Legea speciala prevede posibilitatea de recuperare a pretului imobilului de catre chiriasii-cumparatori, în situatia în care fostii proprietari au obtinut imobilul printr-o actiune în revendicare concretizata printr-o hotarâre judecatoreasca irevoca...

Decizie 426R din 10.03.2010


1. Legea speciala  prevede posibilitatea de recuperare a pretului imobilului de catre chiriasii-cumparatori, în situatia în care fostii proprietari au obtinut imobilul printr-o actiune în revendicare concretizata printr-o hotarâre judecatoreasca irevocabila.

-Legea 10/2001, art. 50 alin 1, asa cum a fost modificat prin Legea 1/2009

 

Este nefondata critica formulata de MFP, în ceea ce priveste lipsa calitatii procesuale pasive a Statului Român prin MFP, deoarece distinctia pe care o face recurentul este formala, obligatia de restituire a sumelor de bani, retinându-se tot în sarcina MFP, chiar daca statul figureaza ca parte în proces.

De altfel, finalitatea demersului intimatului - reclamant ar avea  acelasi rezultat, în situatia în care ar fi chemat în judecata MFP, întrucât aceasta este institutia, persoana juridica, ce va trebui sa execute hotarârea judecatoreasca pentru a satisface creanta consfintita prin hotarâre judecatoreasca.

A respinge actiunea pe exceptia formala invocata de recurent si a obliga reclamantul sa reia procesul, este o sarcina disproportionata pentru acesta, care ar prelungi durata litigiului peste termenul rezonabil de solutionare a unei cauze, mai ales în situatia în care rezultatul demersului jurisdictional vizeaza acelasi rezultat ca si în cauza de fata, asa cum s-a statuat în  numeroase cauze din jurisprudenta CEDO, referitoare la acest aspect.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca reclamantul în raport de dispozitiile Legii nr. 1/2009, a devenit titularul unui bun, respectiv al unui drept de creanta, care trebuie executat împotriva Statului Român, prin  institutiile abilitate, adica MFP.

În ceea ce priveste temeiul juridic al formularii actiunii, este neîndoielnic faptul ca acesta este reprezentat de dispozitiile Legii nr.10/2001, asa cum a fost completata si modificata, acest aspect rezultând din cererea de chemare în judecata, aflata la fila 3 din dosarul judecatoriei.

Este adevarat ca, potrivit dispozitiilor art.50 alin.1 din Legea nr.10/2001, asa cum a fost modificata prin Legea nr.1/2009: "Proprietarii ale caror contracte de vânzare-cumparare, încheiate cu respectarea Legii nr.112/1995, cu modificarile ulterioare, au fost desfiintate prin hotarâri judecatoresti irevocabile au dreptul la restituirea pretului de piata stabilite conform standardelor internationale de evaluare."

Legiuitorul a înteles sa reglementeze prin lege speciala posibilitatea de recuperare a pretului imobilului de catre chiriasii-cumparatori, în situatia în care fostii proprietari au obtinut imobilul printr-o actiune în revendicare concretizata printr-o hotarâre judecatoreasca irevocabila.

Textul de lege mentionat mai sus trebuie interpretat în sensul în care  acesta se poate aplica, adica termenul de "desfiintare a contractului" trebuie înteles ca o lipsire de efecte juridice a contractului de vânzare-cumparare încheiat de chiriasii-cumparatori cu respectarea Legii nr.112/1995.

Cum în cauza, din documentele depuse la dosarul cauzei, rezulta ca reclamantul  a cumparat la data de 18.02.1998, apartamentul, în baza Legii nr.112/1995 si, ulterior, prin sentinta civila nr.8020 din 01.10.2007 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti în dosarul nr.6987/301/2007, a fost admisa actiunea în revendicare formulata de reclamantul BV si a fost obligat pârâtul sa lase reclamantului în deplina si linistita, posesie imobilul în litigiu (filele 6, 7 din dosarul judecatoriei) - ipoteza prevazuta de lege se confirma, în sensul ca  actul de vânzare-cumparare al reclamantului este lipsit de efecte juridice, ca efect al unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile.

Este nefondata si sustinerea recurentului ca, în speta, erau incidente dispozitiile art.1337 Cod civil, deoarece temeiul juridic al formularii actiunii se raporteaza la dispozitiile Legii nr.10/2001, care este legea speciala aplicabila litigiului dedus judecatii, aspect care reiese si din cererea de chemare în judecata formulata de reclamantul  la instanta de fond.

Referitor la cheltuielile de judecata, trebuie subliniat faptul ca atâta timp cât MFP a ramas obligat la plata sumei ce reprezinta valoarea de piata a imobilului, atunci în baza dispozitiilor art.274 Cod procedura civila, "a cazut în prezentii" si, în mod corect, a fost obligat recurentul la plata cheltuielilor de judecata.

CURTEA DE APEL BUCURESTI-SECTIA A IV-A CIVILA

DECIZIA CIVILA NR. 426  R din  10.03.2010