Obligatia de a face

Sentinţă civilă 5895 din 11.04.2012


AUTOR : NEGOTEI LILIANA

DOMENIU ASOCIAT: OBLIGATIE A FACE

Prin  Sentinţa civilă nr.5895 din data de 11.04.2012  instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a paratului si a respins actiunea ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala.

Pentru a pronunţa aceasta sentinţa, instanţa a reţinut ca in cauza reclamantul a solicitat  obligarea pârâtului la desfiinţarea lucrărilor executate fara autorizaţie de construire la imobilul situat in Ploieşti, str. C. stabilirea termenului limită de executare a lucrărilor de desfiinţare a lucrărilor de contrucţie mai sus menţionate .

În motivarea cererii reclamantul a aratat  in fapt ca , prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. .... s-a constatat că pârâtul a executat lucrări de construcţie fără autorizaţie de construcţie, la imobilul situat în Ploieşti, str. C., constând în realizare garaj, fara a obţine Autorizaţia de construire prevăzuta de Legea nr. 50/1991, republicata.

Reclamantul a mai aratat faptul ca, pârâtul a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 1000 lei, fiind stabilite de asemenea ca măsuri depunerea documentaţiei in vederea obţinerii autorizaţiei de construire, in baza unei expertize tehnice, pana la data de 31 oct. 2009.

 Se mai sustine ca la data de 15.01.2010,  în urma unui control se constată de către personalul de specialitate din cadrul Primăriei M. P. că paratul nu a respectat masurile dispuse prin procesul verbal mai sus menţionat, in sensul intrării in legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire.

Din verificarea bazei de date la nivelul Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbana reiese ca nici pana la aceasta data paratul nu a solicitat si nu a obţinut autorizaţie de construire, pentru lucrările de construcţie edificate nelegal si menţionate in procesul verbal nr..... situate in Ploieşti, str. C.

De asemenea arata ca , având in vedere refuzul nejustificat al paratului de a intra in legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, in temeiul competenţele legale ale autorităţii publice executive privind respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii, s-a promovat prezentul demers judiciar.

Potrivit art. 32 alin. 1 lit. b) si alin. 2 din Legea nr. 50/1991. republicata si actualizata, in cazul in care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1). organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal. 

Fata de cele aratate solicita  admiterea acţiunii, astfel cum a fost formulată , pronuntarea unei hotarari prin care să se dispuna obligarea pârâtului la desfiinţarea lucrărilor executate nelegal la imobilul situat in Ploieşti, str. C., constând in realizare garaj si stabilirea termenului limită de executare a lucrărilor de desfiinţare a lucrărilor de contrucţie mai sus menţionate.

 In drept  - reclamantul  isi intemeiaza cererea pe disp. 1073-1075 Cod Civil. Legea 50/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 933/13.10.2004. modificată. Ordinul nr. 839/2009 pentru aplicarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, publicat în Monitorul Oficial nr. 797 din 23 noiembrie 2009.

 In dovedirea cererii a depus la dosar  inscrisuri.

 In sedinta de judecata din data de 28.06.2011 paratul a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive avand in vedere ca proprietara imobilului este numita ..., mama sa, paratul locuind provizoriu in imobilul situat in Ploiesti, str. C.  depunand la dosar actele de proprietate.

La data de 04.04.2012  s-a pus in discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului, instanta ramanand in pronuntare pe exceptie.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată şi reţine următoarele:

Asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratului instanta se va pronunta mai intii potrivit disp. art. 137 c.pr.civ.

Instanta retine ca potrivit inscrisurilor depuse la dosar numita ... este proprietara imobilului situat in  Ploiesti, str. C., jud. Prahova, aceasta detinand Titlu de proprietate nr....

Instanta va avea in vedere dispozitiile art. 1 din Lg 50/1991 R care prevad : " Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii - identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel".

Din analiza acestui text de lege reiese ca nu pot solicita autorizatie de constructie si implicit nu pot raspunde pentru lipsa acesteia, decat persoanele care sunt titularele unui drept real asupra unui imobil - teren şi/sau construcţii.

In consecinta, retinand ca paratul, nu este proprietarul imobilului la care s-a realizat un garaj fara autorizatie de constructie, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestuia si va respinge actiunea ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala.