Modalitatate de săvârşire . Element de distincţie între infracţiunea de tâlhărie şi infracţiunea de furt calificat

Sentinţă penală 334 din 13.09.2011


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Alexandria nr.1215 P/2011din 22 iunie 2011 au fost trimisi în judecata, în stare de arest preventiv, inculpatii S.L. Csi I.A.M., cauza fiind înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 5099/740/2011.

S-a retinut în esenta ca la data de 11.04.2011 inculpatul S.L. C. a sustras din magazinul P.M. 2, apartinând SC R.R.SRL bunuri în valoare de 140 lei încercând sa-si asigure scaparea prin exercitarea de violente fizice asupra partii vatamate C.F., agent de paza al magazinului, iar în perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, împreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinând SC R.R.SRL si SC CDE R I SA, în timpul programului de lucru cu publicul, cauzând un prejudiciu de 500,57 lei.

S-a mai retinut ca inculpatul I.A.M., în perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, împreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinând SC R.R.SRL, SC R.D. SRL si E.B. SRL, în timpul programului de lucru cu publicul, cauzând un prejudiciu de 1277,5 lei, la un numar de trei acte materiale participând si minora B.J.N., în vârsta de 14 ani.

Aceasta situatie de fapt a fost retinuta în baza urmatoarelor mijloace de proba: plângeri penale si declaratii parti vatamate, adrese de prejudiciu, dovada predare primire bunuri, procese verbale de examinare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, planse fotografice, declaratii martori toate coroborate cu declaratiile de recunoastere ale inculpatilor.

În faza cercetarii judecatoresti s-a procedat la audierea inculpatilor S.L. Csi I.A.M., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.

Analizând probele administrate pe parcursul procesului penal, instanta retine urmatoarele:

În ziua de 02.04.2011 inculpatul S.L.C. si învinuitul P.I., s-au deplasat în incinta magazinului I, în timpul programului de lucru cu publicul, pentru a sustrage bunuri.

Astfel, cei doi au luat din incinta magazinului, de la raionul cu bauturi alcoolice un numar de 3 sticle whisky Balantine’s a 1 litru. În moment ce încercau sa sustraga cea de a treia sticla, aceasta a cazut pe podea spargând-se.

S-au deplasat la raionul cosmetice de unde au sustras un numar de 4 deodorante roll-on marca Nivea, dupa care au parasit incinta magazinului, fara a achita contravaloarea acestora. Pentru a nu fi observati cu bunurile asupra lor, inculpatul S.L.C. le-a ascuns în buzunarele hainelor si în geaca pe care o purta.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 223, 85 lei, nerecuperat, suma cu care  SC CDE R I SA se constituie parte civila în procesul penal.

S-a mai stabilit ca autori ai furtului comis în data de 02.04.2011, în dauna SC R.R.SRL, din magazinul P.M. Alexandria 2, sunt inculpatii S.L.C. , I.A.M.333333 si învinuitul P.I..

 Astfel, în ziua de 02.04.2011, cei trei s-au deplasat în incinta magazinului P.M. Alexandria 2, în timpul programului de lucru cu publicul pentru a sustrage bunuri.

Cei trei au luat în total 10 batoane de salam, pe care le-au ascuns în hainele pe care le purtau, fiecare având asupra sa o parte din bunuri, dupa care au parasit magazinul fara a achita contravaloarea acestora.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 218 lei, nerecuperat, însa SC R România nu se constituie parte civila în procesul penal.

În ziua de 11.04.2011 inculpatul S.L C si învinuitul S.M. au venit împreuna în incinta magazinului P.M. Alexandria 2.

La scurt timp, în urma acestora în magazin a venit si numitul P.O.M.

Primii doi s-au deplasat printre rafturile magazinului, iar inculpatul S.L. C. a luat mai multe bunuri, în prezenta învinuitului S.M., pe care le-a ascuns în hainele pe care le purta. Astfel cum s-a observat din înregistrarile camerelor de supraveghere, faptele de furt s-au comis la orele 19:54: 17; 19.55:15; 19:56:23 la diferite raioane din incinta magazinului, în apropiere aflându-se si  învinuitul S.M..

Tot din analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere s-a observat faptul ca la ora 19:59:13, învinuitul S.M. si inculpatul S.L.C. au trecut de casa de marcat, primul fiind învinuitul S.M., urmat imediat de inculpat.

La câtiva metri în spatele acestora se observa si numitul P.O.M.

