Viol. Distrugere. Violare de domiciliu. Art. 3201 c. proc. pen.

Sentinţă penală 24 din 13.01.2012


Faptele inculpatului, care a spart geamul parbrizului unui autobuz, iar într-o seară, prin distrugerea uşii de acces, a pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate, obligându-l pe acesta să întreţină acte sexuale orale, prin constrângere fizică, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnii in zona feţei şi provocându-i o vătămare gravă integrităţii corporale, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de viol, violare de domiciliu şi distrugere (2 infracţiuni).

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria … nr. … din …, înregistrat la această instanţă sub nr. …  a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv,  inculpatul:

- OV, fiul lui …, născut la data de … în …, domiciliat în …, de cetăţenie …, studii …, ocupaţie …, …, CNP …, recidivist, aflat în Penitenciarul …, sub aspectul  comiterii infracţiunilor de viol, violare de domiciliu şi distrugere (2 infracţiuni),  prev. de art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 192 alin. 2 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. şi art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., totul cu aplic. art. 33 lit. a din C. pen.

 Inculpatul OV a fost cercetat şi trimis în judecată pentru infracţiunile  sus menţionate, reţinându-se în actul de sesizare că:

 - la data de … inculpatul a spart geamul parbrizului autobuzului … aparţinând părţii civile SC ST SRL;

- în seara zilei de …, inculpatul s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate BS şi, pătrunzând fără drept in locuinţa acestuia, prin spargerea uşii de acces, l-a obligat să întreţină acte sexuale orale, prin constrângere fizică, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnii in zona feţei şi provocându-i o vătămare gravă integrităţii corporale.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

1. La data de …, inculpatul OV conducea pe raza localităţii …, un atelaj hipo, proprietate personală şi, fiind în stare avansată de ebrietate, a staţionat pe drumul public astfel încât a împiedicat trecerea autobuzului cu nr. de înmatriculare …, aparţinând părţii civile SC ST SRL, autobuz ce efectua o cursă regulată de călători pe ruta ….

În aceste condiţii, conducătorul autobuzului, respectiv martorul BN, i-a cerut inculpatului să elibereze carosabilul pentru trecerea autobuzului. Faţă de solicitarea martorului, inculpatul, pe fondul consumului de alcool, s-a îndreptat către autobuz şi, cu un obiect metalic, i-a spart parbrizul (provocându-i o fisură). La scurt timp, inculpatul a fost temperat în atitudinea sa recalcitrantă de către martorul SP, care se afla în zonă, dar şi de venirea imediată la faţa locului a organelor de poliţie.

2. În cursul zilei de …, inculpatul OV a consumat băuturi alcoolice la domiciliul său din localitatea …, împreună cu martorul MI, iar, în cursul serii aceleaşi zile, inculpatul a mers la domiciliul martorului unde a consumat în continuare băuturi alcoolice, respectiv vin.

În jurul orei …, inculpatul a luat rezoluţia infracţională de a merge la locuinţa părţii vătămate BS (vecin cu martorul MI) cu scopul de a întreţine cu acesta raporturi sexuale.

Astfel, inculpatul s-a deplasat la locuinţa părţii vătămate, a bătut la uşa de acces şi, întrucât nu i s-a deschis, a forţat uşa, scoţând-o din balamale, după care a pătruns, fără consimţământul părţii vătămate, în locuinţa acesteia. În continuare, inculpatul i-a oferit părţii vătămate vin, iar, la un moment dat, inculpatul i-a propus părţii vătămate BS să întreţină acte sexuale orale, aspect cu care partea vătămată nu a fost de acord.

Faţă de refuzul părţii vătămate de a întreţine acte sexuale orale, inculpatul a început să exercite agresiuni fizice asupra acesteia, respectiv i-a aplicat mai multe lovituri de palmă şi pumn, şi a proferat, de asemenea, ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate, folosindu-se pentru a-i crea teamă şi de un cuţit ce l-a găsit în cameră..

