Contestatie la executare

Sentinţă civilă 936 din 19.05.2011


Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei sub nr. (…) contestatoarele C. I. şi P. I. au chemat în judecată pe intimata P. T., solicitînd instanţei ca prin hotărârea ce va pronunţa să se dispună anularea formelor de executare silită întocmite în dosarul de executare nr. (…) şi anume somaţia din (…), procesul verbal privind plata cheltuielilor de executare din (…) şi procesul verbal de executare din (…) cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, se arată că prin somaţia din (…) emisă în dosarul de executare nr. (…), contestatoarele au fost înştiinţate ca, în termen de 10 zile, să aducă la îndeplinire obligaţia prevăzută în titlul executoriu reprezentat prin sentinţa civilă nr. …)  a Tribunalului (…) , în sensul de a reîncadra pe intimată în funcţia de auditor financiar, de a-i achita drepturile băneşti cuvenite începînd cu data de (…)  şi până la reintegrarea efectivă şi de a-i plăti tichetele cadou şi primele cuvenite pentru anii 2008 şi 2009.

Printr-un proces verbal din (…)  au fost stabilite în sarcina contestatoarelor cheltuieli de executare în suma de (…) lei, din care (…) lei onorariu pentru executoriul judecătoresc.

Prin procesul verbal de executare din (…) s-a luat act de declaraţia creditoarei P. T. că renunţă la reîncadrarea în funcţia de auditor financiar deţinută anterior concedierii, precum şi de declaraţia (…)  că este de acord să achite creditoarei drepturile băneşti cuvenite.

Consideră contestatoarele că cele trei acte de executare silită sunt nelegale, din următoarele considerente: P.I. nu este persoană juridică şi nu are atribuţii şi competenţe în angajarea şi concedierea salariaţilor;activitatea de audit public intern la (…) este îndeplinită în prezent de o firmă de specialitate, iar reîncadrarea creditoarei  se va putea face după clarificarea raporturilor juridice pe care (…) le are cu firma de audit respectivă; plata drepturilor băneşti cuvenite creditoarei urmează a se face eşalonat, începînd cu anul 2012, în condiţiile stabilite de O.U.G. nr.71/2009; creditoarea şi-a ridicat carnetul de muncă , iar  din informaţile deţinute de contestatoare aceasta ar fi încadrată de circa 1 an de zile la o altă unitate; cheltuielile de executare au fost stabilite într-un cuantum exagerat, cu referire la onorariul executorului, contrar dispoziţiilor art.37 din L 188/2006. 

În drept, au invocat dispoziţiile art. 399 şi urm. C.pr. civilă, OUG 71/2009, OUG 45/2010 şi OUG 113/2010.

Au depus alăturat, în copie, înscrisuri.

Din oficiu, instanţa a solicitat dosarul de executare nr. (…) al BEJ (…).

Deşi legal citată, intimata nu a formulat întâmpinare prin care să arate excepţiile dovezile şi toate mijloacele sale de apărare.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizînd actele şi lucrările dosarului, instanţa  a  retinut:

Prin sentinţa civilă definitivă şi executorie nr.(…) a Tribunalului (…) s-a admis în parte acţiunea completată formulată de creditoarea P. T. împotriva debitoarelor P. I. şi C. I. Au fost anulate dispoziţiile nr.(…)  şi nr.(…)  şi s-a dispus reîncadrarea creditoarei în funcţia deţinută anterior. Totodată, debitoarele au fost obligate să acorde creditoarei drepturile băneşti de la data de (…)  până la reintegrarea efectivă, precum şi tichetele cadou în sumă de (…) lei pentru fiecare din evenimentele din 1 Decembrie 2008 şi Crăciun 2008, prima de Crăciun pe anul 2008, prima de Paşte 2009 şi tichetele cadou acordate cu această ocazie.

