Măsuri de siguranţă. Confiscarea prevăzută de art.37 al.1 din Legea nr.103/1996 este una specială şi are regimul juridic al unei măsuri de siguranţă.

Sentinţă penală 64 din 26.04.2007


Sentinţa penală  Nr.64/26 aprilie 2007

Prin plângerea înregistrată sub nr.813 din 16 aprilie 2007 făptuitorii G. F. C şi M. P. au solicitat instanţei desfiinţarea ordonanţei nr.1400/P/2006 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele.

În motivarea plângerii au arătat făptuitorii că sunt membrii vânători în cadrul A.J.V.P.S. Olt, Filiala Corabia , deţin permise de vânătoare . arme de vânătoare cu muniţia aferentă .

La data de 30 noiembrie 2006 au ieşit împreună pe fondul de vânătoare nr.9, între Olturi, unde au împuşcat doi fazani .

În timp ce se îndreptau spre casă au fost surprinşi de paznicul acestui fond de vânătoare care a sesizat organele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj prevăzută de art,35 alin.1 lit.a şi alin.2 lit.b din Legea nr.103/1996.

Prin ordonanţa nr.1400/P/2006 procurorul a dispus , în temeiul art.10 alin.1 lit.b 1 C.pr.pen., scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative de câte 700 lei fiecare, confiscarea armelor de vânătoare şi a muniţiei aferente, ridicarea permiselor de vânătoare şi a carnetelor de membru vânător.

Pentru la o astfel de soluţie procurorul a apreciat că fapta săvârşită nu prezintă pericol social al unei infracţiuni , poziţia sinceră şi lipsa antecedentelor penale.

Împotriva acestei ordonanţe au formulat plângere prin care au solicitat reducerea cuantumului amenzii administrative aplicate şi înlăturarea măsurii confiscării armelor de vânătoare şi a muniţiei aferente. Plângerea a fost admisă în parte prin ordonanţa nr.57/II/2/2007 a Prim Procurorului de pe lângă Judecătoria  Turnu Măgurele în sensul că amenzile au fost reduse de la 700 lei la 400 lei .

 Apreciază că măsura confiscării armelor de vânătoare şi a muniţiei aferente ca netemeinică şi nelegală pentru următoarele considerente :

Temeiul juridic în baza căruia sa dispus o asemenea măsură este  art.37 alin.1 din Legea nr.103/1996; „ bunurile care au servit la săvârşirea infracţiunilor prevăzute. de art.35 şi 36 , inclusiv mijloacele de transport se confiscă.”

Acest text face referire exclusivă la bunurile care au servit la săvârşirea infracţiunilor şi nu faptelor prevăzute de legea penală care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni .

Întrucât în sarcina lor nu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de braconaj, măsura confiscării armelor şi muniţiei este greşită.

Din oficiu, instanţa a dispus ataşarea dosarului de urmărire penală nr.1400/P/2006.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa apreciază plângerea ca nefondată pentru următoarele considerente :

Confiscarea prevăzută de art.37 alin.1 din Legea nr.103/1996 este una specială şi are regimul juridic al unei măsuri de siguranţă .

Ori, potrivit art.111 alin.3 c.p. măsurile de siguranţă se pot lua chiar dacă făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.

În speţă, procurorul a apreciat că faptele săvârşite de cei doi făptuitori nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni şi a înlocuit răspunderea penală cu o sancţiune cu caracter administrativ, respectiv amendă de câte 700 lei, redusă ulterior la 400 lei .

În continuare, prin ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, procurorul , în temeiul art.249 C.pr.pen. raportat la art.245 C.pr.pen. s-a pronunţată şi asupra măsurii confiscării speciale, respectiv a armelor de vânătoare şi a măsurii aferente.

Pentru aceste considerente instanţa constată că plângerea este nefondată şi în baza art.2781C.pr.pen., o va respinge ca atare.