Actiune in stabilire legaturi personale cu minor

Sentinţă civilă 5026 din 25.06.2008


ACTIUNE IN STABILIRE LEGATURI PERSONALE CU MINOR

Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu, reclamantul L.I.L. a solicitat in contradictoriu cu pârâta B.E.F. şi autoritatea tutelară de pe lângă Consiliul Local Stăneşti si Consiliul Local Târgu-Jiu ca, prin sentinţa ce va pronunţa , să fie obligată pârâta să-i permită să aibă legături personale cu minorul L.F.I., născut la data de 07.01.2004 ,la domiciliul său în următoarea modalitate: în fiecare săptămână, de sâmbătă de la ora 11:00 până duminica la ora 18:00, a doua zi de Crăciun şi a doua zi de Paşte, doua săptămâni în vacanţa  de vară şi o săptămână în vacanţa de iarnă, de ziua minorului 5 ore, de ziua sa în 24 martie ,de la ora 11:00 la ora 18:00 şi să-i permită să participe la evenimentele festive din viaţa minorului, fără cheltuieli de judecată. Se arată că păstrarea legăturilor cu minorul nu pot avea loc în prezenţa mamei pârâte, întrucât aceasta generează conflicte, conflicte ce îl afectează pe minor.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că din relaţiile de căsătorie cu pârâta a rezultat  minorul L.F.I., născut la data de 07.01.2004, ce a fost încredinţat mamei spre creştere şi educare prin sentinţa de divorţ, cu obligarea reclamantului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorului. A mai arătat reclamantul ca pârâta refuza să-i permită să aibă legături personale cu minorul, motiv pentru care a promovat prezenta cerere.

În drept acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 43 alin. 3 rap. la art. 97 Cod Familiei.

În dovedirea acţiunii, reclamantul a depus la dosar, în xerocopie, sentinţa civilă nr. 6041/21.09.2007 a Judecătoriei Tg-Jiu, pronunţată în dosarul nr. 5656/318/2007.

În cauză, pârâta a depus întâmpinare  prin care a arătat că este de acord cu admiterea în parte a acţiunii reclamantului, în sensul de a-i permite acestuia să aibă legături personale cu minorul în fiecare prima şi a treia săptămână din lună, între orele 11:00 si 16:00 în prezenţa mamei, în cea de-a doua zi de Paşte şi Crăciun între orele 11:00 şi 14:00 în prezenţa mamei pârâte, de ziua minorului 2 ore ,între orele 11:00 şi 13:00 ,precum şi la celelalte evenimente festive din viaţa minorului, având în vedere vârsta acestuia ,faptul că este dependent de mamă şi starea de sănătate a minorului.  S-a precizat că nu este de acord cu luarea minorului în vacanţă deoarece acesta este mic, este o fire sensibilă din punct de vedere medical şi nu este în interesul acestuia să fie scos în mediul extern pentru mult timp. S-a menţionat că ziua de naştere a reclamantului cade într-o zi lucrătoare când minorul este la grădiniţa, astfel că nu este de acord cu vizitarea lui în această zi. Pârâta a învederat că de mai multe luni reclamantul nu şi-a achitat obligaţia de întreţinere cu privire la minor.

Reclamantul a formulat răspuns la întâmpinare prin care a învederat că de fiecare dată când a dorit să-l vadă pe minor sau să-l ia câteva ore, pârâta fie găsea motive să nu-i permită acest lucru, fie provoca scandal. S-a menţionat că între el şi minor există relaţii de afecţiune şi că doreşte ca legăturile dintre el şi fiul său să fie unele fireşti, normale între părinte şi copil şi să aibă loc într-un climat de linişte la domiciliul său, lucru imposibil de realizat în prezenţa pârâtei.

Instanţa, faţă de disp. art. 42 alin.1 C.Fam., a dispus efectuarea în cauză a unor referate de anchetă socială, atât la domiciliul reclamantului cât si la domiciliul pârâtei, acestea fiind înaintate cu adresele 1527/07.04.2008 şi 24843/20.06.2008.

