Anulare persmis de conducere. Reproducere.

Sentinţă civilă 1313/CA din 05.03.2012


 Pe rol fiind soluţionarea cererii formulată în baza legii contenciosului administrativ, privind pe reclamanta INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI BRAŞOV – SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE A VEHICULELOR în contradictoriu cu pârâtul F. G., având ca obiect „anulare permis de conducere”.

 La apelul nominal făcut în şedinţa publică, se constată lipsa reprezentantului reclamantei INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI BRAŞOV – SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE A VEHICULELOR, pentru pârâtul F. G., se prezintă, dl. avocat S. J. C., conform împuternicirii avocaţiale depuse la fila 19 din dosar.

S-a făcut referatul cauzei după care:

Se constată depusă la dosar, prin serviciul registratură al instanţei, la data de 8 februarie 2012, răspunsul primit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

 Reprezentantul convenţional al pârâtului depune la dosar rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale din 19.01.2012, faţă de pârâtul F. G., emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

 Instanţa acordă cuvântul în probaţiune:

 Reprezentantul convenţional al pârâtului solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse deja la dosar.

În conformitate cu prevederile art. 167 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa  încuviinţează pentru pârât proba cu înscrisurile depuse la dosar, ca fiind pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei.

Reprezentantul convenţional al pârâtului arată că nu are alte cereri de formulat în cauză.

Nefiind alte cereri de formulat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi în baza art. 150 Cod procedură civilă, acordă cuvântul asupra cererii deduse judecăţii.

Reprezentantul convenţional al pârâtului solicită respingerea acţiunii, fără cheltuieli de judecată.

Faţă de actele şi lucrările de la dosar, instanţa rămâne în pronunţare asupra cererii deduse judecăţii.

TRIBUNALUL,

Asupra cauzei de faţă:

Prin acţiunea înregistrată la această instanţă sub nr. 9539/62/2011 la data de 19/07/11, reclamanta INSTITUŢIA PREFECTULUI JUD. BRAŞOV a chemat în judecată pe pârâtul F. G., solicitând anularea permisului de conducere seria nr. B00331505V.

În motivare, reclamanta arată că pârâtul s-a prezentat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor în vederea preschimbării permisului de conducere, ocazie cu care a predat o fişă medicală eliberată la data de 17/12/09.

După verificările efectuate, s-a constatat că fişa medicală menţionată nu figurează ca fiind emisă în evidenţele Spitalului Clinic Judeţean Braşov.

În data de 15/03/11, a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov, cu privire la efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii de fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal.

La data de 06/06/11, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov – Secţia 3 a comunicat faptul că, în urma verificărilor efectuate în  cauză s-a dispus trecerea lucrării în evidenţa lucrărilor cu autori cunoscuţi, urmând a se efectua cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de uz de fals, prev. de art. 291 Cod Penal, faţă de făptuitorul Farcaş Gheorghe”.

Reclamanta susţine că sunt incidente dispoziţiile art. 114 al. 1 lit. e din OUG 195/2002 potrivit cărora „anularea permisului de conducere se dispune când permisul a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă”.

Totodată, cf. art. 103 al. 8 se stipulează: „În situaţia în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanţa de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere”.

În drept, se invocă dispoziţiile menţionate mai sus.

În probaţiune, reclamanta a depus: adresa nr. 6115/10.06.2011 emisă de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, adresa nr. 221007/16.06.2010, adresa nr. 208081,  adresa emisă de Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Braşov, un tabel, fişa deţinătorului permisului de conducere, copie carte identitate, copie permis de conducere, chitanţă, adresa nr. 434158/13.04.11 emisă de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov – Secţ. 3 Poliţie, fişa de consultaţii medicale tip A(B) pentru conducătorii de autovehicule din 21/01/10.

Acţiunea este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, cf. art. 17 din Leg. 146/1997.

Prin întâmpinare, pârâtul a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

În  probaţiune, pârâtul a depus rezoluţia de NUP dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

În  cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta solicită anularea permisului deţinut de pârât motivat de faptul că fişa medicală folosită de acesta, printre actele depuse pentru preschimbarea permisului de conducere, nu figurează în Registrul de evidenţă a fişelor auto şi port armă, aspect confirmat şi de răspunsul dat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov (fila 5) către reclamantă.

Reclamanta invocă, în drept, dispoziţiile art. 114 al. 1 lit. e din OUG 195/2002, potrivit cărora „anularea permisului de conducere se dispune când permisul a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă”.

Reclamanta susţine că încălcarea normelor legale s-ar fi făcut de către pârât prin săvârşirea unei infracţiuni de uz de fals. 

În primul rând, având în vedere că cercetările penale s-au finalizat, prin rezoluţia dată de procuror în dosar nr. 4433/P/2011 dispunându-se neînceperea urmăririi penale (ca şi consecinţă a neîntrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de uz de fals) instanţa constată că încălcarea normelor legale la care face referire art. 114 al. 1 lit. e din OUG 195/2002 nu-i poate fi imputată în condiţiile in care actul depus – fişa medicală (fila 11 dosar) – are aparenţa unui act conform, purtând parafele, semnăturile unor medici şi ştampila Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Faptul că fişa medicală nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a fişelor auto şi port armă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, deşi apare ca o încălcare a normelor legale, nu-i este imputabil pârâtului, ci, dimpotrivă, unor funcţionari din cadrul unităţii medicale.

In al doilea rând, instanţa mai reţine că fişa medicală in discuţie a fost depusă pentru preschimbarea unui permis de conducere, ceea ce înseamnă că pârâtul a făcut dovada, anterior, că era apt să conducă un vehicul.

Raportat considerentelor expuse, apreciind că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 114 al. 1 lit. e din OUG 195/2002, va fi respinsă acţiunea reclamantei.

Văzând că pârâtul nu a solicitat cheltuieli de judecată,

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge acţiunea formulată de reclamanta INSTITUŢIA PREFECTULUI JUD. BRAŞOV, cu sediul in Braşov, Bvd. Eroilor, nr. 3-5, in contradictoriu cu pârâtul F.G., cu domiciliul în  jud. B., sat T., Str. T. V., nr. x.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05/03/12.

1