Cuantumul pensiei legale de întretinere când debitorul realizeaza venituri mai mici decât salariul minim net pe economie
Prin cererea înregistrata la data de 06.03.2012 sub numarul 2163/740/2012, reclamanta T.A.M., prin reprezentant legal, a chemat în judecata pe pârâtul T.G.-tatal acesteia, solicitând instantei ca prin hotarârea care se va pronunta sa se dispuna obligarea pârâtului la plata pensiei de întretinere în cuantum de 500 lei .
Reclamanta în vârsta de 15 ani este fiica pârâtului , copil rezultat din casatoria pârâtului cu mama reclamantei, S L.
Raportat la dispozitiile Noului Cod Civil , potrivit art 6 alin 2 din Legea 71/2011 de punere în aplicare a Legii 287/2009 dispozitiile Noului Cod Civil se aplica si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii în vigoare a acestuia derivate din obligatia legala de întretinere daca aceste situatii juridice subzista si ulterior intrarii în vigoare a Noului Cod Civil.
Astfel potrivit art 524 si 525 N.C.civ minorul are dreptul la întretinere atâta timp cât nu se poate întretine din munca sa aflându-se în stare de nevoie.
Art 529 N.C.civ precizeaza cuantumul întretinerii stabilindu-se pentru un copil pâna la o patrime din venitul lunar net al parintelui , debitor al întretinerii.
Totodata, art. 534 N cciv stipuleaza faptul ca instanta va putea mari sau micsora pensia de întretinere de întretinere sau a hotarî încetarea ei dupa cum se schimba mijloacele celui care da întretinerea sau nevoia celui care o primeste.
La stabilirea cuantumului obligatiei legale, instanta va avea în vedere dispozitiile art. 529 alin 1 si 2 N.C.civ. care prevad ca întretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati, iar când este datorata de parinte pentru un copil, ea se stabileste pâna la o patrime din câstigul din munca.
În cauza instanta constata ca pârâtul realizeaza un venit lunar net de 285 lei însa prin raportare la venitul minim net pe economie rezulta ca pârâtul este angajat cu program redus.
Aceasta împrejurare nu este de natura sa limiteze obligatie legala de întretinere astfel ca instanta se va raporta la nivelul salariului minim pe economie , pârâtul având obligatia de a asigura în favoarea minorei sale un minimum de conditii pentru întretinerea si cresterea sa.
Legiuitorul a stabilit un nivel al salariului minim pe economie iar pe de alta parte a prevazut ca parintele este obligat la plata unei pensii de întretinere în cuantum de ¼ din venitul acestuia care nu poate fi , în conditii normale , mai mic de salariul minim pe economie.
Împrejurarea ca pârâtul întelege sa lucreze doar cu program redus nu poate conduce la diminuarea cuantumului obligatiei de întretinere sub cota de ¼ din salariul minim pe economie. De altfel, chiar în situatia în care pârâtul nu ar fi realizat venituri cuantumul obligatiei de întretinere ar fi fost stabilit tot la ¼ din salariul minim pe economie.
Având in vedere ca pârâtul nu mai are în întretinere un alt minor si fata de dispozitiile legale aratate, instanta va stabili pensia de întretinere la 1/4 din venitul minim net pe economie (530 lei).
Pentru considerentele expuse, în temeiul art 524 si 525 N.C.civ , instanta va admite în parte actiunea si va obliga pârâtul la plata catre reclamanta T.A.M. a sumei de 132,5 lei lunar cu titlu de pensie de întretinere, începând cu data introducerii actiunii, 06.03.2012 si pâna la majoratul acesteia.
Curtea de Apel Constanța
Pensii militare de stat. Contestaţie decizie de pensionare. Valorificarea contributiei la Fondul de pensie suplimentară. Aplicarea plafonului de 85% la totalul pensiei stabilite, recalculate sau actualizate după aplicarea majorărilor prevăzute de art. 29
Curtea de Apel Oradea
Respingerea cererii de valorificare la stabilirea drepturilor de pensie, a perioadei în care apelantul a urmat cursurile unei şcoli postliceale
Curtea de Apel Târgu Mureș
Recalculare pensie.
Curtea de Apel Iași
Recalculare a pensiei sale prin luarea în considerare a unui stagiu complet de cotizare de 20 de ani, în loc de cel utilizat de 30 de ani, conform Deciziei nr. 11/2015 pronunțată de ÎCCJ
Judecătoria Calafat
SENTINTA CIVILĂ Nr. 2456