Viol. Continut constitutiv. Notiunea de act sexual.

Decizie 11/MP/ din 11.03.2008


Potrivit art.197 al.1 Cod penal infractiunea de viol consta în « actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa ». Rezulta deci ca, în intelesul art.197 al.1 Cod penal, prin « act sexual de orice natura » se întelege orice modalitate de obtinere a unei satisfactii sexuale prin folosirea sexului sau actionând asupra sexului, intre persoane de sex diferit sau de acelasi sex.

Victima infractiunii de viol, atât in cazul când are acelasi sex cu agresorul, cât si atunci când este de sex diferit, poate fi obligata fie sa suporte actul sexual din partea faptuitorului, fie sa indeplineasca ea insasi actul sexual sub constrângere, asupra acesteia. În cauza, din declaratiile constante ale partii vatamate si ale martorilor rezulta indubitabil ca inculpatul, prin amenintare, a intretinut raport sexual oral cu partea vatamata, fara consimtamântul acesteia.

 Cod penal, art.197

Prin sentinta penala nr.503 din data de 05.12.2007, pronuntata în dosarul penal cu nr.unic 2522/118/2006, Tribunalul Constanta l-a condamnat pe inculpatul A.M.R. la pedeapsa rezultanta de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunilor de “viol” prev. de art. 197 alin. 1, 3 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, art. 74 alin. 2 Cod penal si art. 76 alin. 1 lit.”b” Cod penal (fapta din data de 25.12.2005, fapta din  data de 01.01.2006) cu aplicarea art. 1101 alin.1 Cod penal raportat la art. 863 alin.1 Cod penal .

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, prima instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:

În data de 25.12.2005, în jurul prânzului, inculpatul A.M.R. s-a întâlnit cu martorii P.I. si P.G.C. în comuna Cumpana si împreuna au plecat catre o stâna de animale, aflata la marginea localitatii. În continuare, în timp ce se deplasau catre stâna, cei trei s-au întâlnit cu partea vatamata D.A.D., în vârsta de 7 ani la acea data, care i-a însotit în deplasarea catre stâna de animale. Dupa ce au ajuns la stâna de animale, iar P.I. a hranit animalele, inculpatul si partea vatamata au intrat într-o încapere din stâna, iar inculpatul i-a cerut partii vatamate sa întretina un raport sexual oral.

Partea vatamata l-a refuzat pe inculpat, dar inculpatul l-a amenintat cu acte de violenta, astfel ca dupa ce inculpatul si-a dezbracat pantalonii partea vatamata a fost nevoit sa întretina raportul sexual oral. În încaperea unde a avut loc raportul sexual, nu se aflau decât inculpatul si partea vatamata, dar raportul sexual oral a fost observat de martorul P.G.C.

În data de 01.01.2006, într-o cladire în constructie, aflata pe str. C. din com. Cumpana, inculpatul l-a prins de mâini pe minorul D.A.D. si i-a dat drumul într-un beci aflat sub una din camerele în constructie si, în acel beci, inculpatul a amenintat din nou partea vatamata cu acte de violenta, daca nu întretine un raport sexual oral. Sub imperiul acestei constrângeri de natura psihica, partea vatamata a întretinut un nou raport sexual cu inculpatul. Dupa raportul sexual oral, inculpatul a iesit din beci, dar partea vatamata a ramas în interior, fara a putea sa iasa singura. Din acest motiv, partea vatamata a strigat pentru a cere ajutor si a fost auzita de martorii P.I. si P.G.C., care au ajutat-o pe partea vatamata sa iasa din beci. Cu acest prilej, partea vatamata le-a spus martorilor ca a întretinut un raport sexual oral cu inculpatul, urmare a amenintarilor ce i-au fost adresate de inculpat.

Împotriva sentintei penale nr.503 din 05.12.2007 a Tribunalului Constanta, Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta si inculpatul A.M.R. au declarat appel.

În motivul de apel al Parchetului de pe lânga Tribunalul Constanta, se solicita desfiintarea sentintei penale si rejudecând sa se faca o noua individualizare a pedepsei prin schimbarea modalitatii de executare a pedepsei.

