Cerere de intervenţie in acţiunile fundamentate pe disp. Legii nr. 272-2004

Decizie 117 din 20.09.2005


19. Cerere de intervenţie in acţiunile fundamentate pe disp. Legii nr. 272/2004 formulata de  asistentul maternal profesionist. Admisibilitate.

Pe fondul exercitării drepturilor şi obligaţiilor părinteşti privitoare la persoana copilului pe toata perioada cât minorul se afla sub incidenţa măsurii de protecţie a plasamentului în regim de urgenţă, coroborat cu împrejurarea recunoaşterii explicite în favoarea asistentului maternal a dreptului de sesizare a aspectelor ce ţin de monitorizarea aplicării masurilor de protecţie specială, reglementat de art. 68 alin. 3 din Legea nr. 272/2004, asistentul maternal are calitate procesuala activă în cauza în limita celor anterior precizate .In aceste condiţii  cererea de intervenţie formulata de asistentul maternal în acţiunile civile derivate din dispoziţiile legii nr.272/2004 este admisibila.

Decizia civilă  nr.117/2005 a Curţii de Apel Alba-Iulia

Prin sentinţa civilă nr. 276/26.04.2005 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosar nr.  689/2005 a fost admisă acţiunea civilă formulata de reclamanta D.G.A.S.P.C. Sibiu în contradictoriu cu pârâţii R.F. şi M.V. şi s-a dispus instituirea măsurii plasamentului pentru minora R.L. la asistentul maternal profesionist G.M.M.

S-a stabilit ca drepturile şi obligaţiile părinteşti să fie exercitate pe durata plasamentului de către Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

A fost respinsă în principiu şi în fond cererea de intervenţie formulată de intervenientul B.V.M.

Instanţa de fond a reţinut faptul că, faţă de împrejurarea că minora a fost abandonată de mamă în unitatea medicală iar părinţii şi rudele acesteia manifestă dezinteres faţă de ea, sunt incidente dispoziţiile art. 56 lit. b coroborat cu art. 65 din Legea nr. 272/2004 şi s-a instituit în regim de urgenţă măsura plasamanentului familial la asistentul maternal profesionist B.V.M.

Instanţa a hotărât că, pentru moment, interesul superior al copilului reclamă plasarea sa la asistentul maternal G.M.M.

Cererea de intervenţie formulată de asistentul maternal profesionist B.V.M. a fost respinsă motivat de lipsa calităţii procesuale a acestuia, în sensul că acesta este lipsit de drepturile şi prerogativele părintelui asupra copilului plasat in grija asistentului maternal.

Împotriva cestei hotărâri a declarat recurs intervenientul B.V.M., după ce, în prealabil, a formulat cerere la instanţa de fond de comunicare a hotărârii.

Raportat la data comunicării cu intervenientul- recurent a hotărârii atacate, recursul a fost declarat în termenul legal iar instanţa de control judiciar a admis cererea acestuia de repunere în termenul de recurs.

 Intervenientul- recurent solicita admiterea recursului şi instituirea măsurii plasamentului minorei în favoarea sa, motivat de faptul ca în acţiunea introductiva de instanţa D.G.A.S.P.C. Sibiu a solicitat instituirea măsurii plasamentului în favoarea sa iar ulterior s-a indicat numele altei persoane - asistent maternal, în favoarea căreia s-a pronunţat instanţa.

Curte de Apel a decis in sensul ca recursul intervenientului este fondat iar cererea de intervenţie este întemeiată.

Cererea asistentului maternal B.V.M a fost apreciata ca fiind o cerere în interesul minorei, care i-a fost încredinţată în regim de urgenţa prin Dispoziţia nr. 15/26.01.2005 a D.G.A.S.P.C. Sibiu, ca urmare a abandonării acesteia de către părinţii săi, minora având şi o stare precara a sănătăţii conform actelor medicale. 

 Situaţia prezentată este reglementată de dispoziţiile art. 64 alin. 1 teza finală din Legea nr. 272/2004, minora fiind abandonata de către părinţii săi.

Prin Dispoziţia nr. 15/26.01.2005 a D.G.A.S.P.C. Sibiu s-a instituit măsura plasamentului de urgenţă a minorei la asistentul maternal B.V.M.

Potrivit dispoziţiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 272/2004 „ pe toata durata plasamentului în regim de urgenţă se suspendă de drept exerciţiul drepturilor părinteşti, până când instanţa judecătorească va decide cu privire la menţinerea sau înlocuirea acestei masuri şi cu privire la exercitarea drepturilor părinteşti. Pe perioada suspendării, drepturile şi obligaţiile părinteşti privitoare la persoana copilului sunt exercitate şi, respectiv, sunt îndeplinite de către (...) asistentul maternal care a primit copilul în plasament în regim de urgenţă (...).”

Dispoziţia art. 2 alin. 2 din Legea nr. 272/2004 consacră caracterul imperativ al principiului interesului superior al copilului impus şi oricăror persoane cărora le-a fost plasat acesta în mod legal.

Pe fondul exercitării drepturilor şi obligaţiilor părinteşti privitoare la persoana copilului pe toata perioada cât minorul se afla sub incidenţa măsurii de protecţie a plasamentului în regim de urgenţă coroborat cu împrejurarea recunoaşterii explicite în favoarea asistentului maternal a dreptului de sesizare a aspectelor ce ţin de monitorizarea aplicării masurilor de protecţie specială, reglementat de art. 68 alin. 3 din Legea nr. 272/2004, asistentul maternal are calitate procesuala activă în cauza în limita celor anterior precizate.

 Este de menţionat că aceste dispoziţii exced cadrului general reglementat de art. 56 Cod Procedură Civilă.

Sub alt aspect, instanţa de fond avea obligaţia de a analiza motivele care au stat la baza măsurii adoptate de către D.G.A.S.P.C. Sibiu şi sa se pronunţe cu privire la menţinerea plasamentului în regim de urgenţă sau la înlocuirea acestuia cu măsura plasamentului în condiţiile arătate de art. 66 din Legea nr. 272/2004.

Instanţa de fond nu a motivat care sunt acele împrejurări care determinat schimbarea asistentului maternal profesionist, limitându-se  a admite o cerere informa (sub forma unei precizări orale) provenită de la reprezentantul D.G.A.S.P.C., aceasta fiind lipsita de eficienţă juridică în raport de prevederile art. 132 Cod Procedura Civilă raportat la art. 112 Cod Procedura Civilă.

În cauza fiind incident cazul de nulitate prevăzut de art. 304 pct. 9 din Cod Procedura Civilă, a fost admis recursul intervenientului şi modificată sentinţa recurată sub aspectul persoanei asistentului maternal profesionist la care se instituie măsura plasamentului minorei.

Domenii speta