Excepţia tardivităţii introducerii căii de atac

Decizie 70 din 26.01.2006


Excepţia tardivităţii introducerii căii de atac. Nepronunţarea instanţei asupra acesteia. Casare cu trimitere pentru rejudecare.

Nepronunţarea asupra excepţiei tardivităţii  căii de atac a apelului şi pronunţarea  instanţei de control  judiciar asupra  motivelor de apel, constituie o  nerezolvare a fondului cauzei , care determină casarea deciziei  instanţei de apel şi trimiterea spre rejudecare.

Secţia penală - Decizia penală nr.70/26.01.2006 a Curţii de Apel Alba Iulia

Prin sentinţa penală nr.894/30.08.2005 a Judecătoriei Petroşani a  fost condamnat inculpatul J.R.S. pentru comiterea  infracţiunii de distrugere  prev.de art.217 al.1 Cod penal , cu  suspendarea  executării  pedepsei  şi obligarea acestuia la despăgubiri  către partea civilă.

Hotărârea i-a fost comunicată inculpatului prin afişare , la data de 3 septembrie  2005 , iar acesta a declarat apel la data de 15 septembrie 2005, arătând că s-a împăcat cu partea vătămată.

La termenul de judecare  a apelului  din 24.10.2005 , instanţa  de apel , deşi s-a invocat  de reprezentantul parchetului tardivitatea  introducerii apelului , fără  a verifica sau a se pronunţa  în vreun fel asupra acestui aspect , a admis apelul inculpatului şi luând act  că partea vătămată şi-a retras plângerea , a încetat procesul  penal.

Recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost admis de instanţa  de recurs şi s-a dispus  casarea cu trimitere pentru rejudecarea apelului, motivat  de aceea că  instanţa  de apel nu s-a pronunţat asupra acestui aspect al tardivităţii introducerii apelului , omisiune care încalcă o obligaţie  a instanţei de a analiza , în primul când , dacă o cale de atac  a fost  exercitată sau nu în termenul legal. Doar după  această verificare şi  în cazul în care  se constată că  apelul  a fost declarat în termen instanţa poate proceda la soluţionarea în fond a căii de atac; în cazul  în care se constată că  apelul este tardiv, instanţa nu mai poate proceda la soluţionarea pe fondul  acestuia.