Anulare act

Sentinţă civilă 3761 din 13.05.2010


Dosar nr. .............................

JUDECATORIA SECTOR 4 BUCURESTI

SENTINTA CIVILA NR. ......................

SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE .........................

INSTANTA:

PRESEDINTE - ....................................

GREFIER - .........................

Pe rol pronuntarea în cauza civila privind pe reclamanta ........................., în contradictoriu cu pârâta ............................., avand ca obiect nulitate act.

Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de ....................., fiind consemnate în încheierea de sedinta din acea data, ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de ....................

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata constata urmatoarele:

Prin cererea de chemare in judecata înregistrata la data de ............... sub nr. ....................., reclamanta .............................. a solicitat instantei, în contradictoriu cu pârâta ...................................., sa se constate nulitatea absoluta a contractului de donatie  autentificat sub nr. .................... de Notariatul de Stat al sectorului 4, a testamentului autentificat sub nr. .................. de Notariatul de Stat al sectorului 4 si a titlului de proprietate nr. ....................., emis de Prefectura Municipiului Bucuresti.

In fapt, reclamanta a aratat ca este succesoare în drepturi a donatoarei si testatoarei .............., persoana care nu avea discernamânt la momentul semnarii testamentului si a actului de donatie, suferind de boli grave. A sustinut ca încheierea actelor s-a facut în lipsa unui certificat medico-legal si a unui reprezentant al Autoritatii Tutelare.

A mai aratat ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 59/1974, terenul situat în ..................................... ce face obiectul donatiei,  a trecut în proprietatea statului, astfel încât este nul titlul de proprietate emis pârâtei cu privire la acel imobil, în baza Legii nr. 18/1991.

În drept, cererea a fost întemeiata pe dispozitiile art. 948 si urm. C.civil.

Pârâta a depus întâmpinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active, reclamanta neavând gradul de rudenie cerut de lege pentru a avea drepturi succesorale de pe urma defunctei .................., precum si exceptia prescriptiei, cauzele de nulitate mentionate de reclamanta fiind în realitate cauze de anulabilitate, cu privire la care s-a împlinit termenul de prescriptie.

Pe fond, a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata, afectiunile de care suferea defuncta nefiind în masura sa îi afecteze discernamântul.

Reclamanta a formulat raspuns la întâmpinare prin care a aratat ca este succesoare în drepturi de pe urma defunctei ................., întrucât strabunicul sau pe linie materna, ................, a fost fratele numitei ................, bunica defunctei.

Analizând actele si lucrarile dosarului, prin prisma exceptiilor invocate,  instanta retine urmatoarele:

Sunt întemeiate sustinerile reclamantei în sensul ca strabunicul sau pe linie materna, ....................., a fost fratele numitei ......................., bunica defunctei ..................., asa cum rezulta din actele de stare civila depuse la dosar.

Cu toate acestea, reclamanta nu are vocatie succesorala legala la mostenirea defunctei ....................., desi este ruda cu defuncta. Prin art. 676 Cod civil, astfel cum a fost modificat prin art. 4 din Legea asupra impozitului progresiv pe succesiuni din .........., vocatia  succesorala a fost limitata la gradul al IV-lea, inclusiv, categorie din care nu face parte reclamanta.

În concluzie, reclamanta nu are nici un interes practic în anularea contractului de donatie si a testamentului, întrucât reîntoarcerea în patrimoniul defunctei a bunului ce a facut obiectul actelor juridice respective nu ar profita reclamantei, aceasta neavând vocatie succesorala legala la mostenirea defunctei.

Chiar si în ipoteza unei cauze de nulitate absoluta, în afara interesul obstesc ocrotit, trebuie ca cel care o invoca sa dovedeasca un interes particular, un folos propriu pe care l-ar obtine prin constatarea nulitatii actului.

Fata de cele expuse, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale active si va respinge actiunea ca fiind introdusa de o persoana lipsita de calitate procesuala activa.

Pentru aceleasi considerente, va fi admisa exceptia lipsa calitatii procesuale active si în ceea ce priveste capatul de cerere privind anularea titlului de proprietate nr. ......................, emis de Prefectura Municipiului Bucuresti. Asa cum s-a aratat, în lipsa unei vocatii succesorale legale, reclamanta nu ar fi îndreptatita sa formuleze o cerere de restituire în baza legilor care reglementeaza restituirea bunurilor imobile intrate în proprietatea statului, anterior anului ..............

În baza art. 274 Cod procedura civila, va obliga reclamanta la plata cheltuielilor de judecata catre pârâta.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active.

Respinge actiunea formulata de reclamanta ....................., domiciliata în ......................................., cu resedinta în ............................... în contradictoriu cu pârâta ........................................, cu sediul în ...................................., ca fiind introdusa de o persoana lipsita de calitate procesuala activa.

Obliga reclamanta la plata sumei de .............. catre pârâta, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cu apel in 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi, ......................

PRESEDINTE, GREFIER,

1