Măsuri asiguratorii. Ridicarea acestora în cazul lăsării nesoluţionate a acţiunii civile

Decizie 789 din 06.12.2007


Măsuri asiguratorii. Ridicarea  acestora  în cazul lăsării nesoluţionate a acţiunii civile. Nelegalitate.

Ridicarea măsurilor asiguratorii  în cazul în care instanţa a lăsat nesoluţionată  acţiunea civilă  contravine dispoziţiilor art. 353 al.3 Cod procedură  penală şi care prevăd expres modalitatea şi momentul în care aceste  măsuri încetează de drept.

Secţia penală – Decizia penală nr. 789/6 decembrie 2007

Prin sentinţa penală nr.1377/2006 a Judecătoriei Alba Iulia a în baza  art. 11 pct.2 lit. a raportat la 10 lit. d  Cod procedură  penală  au fost  achitaţi  inculpaţii L.D şi U.C.  de sub învinuirea  săvârşirii infracţiunii prevăzute de  art.10  lit. b  din Legea nr.78/2000.

A fost  condamnat prin această sentinţă  inculpatul K.E. la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută  de art.10 lit. c  din Legea nr.78/2000 cu  art.41 al.2  Cod penal.

A fost admisă  în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă B.C.R. împotriva inculpatului K.E., fiind obligat acesta  la plata unei sume în  cuantum de 129.007,92 RON despăgubiri.

A fost lăsată pentru  restul pretenţiilor  nesoluţionată  acţiunea civilă îndreptată împotriva  inculpatului K.E.

A fost respinsă  acţiunea  civilă formulată  împotriva inculpaţilor L.D. şi U.C.

În baza  art.357 Cod procedură penală s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra  bunurilor inculpaţilor L.D. şi U.C.

Pentru a hotărî astfel,  prima instanţă a  reţinut  în esenţă că inculpatul K.E. a obţinut de la B.C.R. – Suc. Odorheiul Secuiesc un număr de credite  cu încălcarea  normelor de creditare nr.1/1997 a B.N.R.

Vizând  pe inculpaţii L.D. şi U.C. instanţa a apreciat  că aceştia, în calitate  de ofiţeri de credite nu aveau atribuţii de a aproba de facto acordarea împrumuturilor solicitate, ci doar de a întocmi  referatele de  creditare.

În acest sens, s-a  apreciat  că faptele  inculpaţilor L.D. şi U.C. nu au fost  săvârşite cu vinovăţie, lipsindu-le intenţia  ca element definitoriu al laturii  subiective a infracţiunii.

Împotriva hotărârii a declarat  apel D.N.A. , inculpatul K.E. , partea civilă S.C. „L.I.” SRL şi partea  civilă B.C.R. – Sucursala Judeţeană HG.

Prin  decizia penală nr. 145/14,05,2007 a Tribunalului Alba  a fost admis apelul inculpatului K.E. şi D.N.A. şi în consecinţă,  a fost  desfiinţată sentinţa atacată  cu  privire la termenul achitării inculpaţilor L.D. şi U.C. , la  soluţia de condamnare a inculpatului K.E., precum şi la cumularea suspendării condiţionate a executării pedepsei  de 2 luni închisoare şi a soluţionării laturii civile a cauzei şi  în consecinţă.

A fost modificat termenul achitării inculpaţilor L.D. şi U.C. pentru infracţiunea de acordare a creditelor de încălcarea normelor de creditare prevăzut de  art.10 lit. b din Legea nr.78/2000, din art.1 pct.2 lit. a  raportat la art.10 lit. d cu art.10 lit. b Cod procedură penală.

În baza  art.11 pct. 2 lit. a raportat  la art. 10 lit. b Cod procedură penală a  fost achitat inculpatul K.E. cu privire la săvârşirea  infracţiunii prevăzute de art. 10 lit. c  din Legea nr.78/2000.

A fost lăsată nesoluţionată  acţiunea civilă  formulată de B.C.R. –Sucursala  Judeţeană HG.  împotriva inculpaţilor.

Pentru a decide astfel, Tribunalul a  reţinut în  esenţă că pe  parcursul  prevederilor a intrat în vigoare Legea  nr.69/26 martie 2007 şi care a modificat  fundamental  textele prevăzute  de art.10 lit. b şi c  din Legea nr.78/2000, în  sensul  că faptele pentru  care au fost trimişi în judecată inculpaţii nu mai  sunt prevăzute  de legea penală.

Împotriva deciziei a declarat recurs D.N.A, partea civilă S.C. „L.I.” SRL şi inculpatul L.D. şi U.C.

Recursul D.N.A.  a vizat  cu dispoziţiile  privind ridicarea  măsurilor  asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpaţilor şi pe care le  consideră nelegale.

Recursul este fondat.

Prin hotărârea  instanţei de  fond, în temeiul  art.357 Cod procedură penală  s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor L.D. şi U.C. ,  dispoziţie  menţinută şi de  către  instanţa  de apel, care a modificat temeiul  achitării  şi a lăsat nesoluţionată latura  civilă a cauzei.

Instanţele nu  au respectat  dispoziţiile  art. 346 al.4 şi 353 al.3 Cod procedură penală , care au stabilit  că, în condiţiile în care instanţa nu s-a  pronunţat  asupra acţiunii civile potrivit art.346 Cod procedură penală  măsurile asiguratorii se menţin.

Aceste  măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce  acţiune în  faţa  instanţei civile în  termen de 30 de zile de la rămânerea  definitivă a hotărârii.

Ca atare soluţia  instanţei de  apel este nelegală, ea urmând a  fi reformată prin  decizia pronunţată  de Curtea  de Apel Alba Iulia, în sensul menţinerii  măsurilor asiguratorii asupra  bunurilor inculpaţilor L.D. şi U.C.