Agresiunea fizică asupra părţii vătămate s-a intensificat, culminând cu provocarea unor plăgi sângerânde, respectiv avulsia traumatică a dinţilor 32-34.

Toate acţiunile agresive ale inculpatului, dar şi actele de ameninţare, au fost de natură a înfrânge rezistenţa părţii vătămate, astfel că, în cele din urmă, aceasta a acceptat să-i facă sex oral inculpatului, act sexual care s-a consumat pe durata a câteva minute.

După întreruperea actului sexual oral, inculpatul a adormit, aspect care a dat posibilitatea părţii vătămate să părăsească locuinţa şi să meargă la martorul MI (vecinul său) căruia i-a povestit cele întâmplate, după care au fost anunţate organele de poliţie. Cu ocazia deplasării la faţa locului, inculpatul OV a fost găsit de organele de poliţie dormind în locuinţa părţii vătămate, pe un pat dintr-una din camere.

Potrivit raportului de constatare medico-legală nr. …, partea vătămată BS prezintă avulsia dinţilor 32-34, iar  pe corp prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, ce pot data din … şi care necesită 14-16 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare,(f. … dosar de urmărire penală).

Situaţiile de fapt mai sus expuse rezultă cu certitudine din probele administrate în cauză. Astfel, declaraţiile părţii vătămate se coroborează cu procesele verbale de cercetare la faţa locului + planşe foto; cu procesele verbale de examinare inculpat şi parte vătămată, cu rapoartele de constatare medico-legală; cu actele medicale, cu procesul verbal de conducere în teren + planşă foto;  cu declaraţiile martorilor; cu declaraţiile inculpatului.

În faţa instanţei, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul a declarat că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare, că nu solicită administrarea altor probe, solicitând ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte.

Fiind audiat de instanţă, în aplicarea prevederilor 320 ind. 1 alin. 3 din Cod procedură penală, inculpatul a recunoscut faptele săvârşite în modalitatea arătată mai sus.

Coroborând probatoriul administrat în cauză, instanţa constată că faptele inculpatului OV, care la data de … a spart geamul parbrizului autobuzului … aparţinând părţii civile SC ST SRL, iar în seara zilei de …, prin distrugerea uşii de acces, a pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate BS, obligându-l pe acesta să întreţină acte sexuale orale, prin constrângere fizică, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnii in zona feţei şi provocându-i o vătămare gravă integrităţii corporale, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de viol, violare de domiciliu şi distrugere (2 infracţiuni),  prev. de art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 192 alin. 2 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. şi art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., totul cu aplic. art. 33 lit. a din C. pen.

La individualizarea pedepselor ce urmează  a fi  aplicate inculpatului, instanţa va ţine seama că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaştere a faptelor comise, condiţii în care este astfel posibilă aplicabilitatea prevederilor art. 320 ind. 1 alin. 7 din Cod procedură penală („Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii...”). Pe fondul aplicabilităţii prevederilor art. 320 ind. 1 din C. pr. pen., instanţa constată inoperabilitatea prevederilor art. 74 lit. c din Codul penal.

Instanţa are în vedere că faptele comise de inculpat au un grad ridicat de pericol social, prin modul de comitere a lor ( săvârşirea faptelor pe timp de noapte; prin acte de violenţă repetate şi intensificate; prin „alegerea” victimei, respectiv o persoană singură – aspect ce denotă premeditarea faptelor; acţiuni repetate de distrugere; folosirea de ameninţări) ceea ce implică o periculozitate ridicată a activităţii infracţionale desfăşurată de acesta.

Instanţa constată că inculpatul nu este la primul conflict cu legea penală, fiind recidivist şi având anterior multiple condamnări. De altfel, faptele pentru care a fost trimis în judecată au fost săvârşite de inculpat  pe perioada liberării condiţionate de sub efectele sentinţei penale nr. … a Judecătoriei … (f. …).

