Lămurire dispozitiv

Sentinţă civilă 6781/2013 din 16.11.2013


JUDECĂTORIA SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr.

ÎNCHEIERE

Camera de consiliu din data de 

Completul compus din:

PREŞEDINTE:

GREFIER:

Pe rol judecarea cererii de lămurire a dispozitivului S. Civ. nr. formulată de petentul …….., sentinţă pronunţată în cauza civilă de minori şi familie privind pe reclamanta …….. şi pe pârâtul ………, având ca obiect obligaţie de a face – ordonanţă preşedinţială.

La apelul nominal făcut în camera de consiliu de azi, se prezintă av. ………. în reprez. petentului, precum şi fosta reclamantă ……., reprez. de av. ……… lipsă fiind petentul personal.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier în sensul celor de mai sus, după care:

Reprez. petentului susţine cererea formulată.

Av. ……. depune la dosar întâmpinare. Apreciază că instanţa trebuie să califice această cerere formulată de către petent, ori este cerere de lămurire, ori este cerere de completare dispozitiv.

Instanţa comunică reprez. petentului un exemplar din întâmpinare.

Av. …….. apreciază că instanţa nu poate să califice altfel cererea formulată, eventual dacă apreciază că nu este întemeiată sau este inadmisibilă, să o respingă ca atare.

Instanţa califică cererea formulată ca fiind cerere de lămurire dispozitiv.

Reprez. părţilor arată că nu mai au alte cereri de formulat.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi în baza art. 392 C.proc.civ., acordă cuvântul pe fond.

Av. petentului solicită admiterea cererii formulate, lămurirea dispozitivului sentinţei, în sensul de a se preciza dacă executarea hotărârii se va face fără somaţie şi fără trecerea unui termen, ori potrivit dispoziţiilor speciale de la executarea hotărârilor referitoare la minori.

Av. ……….solicită lămurirea dispozitivului, în sensul că hotărârea este executorie potrivit cadrului legal special de la executarea silită a cauzelor cu minori, potrivit N.C.proc.civ.

JUDECĂTORIA

DELIBERÂND,

Constată că prin cererea înregistrată la instanţă la data de …….., petentul ……. a solicitat să se lămurească dispozitivul S. Civ. nr. …….., dată de Jud. …… în dos. cu nr. de mai sus, în sensul de a se preciza dacă executarea hotărârii se va face fără somaţie şi fără termen sau se va urma procedura prev. de art. 909 şi urm. C.Pr.Civ.

În motivarea cererii formulate, se arată că, în conformitate cu disp. art. 909 C.Pr.Civ., privind executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori, procedura punerii în aplicare a măsurii privind exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, este una anevoioasă.

Or, în cauză, fiind vorba de o cerere de ordonanţă preşedinţială, caracterul vremelnic şi urgenţa care caracterizează o hotărâre pronunţată în această procedură NU este compatibil cu procedura de la art. 909 şi urm. C.Pr.Civ.

De aceea, s-a formulat prezenta cerere, cu atât mai mult cu cât prin acţiunea reconvenţională depusă la dosar, s-a solicitat ca executarea să se facă fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

În drept, s-au invocat disp. art. 443 C.Pr.Civ.

Prin întâmpinarea depusă la dosar, fosta reclamantă ……… – intimată în prezenta cerere de lămurire dispozitiv, prin avocat ales, a solicitat respingerea cererii petentului.

A solicitat ca instanţa să o recalifice ca fiind vorba de o cerere de completare dispozitiv, iar ca urmare a acestei recalificări, să o respingă ca tardiv formulată, deoarece o cerere de completare dispozitiv se poate formula în termenul în care se declară calea de atac împotriva hotărârii date, or acest termen a fost depăşit deja.

Pe fondul cererii formulate, se arată că prezentul petent forţează punerea în executare silită a hotărârii date, cu ignorarea totală a normelor speciale în materia privind executarea referitoare la minori. Or, aceste norma speciale sunt prevăzute tocmai în considerarea abuzurilor care se pot produce în procedura de executare.

Pe de altă parte, se arată că intimata …….., de bună-voie, a pus în executare sentinţa dată prin care s-a stabilit programul de vizitare al prezentului petent cu minora sa, rămânând la domiciliul lui chiar mai multe ore decât s-a dispus prin hotărâre, respectiv atâta timp cât minora s-a simţit bine şi chiar şi în week-endul care nu este arondat tatălui prin sentinţă.

Analizând cererea formulată, instanţa reţine că S. Civ. nr. …….. a Jud. Or……. este executorie, fiind vorba de o ordonanţă preşedinţială.

Este adevărat că art. 909 şi urm. din Noul C.Pr.Civ. prevăd o procedură specială de executare a hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori, însă instanţa va aprecia că aceste dispoziţii nu sunt aplicabile în speţa de faţă.

Procedura specială şi urgentă a ordonanţei preşedinţiale, aşa cum este ea reglementată la art. 996 şi urm. din Noul C.Pr.Civ. permite ca, la cererea reclamantului, executarea să se facă fără somaţie şi fără trecerea unui termen.

În aceste condiţii, instanţa va aprecia că prevederile speciale de la art. 909 şi urm. C.Pr.Civ. se aplică doar cauzelor de drept comun referitoare la minori şi familie, NU şi la cele vremelnice, ce se soluţionează în procedura ordonanţei preşedinţiale. Dacă aceste textele legale menţionate anterior s-ar aplica şi în cazul ordonanţei preşedinţiale, nu ar mai avea nici un rost dispoziţiile de la alin. 3 al art. 996 C.Pr.Civ.

În consecinţă, faţă de cele arătate mai sus, instanţa va învedera părţilor faptul că hotărârea pronunţată în dos. nr. …….al Jud. Or…….., este executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, aşa cum s-a solicitat, atât de către reclamanta iniţială, cât şi de către pârâtul reclamant reconvenţional – prezentul petent.

Pentru aceste considerente, în baza art. 443 din Noul C.Pr.Civ., va admite cererea formulată de petent şi va lămuri dispozitivul S. Civ. nr. ……………….. a Jud. ……………, potrivit celor reţinute mai sus.

Cf. art. 443 alin. 3 din Noul C.Pr.Civ., prezenta încheiere va face parte integrantă din S. Civ. nr. ………………...

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

D I S P U N E :

Admite cererea formulată de petentul ……….., domic. în ……. str. ……….., jud. Bi…………., şi în consecinţă:

Lămureşte dispozitivul S. Civ. nr. …………, pronunţată de Jud. Oradea în dos. nr. ………., în sensul că hotărârea pronunţată este executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, în conformitate cu disp. art. 996 alin. 3 din Noul C. Pr.Civ.

Prezenta încheiere face parte integrantă din S. Civ. nr. ……….. a Jud. Oradea.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu apel în 5 zile de la pronunţare.

Dată în camera de consiliu din data de …………..

Preşedinte,  Grefier,

 ………..