Conditii de aplicare a art. 249 cod procedură civilă

Sentinţă civilă 336 din 09.02.2009


Prin cererea înregistrata pe rolul instantei cu nr. 1161 din 19 iunie 2006  S.M., S.I. si S.M., au solicitat  în contradictoriu cu intimata ,Regia Nationala a Padurilor, revizuirea sentintei civile nr. 423 din 24  martie 2005 a Judecatoriei Valenii de Munte si suspendarea  executarii acestei hotarâri, pâna la solutionarea  cererii principale.

În motivarea  cererii  de revizuire s-a aratat ca s-au descoperit fapte si împrejuraru noi, pe baza carora se poate aprecia ca situatia de fapt retinuta de  instanta la pronuntarea  hotarârii este eronata. Se arata ca instanta de fond nu a  tinut seama de faptul ca se solicitase  revizuirea  unor hotarâri judecatoresti, data cu încalcarea esentiala a legii, iar  intimata,  care a urmarit înlaturarea lui S.I. din  postul detinut, a  dosit înscrisurile care dovedeau ca este nevinovat.

Prin încheierea din 9 noiembrie 2006, constatând lipsa partilor, legal citate, instanta a dispus suspendarea judecatii, potrivit art.242 alin.1 pct.2 cod procedura civila.

La 2 noiembrie 2007 revizuientii au solicitat  repunerea pe rol, însa  nu s-au  prezentat la termenul de judecata stabilit,  astfel încât la 14 ianuarie 2008 a fost mentinuta suspendarea.

La 5 ianuarie 2009 revizuientii au formulat din nou cerere de  repunere  pe rol, însa nu s-au prezentat nici la termenul din 9 februarie 2009, stabilit pentru  discutarea cererii.

În aceste conditii, instanta a ramas  în pronuntare asupra exceptiei perimarii,  invocata din oficiu.

Potrivit  art. 248 alin.1  Cod procedura civila, orice cerere  de chemare în judecata,  contestattie, apel, recurs, revizuire si orice  alta cerere de  reformare sau de revocare se perima de drept, daca a ramas  în nelucrare din vina partii timp de  un an.

Perimarea  de  întrerupe , potrivit  art. 249 C.pr.civ., prin  îndeplinirea  unui act de procedura facut  în vederea  judecatii procesului de catre partea care justifica un interes.

Prin urmare, actul de procedura trebuie facut în vederea judecarii procesului pentru a avea  ca efect întreruperea termenului de perimare.

În cauza de fata, instanta retine  ca cererile repetate de repunere pe rol, urmate de lipsa partilor la termenul fixat de instanta,  nu pot fi considerate ca facute în vederea  judecarii procesului.

Potrivit  art.723 cod procedura civila, drepturile procedurale trebuie exercitate cu buna credinta si potrivit  scopului în vederea  caruia au fost  recunoscute de lege.

Este evidenta  în cazul  de fata  reaua  credinta  a revizuientilor, care nu au formulat cererile pentru repunerea pe rol si continuarea judecatii, lasând în continuare pricina în nelucrare o perioada  mai mare de un an,  astfel încât sanctiunea  acestei rele credinte nu poate fi  decât lipsirea  de efectul întreruptiv al cursului termenului de perimare al acestor cereri.

În consecinta, exceptia a fost admisa si s-a  constatat perimarea  cererii de revizuire.