Încheiere de dizolvare a societăţilor comerciale pronunţată de judecătorul delegat.

Decizie 1662 din 31.08.2005


28. Încheiere  de  dizolvare  a  societăţilor  comerciale  pronunţată  de  judecătorul  delegat.  Nulitate.

Dizolvarea mai multor societăţi comerciale în baza Legii nr.359/2004 prin aceeaşi încheiere pronunţată de judecătorul delegat este nelegală.

Secţia comercială de contencios administrativ şi fiscal. Decizia civilă -nr.1662/31 august 2005.

D.G.F.P.Sibiu a declarat recurs împotriva încheierii nr.2152/12.04.2005 pronunţată de judecător delegat la O.R.C. de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Curtea de Apel Alba Iulia, în urma examinării actelor dosarului, a reţinut că recurenta invocă motive ce ţin de incidenţa Legii nr.359/2004, însă motivele invocate nu se impun a fi analizate, întrucât încheierea pronunţată de judecătorul delegat este nulă.

Astfel, în temeiul art.109 alin.1 Cod pr.civilă, oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane trebuie să facă o cerere înaintea instanţei competente, care să cuprindă elementele prevăzute de art.112 Cod pr.civilă, iar conform art.129 alineat final din acelaşi cod, în toate cazurile, judecătorii hotărăsc numai asupra cererii obiectului dedus judecăţii.

În speţă, deşi prin încheierea pronunţată, judecătorul delegat face referire la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului Bucureşti, în anexele încheierii nu se află o astfel de cerere, ceea ce înseamnă că judecătorul a apreciat contrar realităţii, că ar fi fost legal investit să judece.

Pe de altă parte, orice hotărâre judecătorească se pronunţă în cadrul unui proces ce face obiectul unui dosar identificat prin număr şi prin celelalte date şi informaţii strict necesare activităţii de judecată, care nu se poate desfăşura prin simple înscrisuri, înaintate cu adresă instanţei de recurs.

În cauză, judecătorul delegat nu s-a preocupat pentru luarea măsurilor procedurale, aplicabile în toate situaţiile în care se desfăşoară activitatea de judecată şi nu a obligat pe funcţionarul din cadrul O.R.C. să formeze dosarul litigiului dedus judecăţii în instanţa de recurs, nefiind înaintat un astfel de dosar, care să aibă în componenţă cererea de chemare în judecată, înscrisuri ce s-au aflat la baza soluţionării , dovezile privind comunicarea cererii şi a actelor de procedură în sensul cerut de art.92/1 Cod pr.civilă. De asemenea, nu s-a depus nici dovada comunicării încheierii pronunţate, ori a site-ului pe care această hotărâre judecătorească este publicată, pentru a fi cunoscută de terţii interesaţi faţă de măsura dizolvării.

În cel de-al treilea profil, judecătorul delegat a pronunţat încheierea prin încălcarea art.47 Cod pr.civilă, societăţile comerciale pentru care s-a dispus dizolvarea neavând calitatea de coparticipanţi în proces şi prin ignorarea dispoziţiilor Legii nr.26/1990, conform cărora fiecare comerciant se identifică prin numărul de înmatriculare acordat în mod cronologic pentru fiecare an calendaristic şi separat pentru fiecare comerciant persoană fizică şi juridică.

Prin urmare, dizolvarea sau lichidarea comerciantului nu poate fi dispusă „in globo”, prin extinderea măsurii asupra tuturor comercianţilor, asemenea dispoziţie  generică încălcând principiile dreptului procesual civil.

Or, prin modalitatea în care judecătorul delegat a procedat, a fost obstaculat accesul efectiv la justiţie, , drept recunoscut oricărei persoane, în virtutea căruia, judecata se desfăşoară într-o manieră transparentă, începând cu cererea de chemare în judecată şi continuată cu citarea părţilor, cu administrarea probelor şi până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti, şedinţele fiind secrete numai prin excepţie.

Cum judecătorul delegat a încălcat toate normele procedurale arătate mai sus şi a judecat dispunând măsura gravă a dizolvării mai multor societăţi comerciale, fără ca acestea să fie citate şi fără a verifica dacă acestea intenţionează să continue sau nu activitatea, astfel că hotărârea pronunţată este nulă conform prevederilor art.105 Cod pr.civilă şi ca urmare recursul este fondat, urmând să fie admis.

În baza art.105 şi 312 Cod pr.civilă, s-a constatat nulă încheierea atacată, iar cauza a fost trimisă aceluiaşi judecător delegat pentru o nouă judecată.