Acţiune în regres

Sentinţă civilă 43 din 23.06.2011


Prin sentinta civila nr. x, instanta a admis actiunea formulata de reclamanta SC O. SA – Societate de Asigurare-Reasigurare prin Sucursala Suceava în contradictoriu cu pârâtul  I. A. si a obligat pârâtul la plata sumei de 15.260 lei reprezentând despagubiri civile în favoarea reclamantei la care se adauga dobânda legala de la data introducerii actiunii – 19.01.2011 si pâna la data achitarii debitului, calculata potrivit art.3 alin.3 din O.G. nr.9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligatii banesti. Pentru aceasta a retinut:

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Suceava în data de 19.01.2011, reclamanta SC O. SA – Societate de Asigurare-Reasigurare prin Sucursala Suceava  în contradictoriu cu pârâtul I. A., a solicitat instantei ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se oblige pârâtul sa restituie suma de 15.260 RON, la care se vor calcula dobânzile legale conform ordonantei 9/2000 pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data promovarii actiunii si pâna la data restituirii efective a întregului debit, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea cererii s-a aratat ca la data de 11.07.2008, pârâtul I. A. în timp ce circula cu autoutilitara marca M. cu numar de înmatriculare X, tractând semiremorca cu nr. de înmatriculare X pe str. Calea Obcinilor din municipiul Suceava a acrosat autoturismul Toyota RAV4 cu nr. de înmatriculare X parcat regulamentar, provocându-i daune.

Mentioneaza reclamanta ca autoturismul Toyota RAV nr. 4 cu nr. de înmatriculare X a fost asigurat la societate prin polita CASCO seria C nr. 503821, în urma incidentului produs fiind deschis dosarul de daune nr.CA/SV/08/1709 si au fost achitate despagubirile reprezentând contravaloarea reparatiilor din acest incident direct asiguratului si prin societatea reparatoare S.C. R. M. SRL suma de 15.260 lei, urmând ca aceasta suma sa o achite pârâtul deoarece pentru autoutilitara marca  M. cu nr. de înmatriculare X, condus de el nu s-a putut face dovada existentei unei polite de asigurare de raspundere civila auto tip RCA valabila la data accidentului.

În drept, a invocat prevederile art.22 din Lg.136/1995, art.1669 Cod civil, coroborate cu art.998, 999, Cod civil.

Legal citat, pârâtul I. A. nu  s-a prezentat în instanta si nu a formulat întâmpinare.

Instanta a încuviintat la solicitarea reclamantei proba cu înscrisuri (f.5-28).

Examinând cererea din prisma motivelor invocate si a probatoriului administrat în cauza, instanta o constata întemeiata.

Dupa cum rezulta din cuprinsul procesului verbal de contraventie seria CC nr.0677673 de la fila 17 dosar, la data de 11.07.2008 pârâtul I. A. aflându-se la volanul autoutilitarei M. cu numar de înmatriculare X, tractând semiremorca cu nr. de înmatriculare X pe str. Calea Obcinilor din municipiul Suceava a acrosat autoturismul Toyota RAV4 cu nr. de înmatriculare X parcat regulamentar, provocându-i daune.

Tinând cont de împrejurarea ca în cauza nu s-a dovedit ca procesul verbal de contraventie ar fi fost contestat în conditiile prevazute de art.31 din OG nr.2/2001, instanta retine ca acesta beneficiaza de prezumtia de legalitate si temeinicie instituita în favoarea sa. Prin procesul verbal de contraventie s-a retinut culpa exclusiva a pârâtului în producerea coliziunii, în continutul acestuia consemnându-se ca pârâtul s-a angajat sa plateasca despagubirile.

Suma de 15.260 lei reprezinta contravaloarea despagubirilor acordate de reclamanta , asiguratului lor, S.C. G. A. SRL în baza politei de asigurare seria C nr. 503821, privind asigurarea facultativa a autovehiculelor.

Din cuprinsul facturii fiscale nr.SV RVL 0004096/08.08.2008 (f.16), instanta retine ca valoarea reparatiilor efectuate la autoturismul asigurat în cuantum total de 15,262.73 lei a fost achitata de catre societatea reclamanta.

Dispozitiile art.22 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România stabilesc ca, în limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei.

Astfel, fata de considerentele prezentate, instanta are în vedere ca în cauza sunt îndeplinite conditiile art.998-999 Cod civil pentru a opera raspunderea juridica a pârâtului, si anume fapta ilicita, vinovatia acestuia, raportul de cauzalitate dintre fapta sa si prejudiciul produs-contravaloarea reparatiilor efectuate.

În consecinta, instanta va admite cererea reclamantei privind obligarea pârâtului la plata sumei de 15.260 lei reprezentând despagubiri civile.

Referitor la capatul de cerere prin care reclamanta solicita obligarea pârâtului la plata dobânzii legale aferente debitului principal de la data introducerii actiunii si pâna la plata efectiva a debitului, instanta are în vedere ca reclamanta este îndreptatita sa obtina contravaloarea prejudiciului efectiv-suma achitata si contravaloarea lipsei de folosinta a acesteia echivalenta cu dobânda legala. Instanta apreciaza ca fiind întemeiate pretentiile referitoare la dobânda legala, aceasta  urmând a fi calculata conform art.3 alin.3 din OG nr.9/2000. Astfel, chiar daca litigiul dintre parti are caracter  comercial, obligatia pârâtului are natura civila, astfel încât dobânda legala  de la data introducerii  actiunii 19.01.2011 si pâna la data achitarii debitului  potrivit nivelului de dobânzi legale pentru obligatii banesti.

În baza art.274 alin.1 Cod procedura civila, cum actiunea reclamantei va fi admisa, instanta va obliga pârâtul la plata în favoarea reclamantei a sumei de 1.026,60 lei reprezentând cheltuieli de judecata, reprezentând  taxa judiciara de timbru.