Furtul calificat

Sentinţă penală 16 din 29.01.2009


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA PODU TURCULUI

Dosar nr. 792/829/2008

Sentinţa penală nr. 16

Şedinţa publică de la 29.01.2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE – X

Cu participare :

PROCUROR  -  Y

GREFIER  -  Z

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul Ţ. R., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de furtul (art.208 C.p.) 208 alin.4 cod penal, art.86 alin.1 şi art.87 alin.1 din O.U.G.195/2002, cu aplicarea art.33 lit. a cod penal.

Dezbaterile au avut loc la termenul din data de 22.01.2009, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

INSTANŢA

- deliberând –

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului a fost trimis în judecată inculpatul Ţ. R. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. 208 al. 4 cod penal – art. 209 al. 1 lit. g cod penal, conducerea unui autovehicul fără a poseda permis de conducere prevăzută de art. 86 al. 1 din OUG 195/2002  şi conducerea unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală prevăzută de art. 87 al. 1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal.

În actul de sesizare al instanţei se arată că inculpatul a sustras autoturismul părţii vătămate pe care l-a condus pe drumul public fără a poseda permis de conducere şi având o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală.

Din examinarea probatoriilor administrate în cauză, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În ziua de  30.03.2008, organele de poliţie Podu Turcului au fost sesizate de o patrulă de jandarmi care executa patrularea pe raza comunei P. T., că a fost identificată o persoană de sex bărbătesc aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, în timp ce se deplasa sinuos pe DN 11 A, la volanul unui autoturism marca Dacia cu numărul BC 66 DOR.

În împrejurarea arătată organele de poliţie s-au deplasat la faţa locului unde l-au identificat pe inculpat la volanul autoturismului aflat în şanţul de pe partea dreaptă a DN 11 A, pe direcţia de mers Bârlad-Adjud, fără a prezenta avarii.

În urma testării celui aflat la volan cu aparatul alcooltest, s-a obţinut un rezultat de 0,67 mg/l alcool  pur în aerul expirat. Condus fiind la Spitalul Polimed Podu Turcului, inculpatului i-au fost recoltate probe biologice, stabilindu-se că acesta prezenta o alcoolemie de 1,60 - 1,50 gr. ‰  alcool pur în sânge.

Pe timpul zilei de 29.03.2008, inculpatul Ţ. R. consumase băuturi alcoolice, continuând şi în seara aceleaşi zile până la miezul nopţii, în barurile  de pe raza localităţii Podu Turcului. La întoarcere spre domiciliu, inculpatul Ţ. R. a pătruns în interiorul autoturismului descuiat marca Dacia 1310 cu numărul  de înmatriculare BC 66 DOR, aparţinând părţii vătămate S. A., care era parcat pe strada Teiului în faţa blocului nr. 5 din localitatea Podu Turcului, găsind în torpedoul maşinii cheile de contact 

Fiind în stare de ebrietate, inculpatul s-a deplasat la volanul autoturismului către  barul de la Staţia PECO, situată în punctul Km 0, în scopul de a continua să consume băuturi alcoolice. După parcurgerea unei distanţe de aproximativ 50 m, inculpatul a întâlnit autoturismul jandarmeriei care se deplasa în sens opus şi vrând să-l ocolească, a virat către dreapta drumului, oprindu-se cu autoturismul în şanţ.

Pe timpul efectuării cercetărilor penale s-a constatat cp inculpatul nu posedă permis de conducere, iar condiţiile în care circula, cumulate cu acest aspect prezintă pericol pentru sănătatea, integritatea corporală, sănătatea şi viaţa celorlalţi participanţi la trafic.

Imediat comiterii faptelor, autoturismul folosit a fost restituit proprietarului care nu a avut pretenţii civile în cauză.

În drept, faptele inculpatului recunoscute şi probate constituie în materialitatea lor infracţiunile de furt de folosinţă şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană fără a poseda permis de conducere şi având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, prevăzută şi pedepsită de art. 208 al. 4 cod penal – 209 al. 1 lit. g din Codul penal, art. 86 al. 1 şi art. 87 al. 1 din OUG 195/2002, cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul penal.

