Masuri de protectie speciala pentru minori . legea nr. 272/2004. plasament in regim de urgenta. indeplinirea conditiilor pentru incetarea masurii.

Sentinţă civilă 1457 din 01.07.2009


MASURI DE PROTECTIE SPECIALA PENTRU MINORI . LEGEA NR. 272/2004. PLASAMENT IN REGIM DE URGENTA. INDEPLINIREA CONDITIILOR PENTRU INCETAREA MASURII.

Masura de plasament în regim de urgenta are drept scop de a proteja minorul, de a-i asigura o locuinta, hrana, îngrijire alternativa, o educatie care sa-i permita dezvoltarea aptitudinilor si personalitatii sale, chiar si în lipsa familiei.

In situatia în care împrejurarile care au stat la baza masurii de plasament s-au modificat, aceasta masura înceteaza, cu consecinta reintegrarii copilului în familia sa.

Prin cererea înregistrata la instanta la data de 27.05.2009 reclamanta T.E. a solicitat în contradictoriu cu pârâta DGASPC reintegrarea în familie a minorului TVG, nascut la data de 28.04.1995, fiul lui M.G. si T.E.A.

Motivându-si actiunea reclamanta a aratat ca prin  sentinta civila nr.1262/6.08.2008 s-a dispus plasamentul minorului la Complexul de Servicii Locale Moreni – Centrul de primire în regim de urgenta pentru copiii strazii si ca întruneste conditiile materiale si morale pentru cresterea si îngrijirea copilului.

In dovedirea actiunii reclamanta a depus la dosarul cauzei copie de pe sentinta civila nr.1262&6.08.2008, raportul privind situatia copilului nr.17310/RZC/16.06.2009 si referat de ancheta sociala întocmit de Primaria Doicesti.

Examinând actele si lucrarile dosarului în raport de dispozitiile legale incidente în cauza, tribunalul apreciaza ca actiunea este întemeiata.

Se retine ca prin sentinta civila nr.1262/6.08.2008 pronuntata în dosarul nr.4053/120/2008 al Tribunalului Dambovita s-a dispus mentinerea plasamentului în regim de urgenta al minorului la Complexul de Servicii Locale Moreni – Centrul de primire în regim de urgenta pentru copiii strazii.

Din raportul privind situatia copilului nr.17310/RZC/16.06.2009 întocmit de serviciul îngrijire de tip rezidential pentru copil rezulta ca minorul frecventeaza cu regularitate cursurile scolare, iar în urma re-evaluarii situatiei copilului s-a constatat ca familia minorului s-a mutat din vechea locuinta, actualmente locuind în caminul de nefamilisti, având o locuinta formata din 2 camere si bucatarie, curat întretinute si modest mobilate.

Totodata, în urma audierii minorului în camera de consiliu, acesta si-a exprimat dorinta de a fi reintegrat în familie.

Având în vedere ca din întregul material probator a reiesit cu evidenta ca situatia existenta la momentul instituirii masurii de protectie speciala s-au schimbat în mod fundamental si tinând seama de dispozitiile art.30 din Legea nr.272/2004 potrivit carora copilul are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai, tribunalul apreciaza ca interesul superior al copilului impune admiterea cererii.

Pentru considerentele de mai sus tribunalul va admite actiunea si va dispune reintegrarea minorului în familie, urmând ca, potrivit dispozitiilor art.70 din actul normativ sus-citat, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al Consiliului local Doicesti sa urmareasca evolutia dezvoltarii copilului, precum si modul în care parintii îsi exercita drepturile si îsi îndeplinesc obligatiile cu privire la copil, întocmind în acest scop rapoarte lunare pe o perioada de minimum 3 luni (sentinta civila nr.1457/1.07.2009).