Faţă de toate aceste ultime aspecte privind persoana inculpatului, instanţa se află în imposibilitatea de a activa în favoarea acestuia a vreuneia din circumstanţele atenuante prev. la art. 74 din C. pen.

În aceste condiţii, instanţa se va orienta la pedeapsa cu închisoarea în regim privativ de libertate pentru inculpat în vederea realizării scopului pedepsei, acela de formare a unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

Astfel, în baza art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 din Cod procedură penală, va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  6 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) teza a II - a şi lit. b) din Cod penal.

În baza art. 192 alin. 2 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de: 3 ani închisoare.

În baza art. 217 alin. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală (faptă din data de …), va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  1 an şi 6 luni închisoare.

În baza art. 217 alin. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală (faptă din data de …), va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  1 an şi 6 luni închisoare.

În baza art. 61 alin. 1 Cod penal instanţa va revoca liberarea condiţionată privind restul de 419 zile din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. … a Judecătoriei …, definitivă prin Decizia Penală nr. … a Tribunalului ….

În temeiul art. 61 din C. pen. rap. la art. 34 lit. b din Cod penal va contopi restul de 419 zile rămas neexecutat, cu fiecare din pedepsele aplicate pentru faptele deduse judecăţii.

Se va face aplic.  art. 33 lit. a din. C. pen. şi art. 34 lit. b din C. pen., urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de : 6 ani închisoare.

În baza art. 65 raportat la art. 35 alin. 1 Cod penal., inculpatul va executa alături de pedeapsa rezultantă principală de 6 ani închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), teza a II – a, si lit. b) Cod penal pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei principale.

În temeiul art. 71 Cod penal interzice inculpatului OV exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II – a şi lit. b din Cod penal, pe toată durata executării pedepsei închisorii.

Prin Ordonanţa din data de … s-a luat măsura reţinerii pe o durata de 24 de ore a inculpatului OV începând cu data de … ora ….

Prin încheierea nr. … din … pronunţată de Judecătoria … s-a admis propunerea  formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria … si s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită o singură dată pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, în temeiul art. 300 ind. 1 alin. 3 din C. pr. pen. s-a menţinut arestarea preventivă a inculpatului, la data de ….

În aceste condiţii, potrivit art. 88 Cod penal se va deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de …, la zi, iar, în temeiul art. 350 din Cod procedură penală, se va menţine măsura arestului preventiv faţă de inculpatul OV.

În baza art. 7 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J.

Cu privire la latura civilă, instanţa constată că inculpatul a recunoscut întocmai pretenţiile civile ale părţilor vătămate constituite părţi civile în cauză.

În aceste condiţii, în temeiul art. 14 şi art. 346 din C. Pr. Pen. rap. la art. 998-999 din C. Civ., va obliga pe inculpatul OV la plata sumei de 5000 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, în favoarea părţii civile SC ST SRL cu sediul în … (fapta generatoare a prejudiciului fiind comisă anterior intrării în vigoare a Noului Cod Civil – acesta fiind motivul pentru care s-au reţinut prevederile incidente din fostul Cod civil).

Totodată, în temeiul art. 14 şi art. 346 din C. Pr. Pen. rap. la art. 1349 din C. Civ., va admite acţiunea civilă formulată de partea civilă BS cu domiciliul în … şi va obliga pe inculpatul OV la plata sumei de 500 lei (sumă din care 100 lei cu titlu de despăgubiri materiale şi 400 lei cu titlu de despăgubiri morale), în favoarea acestei părţi civile.

De asemenea, faţă de principiul disponibilităţii acţiunii civile, instanţa va lua act că partea vătămată Spitalul … nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În baza art. 191 alin. 1 din Cod procedură penală, va obliga pe inculpat să plătească în favoarea statului suma de 6000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 900 lei reprezintă onorariu avocat oficiu în faza de urmărire penală (asistenţă juridică acordată inculpatului şi părţii vătămate) şi suma de 200 lei reprezintă onorariu avocat oficiu în faza de judecată.