La solicitarea părţilor instanţa a încuviinţat proba testimonială.

Analizând probatoriile administrate în cauză, instanţa a apreciat că acţiunea reclamantului este întemeiată, din următoarele considerente:

Potrivit art.14 din Legea 272/2002, nu numai părintele este îndreptăţit la a avea legături personale cu copilul său, ci şi copilului îi este recunoscut dreptul de a menţine legături cu ambii părinţi, cu rudele şi cu persoanele faţă de care a dezvoltat relaţii apropriate, atât timp cât asemenea legături nu sunt contrare interesului său.

Potrivit disp. art. 97 alin.1 C.Fam., unul din principiile de bază în cadrul ocrotirii părinteşti constă în deplina egalitate în drepturi şi îndatori a părinţilor faţă de copiii lor minori.

Drepturile părinteşti, în cazul părinţilor divorţaţi, se exercita de către părintele căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare, urmând ca celălalt părinte  să păstreze dreptul de a avea legături personale cu minorul şi de a veghea la creşterea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit art.43 C.Fam.

Din analiza depoziţiilor martorilor, s-a reţinut că în prezent reclamantul se află într-o relaţie de concubinaj, iar în momentul în care se întâlnesc, între cele două părţi, intervin certuri. De asemenea ,martorii au menţionat că ambele părţi sunt  părinţi responsabili, iar reclamantul nu consumă băuturi alcoolice în exces, fiind preocupat de creşterea şi îngrijirea minorului şi foarte ataşat de acesta.

Având în vedere că dreptul reclamantului de a vizita pe fiul său minor este prevăzut de lege şi că acesta nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, instanţa urmează să oblige pe pârâtă să-i permită reclamantului să aibă legături personale cu fiul său, minorul L.F.I. în următoarea modalitate: în prima şi a treia sâmbătă din lună, în intervalul orar 11:00 - 18:00 la domiciliul reclamantului, în parc sau alte locuri destinate agrementului minorului, a doua zi de Crăciun şi a doua zi de Paşte la domiciliul tatălui reclamant,  de ziua minorului în intervalul orar 11:00-14:00 la domiciliul reclamantului, precum şi să i se permită să participe la evenimentele festive din viaţa minorului (serbări grădiniţă, şcoală).

În ceea ce priveşte modalitatea de exercitare a acestui drept de către reclamant, instanţa a apreciat că este în interesul minorului să fie luat la domiciliul reclamantului, având în vedere că între părţi se creează stări conflictuale care pot să-l afecteze pe minor. Relaţiile tensionate dintre cei doi părinţi se concretizează în efectele negative pe care le marchează în stabilitatea emoţională a copilului, astfel că este de dorit ca derularea relaţiilor dintre copil şi tată, ţinând seama şi de vârsta copilului, de preocupările şi activităţile specifice acestei etape a dezvoltării sale să aibă loc gradual.

La alegerea programului de vizitare a minorului, s-au avut în vedere următoarele aspecte: faptul că reclamantul este proprietarul unui apartament modern mobilat şi întreţinut, potrivit referatului de anchetă socială întocmit, ataşamentul tatălui faţă de minor, precum şi faptului că , în prezent, între pârâtă şi reclamant există relaţii tensionate.

Pe lângă aceste considerente de fapt şi de drept particulare speţei, s-au avut în vedere şi dispoziţiile art.8 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ce reglementează dreptul persoanei la viaţa de familie, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului creată în aplicarea acestor dispoziţii. Este în interesul copilului, dar şi al părintelui de a avea o viaţă de familie, deziderat ce se poate realiza numai prin menţinerea legăturilor personale în mod efectiv şi fără nici o ingerinţă din partea mamei minorului.

Judecătoria Târgu-Jiu, judeţul Gorj

Domenii speta