Rectificare de carte funciară. Competenţă.
Acţiunea în rectificare de C.F. făcută pe cale separată după pronunţarea de către tribunal a unei hotărâri de constatarea caducităţii decretului de expropriere cade în competenţa Judecătoriei, ca instanţa de fond potrivit art. 1 Cod procedură civilă şi nu a Tribunalului.
Secţia civilă – Decizia civilă nr. 188/A/06 iunie 2007
Prin sentinţa civilă nr. 1456/6 decembrie 2006 a Tribunalului Alba, pronunţată în dosar nr. 1259/107/2006 a fost respinsă acţiunea reclamantei C. L. împotriva pârâtului Statul Român prin M.F.P. pentru rectificare de C.F.
Împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta, criticând soluţia instanţei de fond pentru nelegalitate şi netemeinicie, solicitând admiterea apelului şi schimbarea sentinţei în sensul admiterii acţiunii.
Verificând competenţa de soluţionare a cauzei în fond, Curtea de Apel Alba Iulia şi după o prealabilă punere în discuţia contradictorie a părţilor, a admis apelul , a anulat sentinţa atacată şi a trimis cauza Judecătoriei Alba Iulia pentru a se pronunţa asupra fondului.
Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a reţinut că prin sentinţa civilă nr. 1542/2003 a Tribunalului Alba, rămasă definitivă şi irevocabilă, s-a constatat caducitatea decretului nr. 244/1988 în ce priveşte exproprierea terenului înscris în C.F. 4046 Cugir nr. top. 148/1/b în suprafaţă de 237 mp, dar nu s-a dispus restituirea situaţiei anterioare de C.F., întrucât nu s-a cerut.
În aceste condiţii, cererea de rectificare de C.F. făcută ulterior şi separat are caracterul unei cereri principale şi nu a unei accesorii, care atrage competenţa generală prevăzută de art. 1 din Codul de procedură civilă.
Judecătoria Târgu Jiu
plângere carte funciară
Curtea de Apel București
Recurs. Plângerea formulată în temeiul art. 50 şi urm. din Legea nr. 7/1996 (republicată) având ca obiect Cartea Funciară. Consecinţe în cazul când este formulată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Lipsa calităţii procesuale active ...
Judecătoria Ineu
Obligaţie de a face
Curtea de Apel Brașov
Înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară în temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoană interesată.
Tribunalul Sibiu
Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Inadmisibilitatea notării unui drept de creanţă în favoarea proprietarului înscris în cartea funciară. Întoarcerea executării. Competenţa materială. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea acţiunii formu