Inculpatul S.L..C. a fost oprit dupa trecerea de casa de marcat de catre agentul de paza C.F., caruia i se comunicase de catre colegi faptul ca inculpatul sustrasese bunuri.

Inculpatul a reactionat agresiv lovind-o si îmbrâncind-o pe partea vatamata, încercând sa se sustraga controlului corporal pentru a nu fi descoperite asupra sa bunurile sustrase. În acelasi timp intervine în altercatie si învinuitul S.M..

Ulterior, intervine si numitul P.O.M., care se interpune între agentul de paza si inculpat. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale magazinului între orele 19:59:18 si 19:59:53, când inculpatul se întorcea în zona raioanelor de cumparaturi, învinuitul S.M. si numitul P.O.M. ramânând în aproprierea caselor de  marcat.

Inculpatul a abandonat bunurile sustrase în magazin, dupa care, la ora 20:00:48 a trecut din nou de casa de marcat pentru a parasi magazinul fara a fi gasite bunuri asupra sa.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 140 lei, recuperat, motiv pentru care SC R.R.SRL nu se constituie parte civila în procesul penal.

În ziua de 11.04.2011 inculpatul I.A.M. si învinuitul P.I. s-au deplasat în magazinul P.M.  Alexandria 2, în timpul programului de lucru cu publicul, pentru a sustrage bunuri.

Astfel, cei doi au mers printre rafturile magazinului, la mai multe raioane de unde au sustras bunuri (4 batoane de salam) si 2 sticle de vodca Stalinskaia, pe care le-au ascuns în hainele pe care le purtau.

Apoi, au trecut de casa de marcat fara a achita contravaloarea acestora, parasind incinta magazinului.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 111 lei, nerecuperat, însa SC R.R.SRL nu se constituie parte civila în procesul penal.

În ziua de 15.04.2011, în jurul orei 21,30, inculpatul I.A.M. si învinuita minora B.J.N. s-au deplasat în incinta  statiei peco apartinând SC R.D. SRL, în timpul programului de lucru cu publicul.

Cei doi au mers la raftul cu bauturi alcoolice de unde inculpatul a luat trei sticle, din care una a înmânat-o învinuitei  B.J.N..În  timp ce încercau sa ascunda bunurile, pentru a iesi cu ele din magazin, au fost  surprinsi de  catre  agentul de paza, care  a recuperat  cele trei sticle.

Inculpatul a luat o sticla din mâna  agentului de paza, introducând-o sub geaca si parasind statia împreuna cu învinuita B.J.N..

Dupa cei doi s-au deplasat casierul statiei peco si agentul de  paza recuperând si aceasta sticla.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 270 lei, recuperat, motiv pentru care SC D  SRL nu se  constituie parte  civila în procesul penal.

În ziua de  20.04.2011, inculpatul I.A.M. si învinuita minora B.J.N. s-au deplasat în incinta magazinului P.M. Alexandria 1, în  timpul programului de lucru cu publicul.

Cei doi s-au deplasat la rafturi cu mezeluri de unde au luat 20 de  batoane de salam sasesc, pe care le-au ascuns în interiorul unei genti, pe care  învinuita o avea asupra sa.

 Inculpatul a stat la rând la casa de marcat luând un bun de valoare modica pentru a-l achita, timp în care învinuita a trecut de casa de marcat fara a achita contravaloarea produselor.

A fost oprita de catre un agent de paza al magazinului, care a sesizat  organele de politie.

Bunurile au fost  recuperate si restituite societatii pagubite.

Prejudiciul cauzat în valoare de 204 lei, recuperat, motiv pentru care  SC R.R.SRL nu se  constituie parte civila în procesul penal.

În urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca autori ai furtului comis în data de 22.04.2011 în dauna SC E.B. SRL sunt  inculpatul I.A.M. si învinuitul B.M., având complicitatea învinuitului T.I.C.

Astfel, în ziua de 22.04.2011, cei trei s-au deplasat în incinta statiei Petrom nr. 14, apartinând SC E.B. SRL Turnu Magurele.

Cei trei s-au oprit în fata raftului cu dulciuri, de  unde inculpatul I.A.M. a luat o cutie pe care a ascuns-o sub hainele învinuitului B.M., în prezenta învinuitului T.I.C.. Apoi, toti trei au parasit incinta statiei fara a achita contravaloarea bunurilor.

Prejudiciul cauzat este în valoare de 239,90 lei, nerecuperat, suma cu care  SC E.B.  SRL se constituie  parte  civila în procesul penal.

