Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Sentinţă civilă 978 din 24.04.2012


Prin cererea formulata si înregistrata la aceasta instanta la nr. 338/292 din 26 ianuarie 2012, reclamantul B.M.M.,prin procurator, a chemat în judecata pe pârâta B.M.C. pentru ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei din vina exclusiva a pârâtei, stabilirea domiciliului minorului B.F.M. , la el, sa exercite autoritatea parinteasca fata de minor, în mod exclusiv, pârâta sa revina la numele avut anterior casatoriei, fara pensie de întretinere, cu cheltuieli de judecata.

Pârâta a formulat cerere reconventionala prin care a solicitat desfacerea casatoriei din vina exclusiva a reclamantului, stabilirea domiciliului minorului la ea, sa exercite autoritatea parinteasca fata de minor în mod exclusiv, sa-si reia numele avut anterior casatoriei, fara pensie de întretinere, cu cheltuieli de judecata.

Instanta a admis, în parte, atât cererea principala cât si cererea reconventionala, astfel cum au fost modificate ulterior,  si a luat act de întelegerea partilor în sensul desfacerii casatoriei prin acord, reluarea numelui , stabilirea locuintei minorului la tatal sau, legaturile personale dintre copil si mama sa precum si pensia de întretinere datorata de pârâta.

În ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti, instanta a apreciat, pe baza probelor administrate în cauza, ca este în interesul superior al copilului ca drepturile si obligatiile privind persoana acestuia sa fie exercitate în mod exclusiv de reclamant.  Instanta a retinut, din declaratia martorei O.D. coroborata cu cele aratate de minor cu ocazia ascultarii sale în camera de consiliu, ca în perioada în care copilul a fost în vacanta la parintii sai, în Spania, parintii pârâtei, care traiesc în aceasta tara, câstigându-si existenta cântând cu vocea si la diverse instrumente, pe strada, la terase, etc, au încercat sa-l învete sa cânte pentru a primi bani de la oamenii care îi ascultau, si, desi la început pârâta nu a fost de acord ca fiul ei sa neglijeze scoala si sa cânte pe strazi pentru a câstiga bani, ulterior a cedat influentelor parintilor ei. Pârâta a început chiar ea sa mearga pe strada cu parintii sai sa cânte, pentru a câstiga bani, desi anterior a avut serviciu.

Astfel, atitudinea pârâtei cu privire la modul de crestere al copilului ei minor nu are în vedere interesul superior al acestuia si nu este de  natura sa-i asigure  o dezvoltare fizico-psihica corespunzatoare. S-a mai avut în vedere ca minorul  este mai atasat de tatal sau care, desi este plecat si el din tara, la munca, lucreaza legal în Spania si s-a interesat de fiul sau, asigurându-i o crestere si educare corespunzatoare, cu ajutorul parintilor si sorei sale. Potrivit caracterizarii facute de învatatoarea minorului, rezulta ca acesta este atent, respectuos, ascultator, bun cu ceilalti colegi, fiind apreciata daruirea si munca bunicilor paterni.