şi de un angajat din cadrul biroului notarial, care cunoaşte limba acelei persoane, precum şi de traducătorii autorizaţi.”

Aşadar, în situaţia în care în care reclamanţii nu ar fi cunoscut limba română aveau posibilitatea de a solicita traducerea actului în limba pe care o înţeleg. Din prevederile legale menţionate rezultă că notarul public are obligaţia de a asigura traducerea actului printr-un interpret, dacă părţile uzează de această posibilitate; doar reclamanţii sunt în măsură să aprecieze cât de bine cunosc limba română şi dacă este necesar să li se traducă un act redactat în această limbă. Or, la data redactării procurii speciale reclamanţii au citit personal actul şi au declarat că sunt de acord cu conţinutul acestuia, fără a solicita pentru aceasta un traducător.

Înscrisul autentic face dovadă până la înscrierea în fals în ceea ce priveşte constatările personale ale agentului instrumentator, percepute cu propriile lui simţuri (citirea de către mandanţi a conţinutul actului, declaraţia de consimţire la autentificarea procurii). Reclamanţii nu s-au înscris în fals şi deci procura se bucură de prezumţia că emană de la cei care figurează ca semnatari, este autentică şi valabilă. 

Din cele arătate rezultă că la data de __.___.2007, reclamanţii şi-au dat consimţământul pentru încheierea procurii în forma depusă la dosar şi nu s-au aflat în eroare cu privire la natura actului care se încheie, la conţinutul procurii semnate în faţa notarului. Cererea de constatare a nulităţii procurii va fi respinsă ca nefondată.

La data de __.__.2007 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. ___/ __.__.2007  prin care pârâta F. E. a înstrăinat în numele reclamanţilor dreptul de proprietate asupra apartamentului situat în ______, str. _____, nr.__, bl.__, ap.__, jud. _______ în favoarea pârâtei M. M.. Aceasta a intabulat dreptul de proprietate în CF (f.20).

Contractul de vânzare cumpărare este valabil încheiat şi nu există nici un motiv de nulitate absolută care să-i afecteze valabilitatea. Cererea de constatare a nulităţii absolute a acestui contract va fi respinsă ca nefondată.

Conform acestui contract, preţul de _____ lei a fost achitat integral de cumpărătoare iar predarea imobilului se face la data autentificării acestui înscris-__.__.2007. Reclamanţii au continuat să locuiască acolo şi după data de __.__.2007 deşi nu au un titlu locativ. La data de __.__. 2008 reclamanţii au primit o somaţie din partea executorului M.P. I. prin care li se cerea să evacueze apartamentul, iar ca titlu executoriu a fost indicat contractul de vânzare – cumpărare nr.____/ 2007.

Din starea de fapt descrisă se reţine că pârâţii locuiesc în imobilul în litigiu fără a poseda un titlu locativ.

Astfel, sunt incidente în cauză prev. art. 969 cod civil : ,, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţi” precum şi prev. art.480 cod civil:,, proprietatea este dreptul pe care îl are cineva de a se bucura şi dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege”.

Astfel, faţă de cele arătate se va dispune admiterea cererii reclamantei reconvenţionale potrivit dispozitivului de mai jos şi se va dispune evacuarea reclamanţilor din  imobilul în litigiu.

Pârâta a dovedit că a suportat suma de _____ lei cheltuieli  de judecată.

Văzând şi prev. art. 274 cod proc. civ.,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Â Ş T E :

Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Sz. L. şi Sz. E., domiciliaţi în mun.________, str. ______, nr.__, bl.__, ap.__, jud. ______, în contradictoriu cu pârâţii M.M., domiciliată în mun. _________, str. ________, nr.__, sc.__, ap.__, jud. _______ şi F. E., domiciliată în mun. ______, str. _____, nr.__, bl.__, ap.__, jud. ______, având ca obiect constatarea nulităţii absolute a actului intitulat Procură Specială, autentificat sub nr. ____/2007 de BNP G.C. G., constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. _____/2007 de BNP G. C. G. şi reintabularea dreptului de proprietatea asupra imobilului ce a făcut obiectul acestor acte în Cf pe numele reclamanţilor.

Admite cererea reconvenţională formulată de pârâta M. M. în contradictoriu cu reclamanţii şi, în consecinţă, dispune evacuarea reclamanţilor din imobilul situat în mun. __________, str. ______, nr.__, bl.___, ap.__, jud. _______, înscris în CF ____ sub top nr.___________.

Obligă reclamanţii la plata către pârâta M. M. a sumei de _____ lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, __.___.2008.

1