În ziua de  18.05.2011 inculpatul S.L..C. s-a deplasat în incinta magazinului P.M. Alexandria 2, în timpul programului de lucru cu publicul pentru a  sustrage  bunuri.

Acesta  a mers la rafturi cu bauturi alcoolice  de  unde a  luat doua sticle  de  vodca Stalinskaya pe care le-a ascuns în hainele pe care le purta, dupa care a  trecut  de  casa de marcat, fara a achita  contravaloarea  acestora.

A fost oprit de catre un agent  de paza, care a sesizat  organele de politie.

Bunurile au fost  recuperate  si restituie societatii pagubite.

Prejudiciul cauzat  este  în valoare  de  58,78 lei, recuperat, motiv pentru care  SC R.R. SRL nu se  constituie parte  civila în procesul penal.

În ziua de  18.05.2011, inculpatul I.A.M. si învinuita  minora B.J.N. s-au deplasat în incinta magazinului P.M.  Alexandria 2, în timpul programului de  lucru cu publicul.

Cei doi s-au deplasat la rafturi cu mezeluri de unde au luat 23 de batoane de  salam sasesc, pe care  împreuna le-au pus în interiorul unei genti aflate în posesia învinuitei.

 Apoi cei doi au parasit pe rând  incinta magazinului, învinuita având geanta cu bunurile asupra sa.

Prejudiciul cauzat este  în valoare de  234, 60 lei, nerecuperat,  însa SC R.R. SRL nu se constituie parte civila în procesul penal.

Faptele inculpatului S.L.C, constând în aceea ca la data de 11.04.2011, a sustras din magazinul P.M. 2, apartinând SC R.R.SRL bunuri în valoare de 140 lei încercând sa-si asigure scaparea prin exercitarea de violente fizice asupra partii vatamate C.F., agent de paza al magazinului, iar în perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, împreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinând SC R.R.SRL si SC CDE R I SA, în timpul programului de lucru cu publicul, cauzând un prejudiciu de 640,63 lei, din care s-a recuperat suma de 140 lei, întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de tâlharie si furt calificat.

Faptele inculpatului I.A.M., constând în aceea ca, în perioada 02.04.2011-18.05.2011, a sustras, împreuna cu alte persoane cunoscute, bunuri din magazinele apartinând SC R.R.SRL, SC R.D. SRL si E.B. SRL, în timpul programului de lucru cu publicul, cauzând un prejudiciu de 1277,5 lei, din care s-a recuperat suma de 474 lei, întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat.

Din analiza fisei de cazier judiciar a inculpatului S.L.C. rezulta ca acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt calificat prin sentinta nr. 296/16.03.2006 pronuntata de Judecatoria Alexandria si conform art. 83 Cod penal a fost revocata suspendarea conditionata pentru sentinta penala nr. 1557/23.05.2005 pronuntata de Judecatoria Giurgiu urmând sa execute pedeapsa de 5 ani închisoare. Prin sentinta penala nr. 371/23.02.2009 pronuntata de Judecatoria Secor 4 Bucuresti, inculpatul a fost liberat conditionat având un rest de executat din pedeapsa de 531 zile, prezentele infractiuni fiind savârsite în stare de recidiva postexecutorie.

Din analiza fisei de cazier judiciar a inculpatului I.A.M. rezulta ca prin sentinta penala nr. 495/10.03.2010 pronuntata de Judecatoria Târgu Jiu s-a dispus contopirea pedepselor aplicate prin sentintele penale nr. 266/09.09.2008 si 39/10.02.2009 pronuntate de Judecatoria Alexandria urmând sa execute pedeapsa de 3 ani închisoare. Prin sentinta penala nr. 246/14.02.2011 pronuntata de Judecatoria Giurgiu, inculpatul a fost liberat conditionat având un rest de executat din pedeapsa de 90 zile, sens în care instanta retine ca inculpatul se afla în stare de recidiva postcondamnatorie.

 Se va respinge cererea de schimbare a încadrarii juridice a faptelor formulata de inculpatul S.L.C. întrucât din succesiunea actelor materiale rezulta cu certitudine ca, în conditiile descrise, violentele comise de inculpat asupra agentului de paza sunt savârsite pentru pastrarea, chiar si temporara, a bunurilor sustrase. Este lipsit de relevanta faptul ca, dupa agresarea agentului de paza, inculpatul s-a întors în magazin pentru a abandona bunurile sustrase, si ulterior, la controlul corporal nu a mai fost gasit asupra sa niciun bun, din moment ce fapta de furt, componenta a infractiunii de tâlharie, era consumata odata cu trecerea de casa de marcat fara a se achita contravaloarea bunurilor.

