Grăniţuirea proprietăţilor, cu stabilirea liniei de hotar şi crearea unei servituţi necontinuă şi neaparentă, constând în obligarea pârâţilor de a le permite ori de câte ori au nevoie să execute lucrări de raparaţie şi întreţinere la zidul casei dins...

Decizie 17 din 10.01.2007


Potrivit dispoziţiilor art. 620 şi următoarele Cod civil „este iertat proprietarilor a stabili pe proprietatea lor sau în folosul proprietăţilor lor, orice servitute vor găsi de cuviinţă, pe cât timp aceste servituţi nu vor impune persoanei proprietarului fondului servient obligaţia unui fapt personal şi pe cât timp aceste servituţi nu vor fi contrarii ordinii publice”, iar art. 621 Cod civil stabileşte că servituţiile sunt stabilite sau în  folosul clădirilor sau în folosul pământului, iar art. 622 Cod civil arată că servituţiile sunt sau continue sau necontinue.

Prin decizia nr. 17 din 10 ianuarie 2007 pronunţată în dosar nr. 6896/42/2006, au fost respinse ca nefondate recursurile formulate de  reclamanţi şi pârâţi împotriva deciziei nr. 344 pronunţată la 14 septembrie 2006 de Tribunalul Dâmboviţa, constatând că în speţă nu subzistă niciunul din motivele prevăzute de art. 304 Cod procedură civilă referitoare la cazurile de nelegalitate în care se poate dispune casarea sau modificarea unei hotărâri.

Instanţa de recurs a reţinut că în cauză sunt incidente atât dispoziţiile art. 620 şi urm. Cod civil, stabilind ca lucrările să fie efectuate timp de două zile pe an pentru reparaţii curente şi timp de 15 zile la 3 ani, cât şi dispoziţiile art. 584 Cod civil, grăniţuirea fiind în sensul acestui text de lege o operaţiune de determinare, prin semne vizibile ulterioare, a limitelor dintre două proprietăţi limitrofe, pentru a se şti limitele fondului asupra căruia se poartă dreptul de folosinţă a proprietarilor celor două fonduri.

În speţa dată, linia de hotar a fost stabilită prin raportul de expertiză tehnică întocmit în cauză.