În motivul de apel al inculpatului, se solicita desfiintarea sentintei penale si în baza art.334 Cod procedura penala sa se dispuna schimbarea incadrarii juridice din doua infractiuni prevazute de art.197 al.1 si 3 Cod penal cu art.99 Cod procedura penala în doua infractiuni prevazute de art.198 al.1 Cod penal cu consecinta achitarii pentru fapta din 01.01.2006, in baza art.11 punct 2 lit. « a » raportat la art.10 lit. « a » Cod procedura penala, iar cu privire la fapta din 25.12.2005, sa se faca o noua individualizare a pedepsei, în sensul redozarii cuantumului pedepsei, cu mentinerea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.

Verificând legalitatea si temeinicia sentintei penale apelate, prin prisma criticilor aduse din probele dosarului, rezulta urmatoarele :

Prin rechizitoriul Prachetului de pe lânga Tribunalul Constanta nr.1395/P/din 09.11.2006, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului apelant pentru savârsirea infractiunii prevazuta de art.197 al.1 si 3 Cod penal (2 fapte), retinându-se ca în perioada 25.12.2005 – 01.01.2006, in doua rânduri, a întretinut raporturi sexuale cu minorul D.A.D., in vârsta de 7 ani.

Prin sentinta penala nr.503 din 05.12.2007 a Tribunalului Constanta pentru cele doua infractiuni prevazute de art.197 al.1 si 3 Cod penal, inculpatul a fost condamnat la pedepse de cate 3 ani inchisoare, dispunând ca in baza art.33 lit. « a » - 34 lit. « b » Cod penal sa execute pedeapsa de 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii sub supraveghere.

Potrivit art.197 al.1 Cod penal infractiunea de viol consta în « actul sexual de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa ». Rezulta deci ca in intelesul art.197 al.1 Cod penal, orice modalitate in care are loc raportul sexual intre persoane de sex diferit, precum si relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex, constituie act sexual.

Tot astfel, mai este de observat ca victima infractiunii de viol, atât in cazul când are acelasi sex cu agresorul, cât si atunci când este de sex diferit, poate fi obligata fie sa suporte actul sexual din partea faptuitorului, fie sa indeplineasca ea insasi actul sexual sub constrângere, asupra acesteia. Din probele dosarului, respectiv declaratiile constante ale partii vatamate si ale martorilor P.I. si P.G.C., rezulta indubitabil ca inculpatul, prin amenintare, a întretinut raport sexual oral cu partea vatamata, fara consimtamântul acesteia.

Vinovatia inculpatului pentru fapta din 01.01.2006 este probata cu declaratia partii vatamate cât si a martorului P.I. care a auzit strigatele de ajutor ale partii vatamate, în sensul ca « scoate-ma de aici » si ca împreuna cu martorul P.G.C. l-au scos dintr-un beci, ocazie cu care, partea vatamata le-a relatat ce s-a intâmplat. Mai mult, cei doi martori mai declara ca dupa câteva zile, l-au intâlnit intâmplator pe inculpat care le-a pus in vedere sa nu povesteasca nimanui despre ce s-a intâmplat.

În raport de cele mentionate, în baza art.379 pct.1 lit « b » Cod procedura penala, s-a respins apelul inculpatului.

In baza art.379 punct 2 lit. « a » Cod procedura penala, s-a admis apelul declarat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta si s-a dispus inlaturarea prevederilor art.110 si art.1101 si art.863 si art.864 Cod penal si art.71 al.5 Cod penal, in raport de gravitatea faptelor comise, perseverenta inculpatului în comiterea a doua fapte de aceiasi natura, de consecintele grave, cauzate partii vatamate ;astfel, din raportul de evaluare psihologica a partii vatamate, rezulta ca abuzul sexual a avut un impact puternic asupra minorului, conducând la aparitia unei stari de sine scazute, tulburari de somn, labilitate psihoafectiva, agitatie psihomotorie, minorul fiind izolat in cadrul colectivitatii scolare, ceea ce i-a determinat scaderea motivatiei si interesul pentru actul educational.