În baza art. 334 Cod procedura penala se va schimba încadrarea juridica a faptelor savârsite de inculpatul S.L.C. din infractiunea prev. de art. 211 alin.1, 2 lit. c, alin. 21 lit. a  Cod penal  si art. 37 lit. b Cod penal în infractiunea  prev.  de art. 211 alin.1, 2 lit. c  Cod penal  si art. 37 lit. b Cod penal având în vedere ca din probele administrate a rezultat ca inculpatul a sustras mai multe bunuri si ulterior a reactionat violent în mod spontan, pentru a pastra bunurile sustrase din magazin, fara complicitatea învinuitului S.M. si a numitului P.O.M, carora nu li se poate imputa acest comportament.

Faptele fiind dovedite, urmeaza ca raspunderea sa fie angajata în conditiile art. 52 si 72 Cod penal.

La alegerea pedepsei precum si la individualizarea cuantumului acesteia pentru fiecare inculpat, instanta va avea în vedere limitele de pedeapsa prevazute în textul incriminator pentru faptele savârsite, gradul de pericol social concret al faptelor relevat de modul de savârsire al acestora, precum si circumstantele personale ale fiecarui inculpat care se afla în stare de recidiva postexecutorie si respectiv, recidiva postcondamnatorie.

Pentru aceste considerente, instanta, retinând dispozitiile art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala care prevad ca inculpatul care recunoaste savârsirea faptelor retinute în actul de sesizare al instantei, beneficiaza de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, în cazul pedepsei închisorii, apreciaza ca prin condamnarea inculpatilor la pedeapsa închisorii catre minimul special prevazut de lege, cu executarea pedepsei în penitenciar, scopul preventiv si educativ al pedepsei poate fi realizat.

În baza art. 33 lit. a Cod penal rap. la art. 34 lit. b se vor contopi pedepsele aplicate inculpatului  S.L.C. urmând sa execute pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare.

În baza art. 61 Cod penal se va revoca liberarea conditionata dispusa prin sentinta penala nr. 246/14.02.2011 pronuntata de Judecatoria Giurgiu si se va contopi restul de executat de 90 zile, cu pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare aplicata inculpatului I.A.M. prin prezenta hotarâre, urmând ca sa execute pedeapsa de 2 ani si 6 luni.

În ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savârsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatilor duc la concluzia existentei unei nedemnitati în exercitarea drepturilor de natura electorala prev. de art. 64 lit. a teza a doua si lit. b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe durata executarii pedepsei.

Nu se va interzice inculpatilor dreptul de a alege ci doar pe cel de a fi ales, având în vedere exigentele CEDO reflectate în Hotarârea din 6 octombrie 2005, în cauza Hirst contra Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, în care Curtea a apreciat, pastrând linia stabilita prin decizia Sabou si Pîrcalab împotriva României, ca nu se impune interzicerea ope legis a drepturilor electorale, acestea trebuind sa fie dispuse în functie de natura faptei sau de gravitatea deosebita a acesteia.

Or, faptele care au facut obiectul prezentei cauze nu au conotatie electorala sau vreo gravitate speciala, astfel ca instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea dreptului de a alege.

În baza art. 88 Cod penal se va deduce din durata pedepselor aplicate inculpatilor perioada retinerii si arestarii preventive de la data de 27 mai 2011 la zi.

În baza art. 350 Cod procedura penala se va mentine starea de arest a inculpatilor S.L.c. si  I.A.M..

În baza art. 14 Cod de procedura penala si art. 346  Cod de procedura penala raportat la art. 998-999 Cod civil se va obliga inculpatul S.L.C. la plata sumei de 223,85 lei catre partea civila SC CDE R I SA, cu titlul de despagubiri civile.

În baza art. 14 Cod de procedura penala si art. 346  Cod de procedura penala raportat la art.998-999 Cod civil se va obliga inculpatul I.A.M. la plata sumei de  239,90 lei catre  partea  civila SC E.B. SRL, cu titlul de  despagubiri civile.

Se  va lua act ca partile vatamate SC R.R.SRL, SC R.D. SRL  si C.F. nu se constituie parte civila în procesul penal.

În baza art. 191 alin.1, 2 Cod procedura penala se vor obliga inculpatii sa plateasca fiecare suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.