În baza acestui titlu executoriu şi a încheierii din data de (…) a Judecătoriei (…) prin care s-a încuviinţat a executarea silită, B.E.J. (…) a demarat procedura executării silite prin întocmirea  procesului verbal privind plata cheltuielilor de executare din data de (…)  şi a somaţiei din aceeaşi dată prin care a pus în vedere debitoarelor P. I. şi C. I. ca în  termen de 10 zile de la primirea somaţiei să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute în titlul executoriu, respectiv să o reîncadreze pe creditoarea P. T.  în funcţia deţinută anterior şi să-i achite acesteia drepturile băneşti conform titlului executoriu.

La data de (…) executorul judecătoresc însoţit de creditoarea P.T. s-a deplasat la sediul P. I., ocazie cu care a fost întocmit procesul verbal prin care executorul judecătoresc a luat act de declaraţia creditoarei că renunţă la reîncadrarea în funcţia deţinută anterior în cadrul P. I., iar debitoarea s-a obligat să calculeze cuantumul drepturilor băneşti cuvenite creditoarei, fiind de acord cu plata acestora.

Cu privire la drepturile băneşti cuvenite creditoarei, instanţa constată că acestea reprezintă drepturi de natură salarială stabilite printr-o hotărâre judecătorească, în sensul O.U.G. nr.71/2009, O.U.G. nr.45/2010 şi O.U.G. nr.113/2010.

Potrivit disp. art.II alin.1 din O.U.G. nr.45/2010, astfel cum a fost modificat prin art. unic din O.U.G. nr.113/2010 „plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la 31 decembrie 2010, se realizează astfel:

a) în anul 2012 se plătesc 34% din valoarea titlului executoriu;

b) în anul 2013 se plătesc 33% din valoarea titlului executoriu;

c) în anul 2014 se plătesc 33% din valoarea titlului executoriu.”

De asemenea, potrivit disp. Art.II alin.2 din O.U.G. nr.45/2010, „în cursul termenului prevăzut la alin. (1) orice procedură de executare silită se suspendă de drept”.

Prin urmare, avînd în vedere faptul că sentinţa civilă nr.(...)  a Tribunalului (...) a devenit executorie până la data de (...) , instanţa constată că intimata P. T. deţine o creanţă certă şi lichidă ( cuantumul fiind determinat în cazul primelor şi tichetelor cadou, respectiv determinabil în cazul celorlalte drepturi de natură salarială), dar nu şi exigibilă, astfel că executarea silită cu privire la drepturile  de natură salarială nu putea fi demarată în cursul anului 2011.

Cu privire la reintegrarea creditoarei în funcţia deţinută anterior, instanţa constată că intimata creditoare a renunţat la executare , după cum s-a arătat mai sus, astfel că executarea silită încetează, potrivit disp. art.3715 lit.c din C.pr.civ.

Cu privire la cheltuielile de executare stabilite prin procesul verbal  din data de (...) , instanţa constată că sunt neîntemeiate, urmînd a anula în totalitate procesul verbal, întrucât executarea silită pentru plata drepturilor de natură salarială a fost demarată prematur, cheltuielile ocazionate de efectuarea acestei executări neputînd fi puse în sarcina debitoarelor. De asemenea, cu privire la cheltuielile de executare ocazionate de punerea în executare a obligaţiei debitoarelor de a o reîncadra pe creditoare în funcţia deţinută anterior, instanţa constată că acestea sunt în sarcina creditoarei, care a renunţat la executare, potrivit disp. art. 3717  alin.2 C.pr.civ.

Faţă de toate aceste aspecte, instanţa va admite în parte contestaţia la executare şi  consecinţă va anula în parte somaţia emisă la data de (…)  de Biroul Executorului Judecătoresc (…)  în dosarul de executare nr.(…) , în ceea ce priveşte plata drepturilor băneşti stabilite prin sentinţa civilă nr.(…) a Tribunalului (…) precum şi plata cheltuielilor de executare. Va anula în totalitate procesul verbal privind plata cheltuielilor de executare întocmit la data de (…)  de Biroul Executorului Judecătoresc (…) în dosarul de executare nr.(…)

Cu privire la cererea contestatoarelor privind plata cheltuielilor de judecată, instanţa o va respinge ca nedovedită, întrucât nu a fost depusă la dosar dovada achitării onorariului apărătorului ales.