Pentru fiecare faptă inculpatului i se va aplica pedeapsa închisorii, iar la individualizarea juridică a pedepsei se va avea în vedere în temeiul art. 72 cod penal, gradul de pericol social al faptelor, împrejurările  săvârşirii faptelor, persoana inculpaţilor care a recunoscut faptele, regretându-le şi care nu are antecedente penale.

Făcând aplicarea dispoziţiilor art. 74 lit. a, c Cod penal coroborat cu art. 76 lit. c, d Cod penal pedepsele aplicate vor fi sub minimum special.

Faptele fiind concurente în temeiul art. 33 lit. a – 34 lit. b cod penal cele trei pedepse se vor contopi şi se va aplica cea mai mare fără a fi spoită.

Apreciind că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate în temeiul art. 81 cod penal coroborat cu art. 82 al. 1 cod penal executarea pedepsei închisorii va fi suspendată pe termenul de încercare de 2 ani plus pedeapsa atrăgându-i-se atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării art. 83 cod penal.

Inculpatului i se vor aplica şi pedepsele accesorii prevăzute de art. 64 lit. a teza II cod penal – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi art. 64 lit. b cod penal – dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 71 al. 5 cod penal executarea pedepselor accesorii va fi suspendată pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Cât priveşte latura civilă, instanţa reţine că bunul sustras părţii vătămate a fost restituit acesteia şi că partea vătămată nu se  constituie parte civilă.

Inculpatul a avut pe parcursul judecăţii apărător desemnat din oficiu, astfel că în temeiul art. 189 cod procedură penală se va dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul de Avocaţi Bacău a onorariului pentru avocat din oficiu.

În temeiul art. 191 cod procedură penală inculpatul va fi obligat la cheltuieli judiciare către stat, inclusiv onorariu apărător din oficiu şi cheltuieli ocazionate cu urmărirea penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În temeiul art. 208 al. 4 – 209 al. 1 lit. g cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a, c cod penal coroborat cu art. 76 lit. c cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat condamnă pe inculpatul Ţ. R., fiul lui - şi -, născut la data de - , în comuna P. T., judeţul Bacău cetăţean român, domiciliat în comuna P.T., satul P.T., judeţul,  studii 8 clase, fără ocupaţie, stagiu militar neîndeplinit, necăsătorit, fără antecedente penale, CNP - , la 1(un)an şi 6(şase)luni închisoare.

În temeiul art. 86 al. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 74 lit. a, c cod penal coroborat cu art. 76 lit. d cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu poseda permis de conducere, condamnă pe acelaşi inculpat,  la 6(şase)luni închisoare.

În temeiul art. 87 al. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 74 lit. a, c cod penal, coroborat cu art. 76 lit. d cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 8,80 g/l alcool pur în sânge, condamnă pe acelaşi inculpat  la 6(şase)luni închisoare.

În temeiul art. 33 lit. a – 34 lit. b cod penal contopeşte cele trei pedepse şi o aplică pe cea mai grea de 1(un)an şi 6(şase)luni închisoare.

În temeiul art. 81 cod penal coroborat cu art. 82 (1) cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei închisorii pe termenul de încercare de 3(trei)ani şi 6(şase)luni şi atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării art. 83 cod penal.

Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza II cod penal şi art. 64 lit. b cod penal în condiţiile art. 71 cod penal.

În temeiul art. 71 al. 5 cod penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

Constată recuperat prejudiciul cauzat părţii vătămate S. A. V. prin restituirea bunului sustras şi ia act că acesta nu se constituie parte civilă.

Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către baroul de Avocaţi Bacău a sumei de 200 lei reprezentând onorariu apărător din oficiu.

În temeiul art. 191 cod procedură penală obligă inculpatul la 300 lei cheltuieli judiciare către stat inclusiv onorariu apărător din oficiu.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi 29 ianuarie 2009.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Red. X

Tehnored. Y.

Ex. 2

18.02./27.02.2009